30 nejočekávanějších filmů roku 2020

Bude to skvělý rok, o tom není pochyb. Na filmová plátna se vrací řada zvučných režisérů a poskládat tak třicetimístný žebříček nebyl až takový problém. Představujeme nejočekávanější filmy roku 2020.

30. West Side Story

Jeden z nejúspěšnějších broadwayských muzikálů West Side Story se filmového zpracování dočkal už v roce 1961. Snímek se okamžitě stal hitem a nakonec si odnesl hned deset Oscarů. Nyní s novou verzí slavného příběhu přichází otec Indiana Jonese, režisér Steven Spielberg. Poprvé za svou kariéru se pouští do muzikálového žánru. Mnozí si kladou otázku, zda nové zpracování bude stejně úspěšné, jako původní snímek, či zda vůbec existuje možnost, že by nová verze dokázala předčit samotný originál. Přestože známé postavy ztvární noví herci, příběh zůstává stále stejný. Sledujeme dva pouliční gangy, které se nesnášejí. Láska ale nezná hranic, a tak když se Tonny zamiluje do Marie, jenž patří k druhému gangu, začíná se všechno komplikovat. Příběh dramatické lásky na motivy Shakespearova Romea a Julie, bude doprovázet hudba Davida Newmana. V hlavních rolích se objeví Ansel Elgort, Rachel Zegler, David Alvarez a Ariana DeBose. Ve filmu se objeví i Rita Moreno, která si zahrála i ve verzi z roku 1961 a za svou roli si odnesla Oscara.

Napsala: Tereza Filounková | Premiéra: 17. prosince | Trailer

29. Vyvolená

Film od producenta hororových filmů Uteč a My už dle první upoutávky předkládá silnou tématiku, opět s tématem rasismu. Vyvolená předkládá kulisy nejen v podobě současnosti, ale i zřejmě otrokářského jihu o pěkných pár desetiletí dříve. Dost možná se tu bude cestovat v čase buď obrazně s návazností dějových linek, nebo fakticky. Tak či tak to vypadá na další z řady originálních hororů, ozvláštňujícím a obohacujícím žánr, mnohdy slepě přešlapující na místě přeplněném lacinými lekačkami…

Napsal: Tomáš Lesk | Premiéra: 24. dubna | Trailer

28. Frčíme

Animovaná road movie komedie. Tak zatím vypadá, že bude působit nový počin Pixaru Frčíme (Onward). Má nás zavést do světa fantazie, ve kterém se představí dva elfští teenageři. Ti se vydají na pozoruhodnou výpravu, aby zjistili, zda ve světě zůstal aspoň kousek toho magického. Za režií projektu stojí Dan Scanlon, který svůj první celovečerní animovaný snímek Univerzita pro příšerky představil před šesti lety. Ke spolupráci na této novince přizval herce Chrise Pratta, Toma Hollanda či Octavii Spencer.

Napsal: Jakub Kos | Premiéra: 5. března | Trailer

27. Krotitelé duchů: Odkaz

Po neúspěchu, jakým byl remake/reboot s ženskými představitelkami hlavních rolí (jenž sice objektivně nebyl tak hrozný, jako příšerně přijatý trailer, přesto ale kvalit předchůdců nedosáhl), se nám dostane plnohodnotného pokračování s novými hrdiny. To se od pohledu na první trailer veze na vlně retro mánie, kterou odstartoval seriál Stranger Things, přesto však svede navnadit a rozhodně vypadá výborně. A jelikož na něm pracuje syn režiséra původních dvou filmů, je tu jistá záruka, že to bude stát za to. Krom nových dětských postav by se do svých starých úloh měli navrátit i původní herci v čele s Billem Murraym.

Napsal: Tomáš Lesk | Premiéra: 9. července | Trailer

26. Srdcová královna

Druhý celovečerní film dánské režisérky egyptského původu May el-Toukhy, která zaznamenala úspěch už u jejího autorského debutu Dlouhý příběh ve zkratce, jenž opravdu ve zkratce shrnuje tři roky milostných eskapád hlavních hrdinů, jejich vrcholy i propady. Její druhý snímek Srdcová královna už je ryzím dramatem o právničce Anně, žijící v krásném moderním domě se dvěma dcerami a manželem, lékařem Petrem. Její život ohrozí příchod Petrova problematického náctiletého syna z předchozího vtahu, s nímž Anna naváže intimní pouto.

Napsal: Jakub Kos | Premiéra: 16. ledna | Trailer

25. Ježek Sonic

Kdo by neznal modrého Sonica, běhajícího (či kutálejícího se) rychleji než samotný Flash. Ježka, který se stal pro hráče videoher podobně kultovní ikonou, jako jistý kníratý instalatér se silným italským přízvukem. Po vyslyšení tlaku od fanoušků studio přistoupilo na předělání animace titulní postavy tak, aby více odpovídala hrám, se můžeme těšit minimálně na slušně odsýpající akční podívanou, ve které rozhodně nebude nouze o zábavného záporáka. Toho se zde totiž s gustem zhostil Jim Carrey. Doufáme v jednu z těch lepších videoherních adaptací a tedy i slušnou rodinnou zábavu.

Napsal: Tomáš Lesk | Premiéra: 20. února | Trailer

24. Mulan

Live-action filmy Disney studiím opravdu vychází, dokazuje to nejen nejnovější Lví král, ale i Kráska a zvíře nebo Dumbo. Letos mezi ně přibude i Mulan, dobrodružný příběh o oddané dceři, která nakonec najde v boji pravou lásku. Čínu ohrožují Hunové, císař proto svolává svůj lid do války. K vojsku je povolán vždy jeden muž z každé rodiny. Mulan nemá žádné bratry a její otec je nemocný, proto se rozhodne převléci za muže a narukovat namísto něj. Má před sebou nelehký úkol. Musí obstát nejen v táboře mezi ostatními vojáky, ale i v samotném boji. Přes počáteční obtíže, je odhodlaná dosáhnout svého cíle. Nakonec si vyslouží respekt nejen svého otce, ale i celého národa a stane se z ní pravá bojovnici. Režie filmu se ujala Niki Caro, úspěšná novozélandská režisérka, která má na svém kontě úspěšný dramatický film Její případ. Do hlavní role Mulan byla obsazená krásná čínská herečka Yifei Liu.

Napsala: Tereza Filounková | Premiéra: 26. března | Trailer

23. Eternals

Návrat marvelovek je očekáván s určitými proměnami látky. Trailer na Black Widow o ničem takovém zatím nesvědčí, ale Marvel zároveň ohlásil takové zajímavé projekty, jako hororové pokračování Doctora Strange, novou verzi Bladea nebo právě Eternals. Původní komiks pojednává o rase Eternalů, humanoidních bytostí, vytvořených pro účel ochrany života ve vesmíru. Každý z nich má větší sílu, výdrž a schopnost ovládat své tělo na buněčné úrovni. Eternaly stvořili Celestiálové, obří vyspělé bytosti, o nichž jsme ve filmovém světě poprvé slyšeli v prvních Strážcích Galaxie. Jo, ten asteroid, kam Strážci chodí popíjet, je Celestiálova uťatá hlava. V podstatě nás tedy může čekat další typická superhrdinská marvelovka, tentokrát ale ve stylu vesmírné fantasy. Vyhnou se Eternals srovnání s Thorem? Marvel si tyhle věci většinou umí ohlídat a jednotlivé série dostatečně odlišit, a už jen za to ta zvědavost stojí.

Napsal: Filip Šula | Premiéra: 5. listopadu | Trailer

22. Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)

Jestli si nějakou postavu v Sebevražedném oddílu diváci zamilovali, byla to nejspíš jistá Harley Quinn (Margot Robbie), původně doktorka Harleen Frances Quinzel. Pro lékařku z Arkhamského ústavu pro duševně choré v Gotham City bylo osudové setkání s Jokerem, který tam byl držen jako pacient. Učaroval ji a společně utekli. Děj Birds of Prey následuje po rozchodu Harley s Jokerem. Hrdinka se spojí s několika dalšími superhrdinkami, aby společně zachránily malou dívku z rukou obávaného narcistického padoucha jménem Black Mask. A podle traileru to vypadá na bláznivou barevnou jízdu!

Napsala: Barbora Dršková | Premiéra: 6. února | Trailer

21. Halloween Kills

Nemluvný zabiják Michael Myers se od perfektního prvního Halloweenu vrátil ve spoustě filmů, většinou se sestupnou tendencí. Pak se ale do hry vložil Blumhouse a dal nám naprostou hororovou pecku se sympatickými postavami, skvěle vystavěnými scénami vražd a absolutně kulervoucím vyvrcholením. A hlavně částečným restartem, který z rovnice vyřadil keltskou sektu a sourozenecké propojení hlavních postav. Nelze se netěšit na film, který na poslední Halloween přímo navazuje. Zatím toho víme hodně málo, ale optimismus je na místě.

Napsal: Filip Šula | Premiéra: 15. října | Trailer

20. Rychle a zběsile 9

Zatím nejsou známy téměř žádné informace k plánovanému pokračování známé automobilové ságy, ale fanoušci se s jistotou můžou těšit na „famílii“ a ve snímku se také objeví rapperka Cardi B. Spekuluje se o tom, že v roli hlavního padoucha se tentokrát objeví John Cena, který se objevil po boku Vina Diesela na natáčení.

Napsala: Lenka Hrůzová | Premiéra: 21. května | Trailer

19. Žena v okně

Joe Wright, oceňovaný režisér stojící např. za Pýchou a předsudkem (2005), Pokáním (2007) nebo Nejtemnější hodinou (2017), natočil další, na první pohled velmi zajímavý, snímek Žena v okně. Příběh je založen na stejnojmenné knize autora A. J. Finna. Žena trpící agorafobií si začne ve svém jinak prázdném a osamělém newyorském bytě zkracovat čas pozorováním sousedů. Jednoho dne se ale stane svědkem něčeho, co neměl nikdo vidět… Film se pyšní velmi lákavým obsazením. Hlavní roli ztvárnila Amy Adams, dále se můžeme těšit na Gary Oldmana nebo Julianne Moore.

Napsala: Barbora Dršková | Premiéra: 14. května | Trailer

18. Smrt na Nilu

Oblíbený britský režisér, známý především pro své adaptace Shakespeara, a herec Kenneth Branagh, se opět vrací k postavě legendárního detektiva Hercule Poirota. Příběh z pera Agathy Christie poprvé na plátno přivedl v roce 2017. A po Vraždě v Orient expresu, kde si Branagh kromě režie střihl i hlavní roli, se rozhodl, opět v režijním křesle i před kamerou s knírkem, vydat na Nil. Poirot se sice vydává do Egypta na dovolenou a za odpočinkem, ale jak se mu to stává, octne se najedou uprostřed vyšetřování vraždy a zdá se, že jeho šedé buňky mozkové budou velice potřeba.

Napsala: Barbora Dršková | Premiéra: 8. října | Trailer

17. Králíček Jojo

Desetiletý aspirující nacista Jojo sice vyrůstá v prostředí války, ale jeho samotného všechny děsivé události okolo ní příliš neovlivňují. S kamarády se učí, jak být tím nejlepším Němcem, pálí knihy, pracuje se zbraněmi a při tom mu dělá společnost jeho potrhlý imaginární přítel Adolf. Jeho máma však v domě nelegálně skryje mladou Židovku a chlapec začne postupně chápat, že nacismus asi nebude tak super, jako mu vštěpovali. Tato válečná komedie se natáčela u nás v Česku a režisérem snímku je Taika Waititi (Thor: Ragnarok, The Mandalorian), který se zhostil i role Adolfa Hitlera.

Napsala: Lenka Hrůzová | Premiéra: 23. ledna | Trailer

16. Život v Heights

Událostí léta bude dozajista rapový muzikál Život v Heights, který je celovečerní adaptací veleznámého broadwayského muzikálu. Snímek natočil stále oblíbenější čtyřicetiletý režisér Jon M. Chu. Zatímco přes třemi lety se postaral o pokračování Podfukářů, velký ohlas zaznamenalo jeho předloňské romantické drama Šíleně bohatí Asiati, který byl nominovaný na nejlepší komedii Zlatých Glóbů. Snímek Život v Heights, ke kterému složil hudbu a napsal texty Lin-Manuel Miranda, nás přenáší do latino čtvrti v New Yorku, v níž chudí přistěhovalci tancují v bazénech, zpívají v parcích a pomrkávají na svoje lásky přes regály.

Napsal: Jakub Kos | Premiéra: 6. srpna | Trailer

15. Neviditelný

Blumhouse zachraňuje slavnou látku ještě jednou, byť tentokrát si na výsledek ještě počkáme. Po rozpadu plánů na Monster Universe se adaptace Neviditelného muže, v jehož roli jsme původně neměli vidět Johnyho Deppa, ujalo studio Blumhouse a místo velkorozpočtové podívané připravilo komorněji laděný horor o stalkingu, paranoie a zpochybňování vlastní příčetnosti. Nebo to tak trailer slibuje. Upoutávka napovídá, že film bude pracovat s nastolenými otázkami a tempo vyprávění bude určovat snaha na ně nalézt odpověď, a to filmu vždycky dodá potřebnou dynamiku.

Napsal: Filip Šula | Premiéra: 5. března | Trailer

14. The King’s Man: První mise

Po diváckém úspěchu s filmy Kingsman: Tajná služba a Kingsman: Zlatý kruh se režisér Matthew Vaughn (Hvězdný prach, Kick-Ass) opět vydává do světa agentů gentlemenů, tentokrát však do období, kdy se Kingsmani teprve formovali. Na diváky tak čeká zavítání do časů Mata Hari nebo Rasputina. Jelikož se však příběh odehrává v období první světové války, tak se ve snímku představí úplně noví hrdinové v čele s Ralphem Fiennesem v roli mentora. Snad se dočkáme i stejné pecky, tak jako v případě Tajné služby a Zlatého kruhu.

Napsal: Lukáš Vaněk | Premiéra: 17. září | Trailer

13. Duna

Kultovní sci-fi epos se už dočkal stylisticky výrazného, leč ne moc dobře vyprávěného zpracování pod taktovkou Davida Lynche, a televizní minisérie. Tentokrát bude do filmu promítat svou vizi Denis Vileneuve, jenž dosud natočil dvě hypnotická sci-fi. Duna je částečně politický thriller, částečně dobrodružná sci-fi/fantasy a částečně spirituální drama, a Vileneuve všechny tři polohy zvládá, takže rozhodně je na co se těšit. Mezi fanoušky sci-fi má předloha kultovní status. Její vliv se promítl třeba do Star Wars, nebo do filmů o Riddickovi.

Napsal: Filip Šula | Premiéra: 17. prosince | Trailer

12. V zajetí démonů 3

Do třetice všeho dobrého s Warrenovými, jen tentokrát bez tvůrce předchozích dvou částí; režiséra Jamese Wana. Přesto, že oblíbený hororový tvůrce nebude mít nad filmem režijní dohled, se stále těšíme. V zajetí démonů patří ke stálicím současného stříbrného plátna a byla by škoda o tak výbornou žánrovku přijít. Snad se tedy i tentokrát slavní vymítači duchů postaví před dostatečně děsivé protivníky ze záhrobí…

Napsal: Tomáš Lesk | Premiéra: 10. září | Trailer

11. Není čas zemřít

Poslední bondovka Craigovy éry, v níž se krom současného představitele agenta 007 navrátí záporák Blofeld s tváří Christopha Waltze. Bezesporu se bude jednat o velkolepý filmový zážitek, uzavírající éru výborných, moderních bondovek, které se nebojí ohlížet ke klasice, ale zároveň nejznámějšího tajného agenta filmografie vystavit novým výzvám. Tou tentokrát bude hlavní nepřítel, jehož zde ztvární Rami Malek, oceněný Oscarem za roli Freddieho Mercuryho v biografickém dramatu Bohemian Rhapsody. Rozhodně velmi očekávaný film, který doufejme udělá důstojnou tečku za Bondem Daniela Craiga a připraví půdu pro nového nositele označení 007, ať už štafetu převezme kdokoli…

Napsal: Tomáš Lesk | Premiéra: 8. dubna | Trailer

10. V síti

Podle všeho výjimečný a zároveň průlomový dokumentární snímek legendy českého dokumentu Víta Klusáka (Český sen, cyklus Český žurnál, Svět podle Daliborka) a Báry Chalupové (cyklus Český žurnál), který bez všech zábran tématizuje nebezpečí na internetu a sleduje tamní sexuální predátory. Naléhavým způsobem tak otevírá dosud tabuizované téma, a to nevídaným způsobem, kdy tvůrci vytvořili speciální ateliér a debutujícím herečkám vytvořili jak jejich nová bydliště, tak charaktery. (kos)

Napsal: Jakub Kos | Premiéra: 27. února | Trailer

9. Tiché místo 2

Filmový pár Emily Blunt a John Krasinski se vrhli na natáčení pokračování úspěšného thrilleru Tiché místo, Blunt se objeví opět v roli Evelyn, jen Krasinski tentokrát zůstal za kamerou na postu režiséra. Abbotovi přivítali nového člena rodiny, ale novorozenec z pochopitelných důvodů nedokáže respektovat pravidla mlčenlivosti, jakými se po Jejich příchodu přeživší řídí. Evelyn a její potomci jsou po boji s mimozemskými vetřelci navíc nuceni opustit svůj domov a vykročit do neznámého a nezmapovaného prostředí. Po opuštění „bezpečných vod“ však rodina zjišťuje, že venku na ně číhá ještě větší nebezpečí.

Napsala: Lenka Hrůzová | Premiéra: 19. března | Trailer

8. Noví mutanti

Tenhle film se oddaluje a přepisuje tak dlouho, že blížící se doba jeho uvedení budí už spíš obavy. Měl to být oficiálně poslední foxovský film ze světa X-Menů, podle všeho se ale spojitosti s tímto fikčním světem osekávají a čeká nás samostatný horor o partě teenagerů s nadpřirozenými schopnostmi, které v odlehlém ústavu bojují s neznámým zlem. V komiksu zlo představoval démonický medvěd, a přiznám se, že na to se těším nejvíc. Každopádně film budí aspoň menší naděje už jen tím, že půjde o spojení superhrdinského filmu a hororu.

Napsal: Filip Šula | Premiéra: 2. dubna | Trailer

7. Wonder Woman 1984

Diana si po konci války žila klidným životem a příležitostně ochraňovala lidi v úzkých. Seznámila se s archeoložkou Barbarou Minervou, ale jejich přátelství vezme za své, protože jak víme, žena je inkarnací Cheetah. Změny jsou na spadnutí, když se Diana jako zázrakem opět shledá se Stevem, kterého amazonská bojovnice musí seznámit se všemi vychytávkami a uměním z roku 1984. Na pozadí však roste hrozba v podobě ambiciózního Maxe Lorda, a tak bude romantické idylce nejspíš učiněna přítrž. Kromě Gal Gadot a Chrise Pinea se mohou diváci těšit na Kristen Wiig nebo Pedra Pascala.

Napsala: Lenka Hrůzová | Premiéra: 4. června | Trailer

6. Black Widow

Black Widow (v podání Scarlett Johansson), nenahraditelná členka Avengers, se konečně dočkala své sólovky. Black Widow bude druhý snímek s ženskou hlavní protagonistkou v rámci MCU v hlavní roli. Zároveň je to jeden z fanoušky dlouhodobě nejvíce požadovaných filmů. I samotná Scarlett Johansson pro hrdinku sólové dobrodružství chtěla hodně dlouhou dobu. K Black Widow se vrátíme nedlouho po událostech Captain America: Občanská válka. Hlavní hrdinka musí v thrillerově laděném snímku konfrontovat vlastní minulost.

Napsala: Barbora Dršková | Premiéra: 30. dubna | Trailer

5. Top Gun: Maverick

Sequel, který v podstatě nikdo nechtěl, ale kterého se po zveřejnění prvních ukázek všichni nemůžou dočkat. Tom Cruise si udělal „papíry“ na stíhačku a v polovině července podnikne jako Maverick nálet na světová kina. Po více než třiceti letech od premiéry jedničky, tomu říkám recyklace materiálu! Normálně bych se této „filmové krizi středního věku“ od srdce zasmál, ale dvojka Top Gunu ve mně vzbuzuje úctu a poctivé natěšení. Vždyť ty trailery vypadají tak nádherně! Poctivá filmařina, nestárnoucí Cruise, nejstylovější náborové armádní video a čirá esence moderního frajerského hrdinství.

Napsal: Martin Steinbach | Premiéra: 16. července | Trailer

4. Tenet

Dvě slova, jedno jméno – Christopher Nolan. V roce 2020 nás opět čeká omílání klasického klišé o tom, že vše, co tento britský režisér natočí, tak nemůže dopadnout špatně. A vlastně je to i taková příjemná rutina, za kterou se skrývá jistota nadstandardního filmového zážitku. O snímku Tenet toho sice moc nevíme, ale už nyní celý filmový svět netrpělivě vyhlíží ohlášené datum premiéry (polovina července). Prý půjde o netradiční akční thriller, ve kterém se hlavní hrdinové – top špióni – budou snažit zabránit třetí světové válce a nejspíš se u toho bude cestovat časem nebo tak něco. Víc toho opravdu nevíme a vlastně nám to ani nevadí. První ukázka vypadala podle očekávání báječně a příslib skvělého diváckého zážitku umocňuje i rozmanitá herecká sestava v čele s talentovaným Johnem Davidem Washingtonem. Chybět nebudou ani Michael Caine, Robert Pattinson či Kenneth Branagh.

Napsal: Martin Steinbach | Premiéra: 16. července | Trailer

3. Malé ženy

Knižní předloha od spisovatelky Louisy May Alcott o pevném sesterském poutu, se dočkala již několika filmových zpracování. Mezi nejznámější jistě patří verze z roku 1994 s Winonou Ryder v hlavní roli. Nyní se režisérka Greta Gerwig, která slavila úspěch s dramatem Lady Bird, rozhodla natočit svou vlastní verzi slavného příběhu, a to s opravdu hvězdným obsazením. Ve filmu zazáří slavné hollywoodské hvězdy – Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Timothé Chalameta, Laura Dern nebo Meryl Streep. Příběh sleduje život čtyř talentovaných sester, každá z nich žije tak trochu ve vlastním světě. Nejstarší Meg myslí na vdavky, Jo se touží stát spisovatelkou, Beth tráví čas jedině s hudbou a nejmladší Amy se rozhoduje mezi vdavkami nebo malováním. Celý film sledujeme, jak se z mladých dívek stávají inteligentní a sebevědomé ženy, které i přes těžké životní zkoušky zůstávají pospolu.

Napsala: Tereza Filounková | Premiéra:30. ledna | Trailer

2. 1917

Oscarový režisér Sam Mendes se po bondovkách Skyfall a Spectre rozhodl vkročit do válečných vod. Snímek 1917 pojednává o takřka nesplnitelné misi, kterou musí dva vojáci splnit, aby zachránili život 1600 mužům včetně bratra jednoho z pověřených hrdinů. Hvězdně obsažené drama, v němž se objeví například Benedict Cumberbatch nebo Colin Firth, si vysloužilo tři nominace na Zlaté glóby včetně nejlepšího dramatu. Válečný opus má ze zámoří vynikající recenze, které slibují výjimečný zážitek.

Napsal: Lukáš Vaněk | Premiéra:27. února | Trailer

1. Na nože

V současné době jeden z nenáviděných tvůrců v Hollywoodu, Rian Johnson, muž, jenž podle fanoušků pohřbil svou autorskou osmou epizodou ságu Star Wars, natočil jeden z nejlepších filmů roku 2019, jak tvrdí američtí kritici, kde si už novinka odbyla svou premiéru. Na nože se pyšní fenomenálním obsazením a příběhem, který skládá poctu detektivním filmům. Komediální krimi drama si rovněž vysloužilo tři nominace na Zlaté glóby. Jak dopadne vyšetřování úmrtí autora detektivních příběhů?

Napsal: Lukáš Vaněk | Premiéra:9. ledna | Trailer