Tenet: Nolanova sci-fi si hraje s časem, v traileru bere dech

Trailer Nolanova snímku Tenet právě dorazil, a bere dech. Můžeme už teď o tomto počinu mluvit jako o nejočekávanějším snímku příštího roku?

Ještě mu není ani padesát a už je žijící legendou. Kultovní režisér Christopher Nolan, jenž má za sebou umělecká díla jako Memeto či Interstellar, ale i obří kasovní úspěchy zejména s batmanovskou trilogií Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal, se tři roky po rozpačitě přijatém Dunkerku vrátí s akčním thrillerem Tenet.

O jubilejním desátém celovečerním snímku britského rodáka a současně jednoho z nejuznávanějších hollywoodských režisérů už víme relativně dost. Scénář si komplexní tvůrce tradičně napsal sám, za kameru se postaví další eso ve svém oboru Hoyte van Hoytema, který s Nolanem spolupracoval už na filmech Interstellar a Dunkerk. Z hereckých představitelů pak lze vypíchnout zejména známého herce Michaela Cainea či Roberta Pattinsona, jenž byl ústředním hrdinou ságy Stmívání.

Dlouho očekávaný trailer navazuje na krátký mrazivý teaser, jemuž dominovala hudba Ludwiga Goranssona. Zdá se, že stejně jako Nolan umí napětí režírovat, skandinávští skladatelé ho umí výrazně podporovat svou geniální hudbou. Goransson, podobně jako skokanka roku Hildur Guonadóttir (Joker, Černobyl, Sicario 2), pokračuje ve stopách loni zemřelého Johanna Johannssona a už v traileru nenechává klidným žádného diváka. Kromě dech beroucího doprovodu však trailer slibuje i (u Nolana tradičně) nekonvenční námět, ale také nadějný výkon Denzelova syna Johna Davida Washingtona. Na vše si však ještě nějakou dobu počkáme.

Premiéra byla stanovena na 16. července 2020, tedy téměř na den přesně tři roky po premiéře předchozího Nolanova válečného snímku Dunkerk.