Tenet: Nolan se po třech letech vrací. Teaser slibuje napínavou podívanou

Ještě mu není ani padesát a už je žijící legendou. Kultovní režisér Christopher Nolan, jenž má za sebou umělecká díla jako Memeto či Interstellar, ale i obří kasovní úspěchy zejména s batmanovskou trilogií Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal, se tři roky po rozpačitě přijatém Dunkerku vrátí s akčním thrillerem Tenet. Dočkáme se ho v létě příštího roku a první teaser slibuje napínavou podívanou po vzoru jeho Insomnie.

O jubilejním desátém celovečerním snímku britského rodáka a současně jednoho z nejuznávanějších hollywoodských režisérů už víme relativně dost. Scénář si komplexní tvůrce tradičně napsal sám, za kameru se postaví další eso ve svém oboru Hoyte van Hoytema, který s Nolanem spolupracoval už na filmech Interstellar a Dunkerk. Z hereckých představitelů pak lze vypíchnout zejména známého herce Michaela Cainea či Roberta Pattinsona, jenž byl ústředním hrdinou ságy Stmívání.

Co zatím neznáme, je samotný děj filmu. Z teaseru, kterému dominuje hudba Ludwiga Goranssona, však lze usuzovat, že půjde o napínavé drama; víc od nového videa čekat nelze, přece jen jde spíše o jakýsi prvopočátek propagace, která naplno odstartuje až v první polovině příštího roku. Přestože však zveřejněná ukázka nemá ani jednu minutu, svůj úkol plní, protože dokáže vyvolat zájem a očekávání, což je Nolanova mistrovská disciplína. Lze jen doufat, že podobně zajímavý bude také oficiální trailer a pak samozřejmě i samotný film.

Premiéra byla stanovena na 16. července 2020, tedy téměř na den přesně tři roky po premiéře předchozího Nolanova válečného snímku Dunkerk.