Shrnutí: Zajímavosti a rekordy ze světa filmu 2019

Letošní rok byl obzvláště plodný na zajímavé milníky, nové filmy nejoblíbenějších tvůrců současnosti či (nejen) kasovní rekordy. Shrnutí toho nejzajímavějšího, čeho jsme se letos ve svět filmu dočkali, přinášíme zde.

To nejpůsobivější se povedlo Disneymu, resp. Marvelu. Téměř přesně po 10 letech se podařilo překonat dosud nejvýdělečnější film všech dob, kterým byl Avatar. O pouhých 8 milionů dolarů (v kontextu 2,7 miliardy vydělaných dolarů je to celkem málo) jej překonali Avengers s podtitulem Endgame. Tím ale překonávání TOP10 v letošním roce nekončí – aktuální sedmé místo drží s 1,6 mld. dolarů nový Lví král. Loni se do TOP10 podařilo prodrat pouze jednomu filmu – byli to, celkem symbolicky, třetí Avengers.

Co se týče letošního roku, celkem osm filmů dosáhlo na jednu miliardu vydělaných dolarů, z toho polovina (!) komiksové adaptace – zmiňovaní Avengers (2,7 mld.), nový Spider-Man (1,1), Captain Marvel (1,1) a Joker (1). Dalšími byli taktéž zmiňovaný Lví král (1,6), Ledové království 2 (1,1), Toy Story 4 (1) a Aladin (1). Přestože kasovní kinotrháky znovu lámaly rekordy, je však nutno říct, že letošní rok patřil především televizním streamovacím službám.

Největší událostí roku v tomto ohledu byl patrně Irčan slavného režiséra Martina Scorseseho, pro nějž se vrátily kultovní hvězdy mafiánských filmů jako Robert De Niro, Joe Pesci, Harvey Keitel či Al Pacino. Rozpočet filmu byl 140 milionů dolarů a způsob, jakým jej Netflix zvládl, připomněl, že streamovací služby se už definitivně staly vážným a rovnocenným konkurentem velkých filmových studií. Mezi další očekávané události patřilo např. filmové pokračování legendárního seriálu Breaking Bad s názvem El Camino či seriály Stranger Things nebo Černobyl (HBO GO).

Až v závěru roku jsme se dočkali deváté epizody Star Wars, jejíž otevírací víkend však byl spíše zklamáním: Během prvních volných dnů vydělala „jen“ 177 milionů dolarů, za což jí patří až 12. příčka. Mnohem lépe si vedly epizody VIII. (220 mil.) a VII. (248 mil.), která tři roky držela historický rekord. Nepřekvapí, že až do příchodu Avengers: Infinity War, kteří sedmou epizodu Hvězdných válek překonaly o 10 milionů, aby o svůj rekord rok poté znovu přišly ve prospěch třetího pokračování Avengers: Endgame, kteří za první víkend vydělali o celých 100 milionů dolarů víc.

Zajímavou statistikou jsou také nejhledanější filmy na Googlu v roce 2019. První příčka nepřekvapí – vévodí jí, stejně jako spoustě jiným statistikám, právě Avengers: Endgame, následované Jokerem či Captain Marvel. Dalším hojně hledaným filmem však bylo Tenkrát v Hollywoodu, které kasovní rekordy netrhalo, ale přitáhlo spoustu pozornosti především díky slavnému jménu Quentina Tarantina na režisérském křesle, ale i díky hvězdnému duu Brad Pitt / Leonardo DiCaprio. „Nejgooglovanějšími“ seriály pak byly bez překvapení Hra o trůny či Stranger Things.

Nejlépe hodnoceným filmem na ČSFD je Le Mans ’66, následované animovaným snímkem Klaus, Jokerem či korejským Parazitem. Mezi nejlepší české filmy v nepříliš plodném roce patří např. Havelkovi Vlastníci, psychologické televizní drama Klec či Marhoulovo Nabarvené ptáče, které se dočkalo ocenění na festivalu v Benátkách a je i v užší nominaci na zahraničního Oscara. Nejhorším hodnocením se naopak může „pochlubit“ Radek Balaš se svým druhým pokračováním Špindlu či Zita Marinovová s Románem pro pokročilé.

Abychom ale shrnutí nekončili negativně, podívejme se jen stručně na to, co nás čeká v roce příštím. Kromě další velké jízdy streamovacích služeb se můžeme těšit na pokračování kultovních Krotitelů duchů s téměř všemi původními představiteli, pokračování Top Guna, film 1917 s velkými ambicemi na Oscary, mrazivý thriller Tenet od Christophera Nolana, poslední bondovku Daniela Craiga Není čas zemřít, novou Harley Quinn a řadu a řadu dalšího. Už teď se nemůžeme dočkat, jaký bude rok 2020, ale s jistotou lze říct, že ten letošní byl skutečně povedený…