10 oscarových favoritů tohoto roku

Nejlepší film může být jen jeden.

Foto: Chudáčci (Searchlight Pictures), Zabijáci rozkvetlého měsíce (Paramount Pictures), The Iron Claw (A24)

Oscaři se budou rozdávat až v březnu příštího roku, už teď se ale některé tituly řadí k jeho velkým favoritům. Z následujícího výběru, který vychází ze zahraničních ohlasů, převážně dostupných na RottenTomatoes, jsme v českých kinech prozatím viděli jen tři kousky. Atomového Oppenheimera z dílny Christophera Nolana, Scorseseho Zabijáky rozkvetlého měsíce a netradiční romantiku Minulé životy.

American Fiction

Film sleduje příběh spisovatele Monka (Jeffrey Wright), který se snaží proniknout do neustále se měnícího prostředí vydavatelství a zůstat relevantní pro současné čtenáře. Monk si všímá současné bestsellerové autorky, jejíž nejprodávanější knihu považuje za prolezlou černošskými stereotypy. Pod falešným jménem tak napíše vlastní knihu, která ho přivede až k jádru pokrytectví a šílenství, jímž opovrhuje.

Chudáčci

Svou mrtvou dceru přivede zpět k životu vědec Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Bella (Emma Stone) je zmatená ohledně své identity a světa kolem sebe a pod vedením svého otce se snaží naučit zpět způsoby života. Nemůže se však ubránit pocitu, že je v pasti a ztracená, a tak uniká na dobrodružnou cestu do jiného světa s pochybným právníkem Duncanem Wedderburnem (Mark Ruffalo). Chudáčci přicházejí od režiséra Humra a Favoritky.

Maestro

Složitý milostný příběh Leonarda a jeho ženy Felicie (Bradley Cooper a Carey Mulligan), je příběhem, který se odehrával více než 30 let. Leonard Bernstein (1918-1990) byl americký dirigent, hudební skladatel, klavírista, pedagog, hudební popularizátor a televizní hvězda. Patřil mezi nejvýznamnější dirigenty své doby a byl také prvním americkým dirigentem, který získal mezinárodní uznání.

Minulé životy

Spisovatelku Noru a její dětskou lásku Hae-Sunga sice dělí tisíce kilometrů, spojuje je však výjimečně hluboké pouto. Po více než dvou dekádách odloučení se dvě spřízněné duše setkávají během pár dní v New Yorku. Nečekané shledání s osudovým mužem přiměje Noru klást si otázku: „Co by bylo kdyby?“

Oppenheimer

Oppenheimer je skutečně velkolepým zážitkem, který doopravdy nejlépe doceníte na velkém plátně. Je to biopic se vším, co k němu patří. Nepostrádá ovšem velmi nosné drama a explicitní scény, díky nimž si snímek vysloužil erkový rating. Jenže natočit „jen dobrý“ biografický film by pro režiséra Nolanových kvalit bylo po čertech málo.

Čtěte také: Česko vyšle do boje o Oscary kontroverzní Bratry

The Holdovers

Učitele Paula Hunhama (Giamatti) nemá nikdo rád – ani jeho studenti, ani kolegové z učitelského sboru, ani ředitel školy. O vánočních prázdninách zůstává Paul ve škole, aby dohlížel na studenty, kteří nemohou odcestovat domů. Po několika dnech mu zůstane na starost pouze potížista Angus, který truchlí nad ztrátou svého otce.

The Iron Claw

Film The Iron Claw vypráví skutečný příběh nerozlučných bratrů Von Erichových, kteří se na počátku 80. let minulého století zapsali do historie profesionálního wrestlingu. Ve stínu svého despotického otce a trenéra se bratři snažili dosáhnout nesmrtelnosti na největší sportovní scéně. Pět ze šesti sourozenců Von Erichových ovšem zemřelo předčasně, což vedlo k mýtu, že na rodinu byla uvalena kletba.

To se mi snad zdá

Nicolas Cage hraje Paula Matthewse, muže od rodiny a profesora se zálibou v evoluční biologii. Jednoho dne zjistí, že se exponenciální rychlostí začíná objevovat ve snech jiných lidí. Přes noc se z něj stane celebrita a brzy je zasypán pozorností, která mu byla dlouho odpírána. Film To se mi snad zdá přichází od norského režiséra skvělého snímku Je mi ze se špatně, Kristoffera Borgliho.

Zabijáci rozkvetlého měsíce

Zabijáci rozkvetlého měsíce jsou naprosto nádherně natočený film, kde vše šlape jak má. Ale maličko na setrvačník. Jeho problémem je nesmírně dlouhá stopáž a absence nějakého opravdu silného hereckého momentu, který by po zhlédnutí ještě rezonoval v paměti (což je u tří a půl hodinového filmu a tak silného hereckého obsazení dosti na pováženou).

Zóna zájmu

Velitel Osvětimi Rudolf Höss a jeho žena Hedwiga se snaží vybudovat vysněný život pro svou rodinu v domě se zahradou vedle koncentračního tábora. Do Hedwigy se však zamiluje nacistický důstojník Schwarzer. Film je volně inspirovaný stejnojmenným románem Martina Amise z roku 2016.

Čtěte také: Napoleon působí jako upoutávka na čtyřhodinovou verzi