Famózní Oppenheimer je online! Pozor ale na poměr stran filmu

Oppenheimer vyšel online a na Blu-ray po čtyřech měsících od premiéry.

Zdroj: Universal Pictures

Jeden z největších filmových zážitků roku konečně zamířil na iTunes, k dispozici je také na méně známější adrese Rakuten. Obě videotéky nabízejí trochu odlišný obsah, na čemž se pochopitelně podepsala cena filmu. Zatímco dnešní uvedení na Blu-ray přineslo tu nejlepší možnou kvalitu, film před čtrnácti dny unikl na internet právě jako kopie z tohoto nosiče.

Film natočený na IMAX již klasicky po vzoru předešlých filmů Nolana vychází na iTunes a Rakuten pouze v poměru stran 2.20:1. Obě videotéky ho nabízejí v rozlišení 4K a Dolby Vision. Naopak pouze iTunes k němu přibalila 70minutový dokument z natáčení, čemuž také odpovídá vyšší cena. Oppenheimer je zde za 329 korun, Rakuten ho nabízí za 209 korun. Lepší (rozšířený) poměr stran 1.78:1 dostal Oppenheimer na Blu-ray, jež přinesl také kvalitnější pětikanálové DTS-HD Master Audio a 4K UHD. Film je již v prodeji.

Čtěte také: Duna 2 znovu mění datum premiéry. Pro fanoušky ale dobrá zpráva

Oppenheimer je třetím nejúspěšnějším filmem roku, na čemž se zřejmě už nic nezmění. Jeho celosvětové tržby přesáhly 950 milionů dolarů, a lépe si letos vedli jen animovaní Super Mario Bros. a Barbie. Film Christophera Nolana si připsal také několik rekordů.

Tříhodinový film o vzniku atomové bomby se stal nejvýdělečnějším životopisným filmem všech dob a zároveň nejvýdělečnějším snímkem odehrávajícím se během druhé světové války. Zabodoval také v kategorii nepřístupných filmů (rated R), když se vyhoupl až na druhé místo v historickém žebříčku. Úspěšnější byl jen Joker z roku 2019, jež ve své době utržil více jak jednu miliardu dolarů.

Oppenheimer je skutečně velkolepým zážitkem, který doopravdy nejlépe doceníte na velkém plátně. Je to biopic se vším, co k němu patří. Nepostrádá ovšem velmi nosné drama a explicitní scény, díky nimž si snímek vysloužil erkový rating. Jenže natočit „jen dobrý“ biografický film by pro režiséra Nolanových kvalit bylo po čertech málo. Naše recenze pokračuje zde.

zdroj: itunes, blu-ray.com, boxofficemojo