Oppenheimer se stal nejúspěšnějším životopisným filmem

Oppenheimer patří k nejúspěšnějším filmům roku.

Zdroj: Universal Pictures

Oppenheimer v kinech stále boduje, dokonce se blíží k hranici jedné miliardy dolarů. Už teď ale v tržbách překonal životopisný hit a nejvýdělečnější titul žánru, Bohemian Rhapsody. Pokud se mu podaří překonat magickou hranici, může se stát nejen nejúspěšnějším filmem kariéry Christophera Nolana, ale také nejúspěšnějším nepřístupným filmem v dějinách.

  • Oppenheimer překonal tržby snímku Bohemian Rhapsody
  • Rami Malek z Bohemian Rhapsody hraje také v Oppenheimerovi
  • Oppenheimer je nejúspěšnější film Nolana od dob Temného rytíře
  • Hranice miliardy amerických dolarů je blízko

Nejúspěšnější životopisný film

Podle nejčerstvějších dat se Nolanův Oppenheimer stal nejvýdělečnějším životopisným filmem všech dob, když v celosvětových tržbách překonal dosud vládnoucí Bohemian Rhapsody. Film o vzniku první atomové bomby překonal hranici 912 milionů dolarů, zatímco tržby hudebního snímku z roku 2018 se zastavily na 910 milionech. Nutné je ale zdůraznit, že rozpočet Oppenheimera přesáhl 100 milionů dolarů, Bohemian Rapsody o polovinu méně. Na druhé straně, třaskavá novinka Christophera Nolana šla do kin jako mládeži nepřístupná, film o skupině Queen byl uveden s ratingem PG-13.

Blízko k magické miliardě

Velkolepý Oppenheimer se blíží k magické hranici jedné miliardy amerických dolarů, zatím ale není jasné, jestli to stihne. V letošním roce se to prozatím podařilo jen dvěma titulům. Barbie, která nedávno vyšla v digitální podobě (s Oppenheimer vstupovala do kin současně) a animáku Super Mario Bros. Pokud by se to Nolanovi a studiu Universal podařilo, měl by Oppenheimer šanci stát se nejvýdělečnějším eRkovým filmem všech dob.

Druhý mezi nepřístupnými

Oppenheimer se nadále drží na druhé pozici nejvýdělečnějších filmů s ratingem „R“, kralujícího Jokera ale pomalými krůčky dotahuje. Nolanův hit si připsal již 912 milionů dolarů, sólovka Batmanova protivníka je ovšem těžký kalibr. Jde totiž o jediný nepřístupný film v historii, jež v kinech utržil více než miliardu. Pokud se ovšem Oppenheimer přes miliardu dostane, má šanci sesadit i Jokera.

Nejúspěšnější Nolan

Nejnovější film uznávaného režiséra Christophera Nolana je zároveň jeho nejúspěšnějším, pokud zrovna nepočítáme trilogii Temného rytíře. Jen pro srovnání, Temný rytíř a Temný rytíř povstal utržili něco málo přes miliardu, Počátek 840 milionů, Interstellar 716. Tenet, uvedený v kinech v roce 2020 navzdory coronavirovým opatřením, utržil jen 365 milionů, jeho rozpočet přitom přesáhl astronomických 200 milionů. Jak vidno, rozhodně ještě není vyloučeno, že se Oppenheimer stane Nolanovým nejúspěšnějším filmem vůbec.

Recenze Oppenheimera

O snímku Oppenheimer jsme napsali, že takto má vypadat filmový zážitek. Čas od času oblaží kina svou přítomností TEN film, jenž nám zase pro jednou ukáže, proč máme rádi pohyblivé obrázky. Nápaditý a geniální žánrový veletoč, který prostě musíte vidět! Oppenheimer je naprosto pohlcujícím a dechberoucím zážitkem, který nám v kině při projekci v IMAX sále doslova a do písmene uhranul.

Foto: Universal Pictures