Expend4bles už válcují čínská kina, objevují se také první recenze

Expendables ovládli Čínu, na recenze je embargo.

Sylvester Stallone se vrací ve filmu Expendables 4.
Zdroj: Lionsgate

Světová premiéra očekávaného akčňáku Expend4bles: Postr4datelní proběhla 15. září v Číně, která ho z velké části financovala. Snímku, ve kterém se znovu sešla Stallonova parta žoldnéřů, se předpovídá 10milionový víkendový debut. Čtvrtí Expendables jen v pátek zaznamenali 120 tisíc projekcí. Čeští diváci se oficiálně dočkají 21. září, o den dříve uvidí film například v Norsku nebo Indonésii.

Novinářská projekce v Česku

Českým divákům přivede nové Expendables distribuční společnost Vertical Entertainment, která novinářskou projekci stanovila na úterý 19. září. Vzhledem k přísnému embargu, naši recenzi a vlastně všech ostatních webů čekejte nejdříve v pátek 22. září. Tedy o jeden den později, než mají Expendables oficiální českou premiérou (ve hře je dokonce středeční předpremiéra). Podobné restrikce nikdy nevěstí nic dobrého, přitom už teď sbírají Expendables 4 své první známky na serveru IMDB.

První hodnocení Expend4bles na IMDB

S uvedením snímku v Číně, spustila hodnocení filmu největší filmová databáze IMDB. Expendables 4, k dnešní desáté hodině ranní, zaznamenali 137 uživatelských hodnocení, jejichž průměrné skóre činí 5,5/10. Vzhledem k tomu, že hodnotit již může každý, kdo si na IMDB založil účet, nemá samotné skóre moc velkou váhu. Na druhou stranu, čínských uživatelů už hodnotilo 29, a jejich průměrná známka představuje 4,9 z deseti.

Uživatelská recenze na IMDB

Na IMDB se prozatím objevila jediná uživatelská recenze. V den čínské premiéry ji napsal autor, jež na IMDB figuruje od roku 2018 a zasloužil se celkem o 531 filmových hodnocení. Píše v ní, že Expendables 4 jsou nejhorším filmem, jaký v poslední době viděl, přesto je rád, že znovu mohl spatřit na plátně kin své oblíbence. Nelíbila se mu hudba, střih ani kamera, na pozici režiséra by si představoval spíše Garetha Evanse (Iko Uwais s ním natočil Zátah). Recenzent, který na IMDB vystupuje jako „o-90962“, předpovídá, že film v kinech nevydělá a další pokračování už nikdy nevznikne. Vzhledem ke své lásce k žánru a stárnoucím hrdinům udělil snímku deset bodů z deseti.

Expend4bles: Postr4datelní v čínských tržbách

Čtvrtí Expendables debutovali v čínských kinech už v pátek a stali se nejnavštěvovanějším filmem tohoto dne. Podle informací z Redditu zaznamenali na 120 000 projekcí. Páteční tržby se vyšplhaly na 3, 3 miliony dolarů, přičemž víkendová čísla se podle odhadů přiblíží k deseti milionům. Jen pro srovnání, Oppenheimer utržil za první den v čínských kinech 5, 4 miliony. Rozpočet Postradatelných by se měl pohybovat kolem jedné stovky milionů dolarů.

O čem jsou Expendables 4

Expendables 4 byli poměrně dlouho označovaní za spin-off hlavní série, jež měl nést název The Expendables: A Christmas Story a zaměřit se měl na dění okolo Jasona Stathama. Několikrát to dokonce zmínil samotný Sylvester Stallone. Je tak velmi pravděpodobné, že studio u tohoto konceptu zůstalo a z vedlejšího spin-offu udělalo oficiální čtvrtou část série. Tomu také odpovídá fakt, že šestasedmdesátiletý Stallone již nebude hlavní tváří filmu, naopak Staham by se měl dostat do popředí. Podle režiséra Scotta Waugha budou Postradatelní v nadcházejícím filmu vtaženi do jaderného konfliktu mezi Ruskem a Spojenými státy.

Zatímco v minulých dílech se v menších či větších rolích objevily legendy jako Arnold Schwarzeneger, Harrison Ford, Jean-Claude Van Damme, Jet-Li, Wesley Snipes nebo Bruce Willis, ani tentokrát by o zvučná jména neměla být nouze. Mezi nováčky se totiž představí Iko Uwais, Tony Jaa, 50 Cent nebo třeba Megan Fox. Pochopitelně nebudou chybět ani stálice původní trilogie – Dolph Lundgren, Randy Couture, Jason Statham a Sylvester Stallone.

Expend4bles: Postr4datelní, jak zní oficiální český název, dorazí do kin 21. září.

Zdroj: Lionsgate