TOP 20: Nejlepší filmy roku 2018

Redakce dala dohromady dvacet nejlepších filmů, které bylo možné vidět v tuzemských kinech tento rok.

20. Děsivé dědictví

Děsivé dědictví je hororem, jakých se už v zahlcení mainstreamovou produkcí, ale i diváckou představou o kvalitním snímku tohoto žánru mnoho netočí. Jde o psychologický horor bez nadbytku laciných lekaček se slušným přesahem, který maličko kazí snad jen příliš doslovný konec. Ale jinak jde o velkolepě syrové, na kost jdoucí, svízelné, dramatické a znepokojivě strašidelné žánrové veledílo. Takové je Děsivé dědictví, jeden z nejoriginálnějších a nejlepších hororů, jaké jsem za poslední léta viděl. (napsal Tomáš Lesk, trailer ZDE)

19. Já, Simon

Společně s italským Dej mi své jméno se Já, Simon od Grega Berlantiho řadí mezi špice letošních filmů určené výhradně pro LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby) komunitu. O to větším překvapením je, že příběh o mladém středoškolákovi Simonovi, jenž ve svých 16 letech zjistí, že je gay, dokázal taktéž upoutat i velkou sumu heterosexuálů. Není divu, když nadějný a v první řadě sympatický Nick Robinson předvádí prozatím to nejlepší, co ze sebe doposud vydal. I přesto, že se tu najdou sem tam občasná hluchá místa, rány zahladí vydařené komediální prvky. Rozhodně se nejedná o bůhvíjaký snímek hodný Oscara, ale Já, Simon je komornější, poctivé, ale hlavně zábavné drama, které vykouzlí na rtech úsměv nejednomu zamilovanému teenagerovi (či teenagerce). Snímek je natočen dle knižní předlohy Simon vs. the Homo Sapiens Agenda (u nás již volně přeloženo jako Já, Simon) od autorky Becky Albertalli. (napsal David Kučaj, trailer ZDE)

18. Upgrade

Kdyby snad měl někdy přijít remake prvního Terminátora, měli by na něm pracovat tvůrci Upgrade. Kyberpunkový thriller vypadá jako jednoduchý akční film o pomstě, s jasně vymezenými stranami, říznou akcí a zdáním, že svět plný čipů v hlavě a střelných zbraní zabudovaných přímo v ruce je především atrakce. Pod tím vším se skrývá mrazivý horor o tom, jak postupně necháváme technologii ovládat naše životy a odevzdáváme vlastní vůli výměnou za pohodlí. (napsal Filip Šula, trailer ZDE)

17. Deadpool 2

Deadpool 2 byl spolu s Infinity War jedním z nejočekávanějších filmů letoška. A to zejména díky revoluční jedničce, která se i přes poměrně nízký rozpočet stala nejvýdělečnějším R-rated snímkem všech dob a dokázala, že i komiksový film pro dospělé může být velkým hitem. Nutno dodat, že její pokračování rozhodně nezklamalo. A nejen to, podařilo se mu i přinést řadu kolosálních (ano, je to narážka) překvapení pro komiksové fandy. O zajímavých nových postavách v čele s Cablem nemluvě… (napsal Tomáš Lesk, trailer ZDE)

16. První člověk

Whiplash a La La Land od Damiena Chazella byly pecky, a proto se od Prvního člověka čekal podobný úspěch, který by zabodoval u diváků i kritiků. Ryan Gosling si zahrál Neila Armstronga, jehož čeká nejdůležitější mise v jeho životě – let na Měsíc. I když se První člověk patrně kvalitativně jeho předešlým snímkům o fous nevyrovná, stále se jedná o výborné drama, jehož audiovizuální stránka je zmáknutá na jedničku. Jediné, co může pozornějším divákům trochu vadit, je skutečnost, že ačkoli měla herečka Claire Foy, jež ztvárnila Armstrongovu manželku, daleko méně prostoru než Gosling, ve společných scénách podala o dvě třídy lepší herecký výkon. (napsal Lukáš Vaněk, trailer ZDE)

15. Tiché místo

Postapokalyptický thriller o světě, kde vás sebemenší vyšší zvuk může zabít, není vlastně ani moc horor. Spíš se jedná o rodinné drama o důležitosti komunikace. Ta je značně omezená, protože svět je zamořen vražednými monstry, orientujícími se pouze sluchem. Víc než zabíjení příšer tvůrce zajímají rodinné vztahy a otázka viny. Nemožnost naplno mluvit a neschopnost slyšet hrají roli nositele vnitřního významu, přesto film nabízí poměrně dost napínavých hororových scén, kde se prostředky komunikace stávají klíčem k řešení bezútěšné situace. Rodinné drama, jehož dynamika se odráží od hororových prvků, je rozhodně jedním z nejvýraznějších filmů roku. (napsal Filip Šula, trailer ZDE)

14. Velká hra

Aaron Sorkin se životopisných filmů asi jen tak nepustí, a nikdo mu to nemůže mít za zlé. Velká hra je příjemnou změnou, která ukazuje, že režisér nutně ani nepotřebuje světoznámý příběh a osobnost k tomu, aby diváka skutečně zaujal. Výtečná Jessica Chastain představí profesionální lyžařku Molly Bloom, jejíž kariéra předčasně skončí tou skutečně nejméně pravděpodobnou náhodou, a tak, aby uživila svojí touhu po úspěchu a uznání podmíněnou k tomu také ještě nestabilním rodinným zázemím, zamíří do světa hazardu a mocných mužů až ke hranici zákona, k jejímuž přepadnutí nemá daleko. Z osudů emocionálně takřka mrtvé ženy se stane až paradoxně napjatá, dramatická a dojemná podívaná. (napsal Jan Marek, trailer ZDE)

13. Tři billboardy kousek za Ebbingem

Stejně jako u Brug si také u Tří billboardů kousek za Ebbingem režisér Martin McDonagh vybral jako základní kámen příběhu brutální trestný čin, který následně rozhýbe dění celého filmu až do těch nejkrajnějších vyhrocených situací. Frances McDormand dostala za hlavní roli Oscara zaslouženě. Do její postavy matky, které beztrestně znásilnili a upálili dceru, se nejde nevcítit. Policie zůstala v nečinnosti, a tak si Mildred pronajala tři billboardy za městem, na kterých viní právě místního šerifa. Najednou se tak sama stává terčem nenávisti a zbavení se nápisů je pro činitele spravedlnosti přednější než vyřešení jejich příčiny. Zarputilá matka se ale jenom tak nevzdává a incident se dostává do extrémů, nad kterými klesá čelist. (napsal Jan Marek, trailer ZDE)

12. Ready Player One

Spielbergova volná adaptace slavného románu je sice trochu utrpení pro fanoušky počítačových her, ale zato pastvou pro oči filmového geeka. Citace motivů, postav nebo celých scén různých filmových děl je skvělé ozvláštnění, které zároveň vyjadřuje lásku k filmu a popkultuře jako takové. Zároveň je film vyprávěný přes identifikaci hlavní postavy s jinou postavou, takže hlavní příběh postupuje vpřed, jak se nám odhaluje příběh podivínského miliardáře a génia, jenž celý virtuální svět vymyslel. Vztah mezi oběma liniemi se dokonale doplňuje. Hlavní hrdina postupuje hrou díky své popkulturní znalosti, zatímco tajemný tvůrce odráží v popkulturních odkazech klíčové momenty svého života. Pro obě postavy je tak hra především vyrovnávání se s vlastním životem, což je interpretované přes milované hry a filmy. Filmové fandovství v kostce. (napsal Filip Šula, trailer ZDE)

11. Zlý časy v El Royale

Hvězdně obsazený retro kousek nás zavede do hotelu, skrze který prochází hranice dvou amerických států. Mezi hosty je kněz, zpěvačka, obchodní cestující a dvě dívky. Alespoň tak vypadá banda hostů na první pohled. V El Royle ale nic není tak, jak se zdá. Zlý časy v El Royale jsou bijákem, který je překvapivě svižný, naprosto báječně sestřihaný, nabízí několik nečekaných zvratů a záměn úhlů pohledů. (napsala Jana Trnková, trailer ZDE)

10. BlacKkKlansman

BlacKkKlansman aneb jak jeden černošský a jeden židovský policista infiltrovali Ku Klux Klan. Nová retro komedie Spikea Lee je o to absurdnější, že je inspirována skutečnými událostmi a natočená podle životopisné knihy Rona Stallwortha. Ačkoli se příběh odehrává v 70. Letech, naráží na témata, která jsou aktuální I dnes. Narážky na aktuální události v USA jsou ve filmu zjevné, Lee ale nenatočil pouhou antitrumpovskou agitku, ale skvělou komedii. I když vám u ní může trochu běhat mráz po zádech. (napsala Jana Trnková, trailer ZDE)

9. MI: Fallout

Tom Cruise je borec. Šestý film s podtitulem Fallout, jenž navazuje na Národ grázlů, splnil očekávání se vším všudy. Režisér obou filmů Christopher McQuarrie naservíroval akcí nabitý snímek, který ani na moment nenudí. Cruise se stal prvním hercem, jenž absolvoval seskok HALO, což přidalo snímku na autenticitě. I když je Fallout oproti komornímu pátému dílu více akčnější a zamotanější, opět nezapomíná si ze sebe dělat legraci. Pro filmového diváka je navíc příjemné, že v záplavě všech blockbusterů, které se odehrávají ve studiu před zeleným plátnem, se zjeví takový snímek jako Fallout, jenž spoléhá na fyzickou akci a parádní kaskadérské kousky. Sedmý díl má tedy co překonávat. (napsal Lukáš Vaněk, trailer ZDE)

8. Psí ostrov

Filmy Wese Andersona mají svéráznou poetiku a hřejivé feel-good momenty míchají s černým humorem. Přístup ideální pro animovaný film o přátelství dítěte a toulavého psa s hlasem Bryana Cranstona. V blízké budoucnosti se Japonsko natolik bojí nakažlivé nemoci, přenášené psy, že celé toto plemeno vysadí na pustý ostrov plný odpadu. Život jedné psí smečky naruší příchod japonského chlapce, hledajícího ztraceného mazlíčka. Film sledujeme ve dvou paralelních linkách, které úzce souvisejí. Zatímco jedna je v podstatě černohumorné postapo, druhá je černohumorný politický thriller. (napsal Filip Šula, trailer ZDE)

7. Halloween

Restarty hororových sérií dopadají zpravidla prachbídně. Mladí videoklipaři se pokoušejí látky z konce sedmdesátých a poloviny osmdesátých let nacpat do filmových norem od roku 2000 dál a to prostě nefunguje. Světlou výjimkou je zatím poslední Halloween. Zatímco ostatní remaky slasherů kráčejí po vyšlapaných cestách a používají nejotřepanější klišé v rychlých střizích a přidávají gore v naději, že to bude vypadat lépe, Halloween vsází na porušování všech žánrových pravidel, které před lety sám napsal, a vytváření napětí pěkně postaru. Žádné dlouhé seznamování s postavami, které máte nenávidět a odkládání vražd, ale řada sympatických postav, jejichž poznávání probíhá paralelně s epizodickým řáděním efektivního vraha bez motivu. (napsal Filip Šula, trailer ZDE)

6. S láskou Vincent

Geniální malíř Vincent van Gogh jednou prohlásil, že „může komunikovat pouze skrze své malby“. V duchu citátu se nese tento snímek. Celkem 125 umělců z celého světa se inspirovalo původní Goghovou tvorbou a vytvořilo přes 600 000 originálních maleb, které poskládány a uvedeny do pohybu tvoří celý film. Jako předloha animovaným obrazům navíc sloužily hrané scény se skutečnými herci. Vznikl tak unikátní projekt, první svého druhu. A že se, podle nás, příběh o konci umělcova života, založený na dopisech, které sám adresoval svému bratrovi, povedl, dokazuje jeho umístění zde. (napsala Barbora Dršková, trailer ZDE)

5. Avengers: Infinity War

Avengers: Infinity War dokázali, že dlouhé, desetileté budování propojeného universa se Marvelu vyplatilo. Právě tak, jako čekání, až se konečně Thanos zvedne z trůnu. Tento velkolepý filmový event nejenže představil jednu z nejlepších záporných filmových postav, ale podařilo se mu i přes účast opravdu velkého množství nejrůznějších charakterů zůstat perfektně vyvážený a nepřeplácaný. Což si už jen samo o sobě zaslouží obdiv. Přičtěme definitivnost a překvapivě drsný tón, s jakým je příběh vyprávěn a máte na stole tu největší komiksovou pecku, o jaké se bude ještě dlouho mluvit. (napsal Tomáš Lesk, trailer ZDE)

4. Bohemian Rhapsody

Snímek do našich kin vstoupil letos v listopadu a ovládl návštěvnost po celé České republice. Většina kritiků a filmových fanoušků film označila za nejlepší filmový počin tohoto roku a dle zveřejněných nominací s nimi souhlasí i nemalá část Hollywoodu. Hlavní roli ztvárnil seriálový herec Rami Malek, který přípravě na roli věnoval veškerý svůj volný čas a předvedl nejlepší herecký výkon za celou svojí kariéru. I když má snímek několik nepřesností, co se příběhu týká, tak se stále jedná o jeden z nejlepších filmových zážitků tohoto roku. Závěrečný koncert vás nutí zpívat s lidmi, dupat, tleskat, křičet. Je to tak skvěle natočené, že máte pocit, jako by jste tam s nimi byli. (napsala Tereza Filounková, trailer ZDE)

3. Coco

Coco je na první pohled docela obyčejnou pohádkou, jakých bývá v kině víc než dost. Nicméně krom zajímavého prostředí a mytologie okolo smrti je v určitých momentech až překvapivě jímavý a možná i proto si získal Oscara za nejlepší animovaný film. Byť je možná trošičku nadhodnocený, stále vyčnívá nad většinu animované produkce a může se směle postavit vedle hitů typu Ledové království, Zootropolis, či Kubo a kouzelný meč. (napsal Tomáš Lesk, trailer ZDE)

2. Tísňové volání

Debut dánského režiséra Gustava Möllera zaujal diváky na festivalu v Karlových Varech a následně se hrál v kinech celé léto. Film sleduje směnu policisty Asgera Holma na tísňové lince, který přijme hovor od neznámé ženy a během krátkého hovoru zjistí, že je žena unesená. S telefonem jako jediným nástrojem se pak Asger snaží ženu zachránit. (napsala Jana Trnková, trailer ZDE)

1. Dej mi své jméno

Brilantně odvyprávěný příběh a filmové umění v té nejčistší podobě. Diskonformní romantická story, kterou mezi sebou prožívají mlaďoučký Elio a „o něco“ starší Oliver může celou homofobní část společnosti naštvat k nepříčetnosti. Ale všichni ostatní, kteří mají srdce (a mozek) na správném místě, musí ocenit citlivě vykreslené postavy a umělecké zhmotnění dojmů z první lásky. Armie Hammer velice překvapil a dejte na mě – Timothée Chalamet bude jednoho dne nejdůležitějším hercem své generace. (napsal Marty Steinbach, trailer ZDE)