Smrtonosná past jako nejlepší vánoční příběh všech dob?

Existují filmy jako je Popelka, Láska nebeská nebo Sám doma, u nichž by nejspíš nikdo nepochyboval o jejich zařazení mezi vánoční snímky. Ale pak zde máme Smrtonosnou past s ikonickou postavou policisty Johna McClanea, kde jsou Vánoce důležitým tématem a po světě se tak vedou debaty, zda se jedná či nejedná o vánoční filmovou klasiku.

Tento film má vlastně vše podstatné, co je pro mnoho vánočních snímků typické: jsou tam dárky, stromeček, sníh, škrobený vánoční večírek, vánoční dekorace, hudba a šťastný konec. Tak proč by tato akční klasika nemohla být brána jako plnohodnotný vánoční film? Právě žánr, velké množství zbraní a násilí jsou hlavními důvody odpůrců zařazení Smrtonosné pasti do kategorie vánočních klasik. Například průzkum dotazující se celkem 2 200 Američanů ukázal, že více než 60 % z nich si myslí, že Smrtonosná past není vánoční film, a v červenci to kvitoval i samotný představitel Johna McClanea herec Bruce Willis.

Studio 20th Century Fox však po třiceti letech přišlo s odpovědí na tuto palčivou otázku: Ano, jedná se o vánoční snímek, a dokonce jej označuje za „nejlepší vánoční příběh všech dob.“ Nově sestříhaný trailer vyzdvihuje humor a vánoční tématiku filmu, která i díky obsazení Willise a Alana Rickmana coby bezpáteřního německého únosce Hanse Grubera, dělá ze snímku kvalitní sváteční podívanou. Tak co si myslíte vy, je Smrtonosná past vánočním snímkem, či nikoliv?