Já, Simon: Když má společnost o problém méně

14. června přichází do českých kin americký film Já, Simon. Režíroval jej scénárista, producent a režisér, který má ve svém portfoliu především množství seriálů, např. Dawsonův svět. Od filmu se čekalo hodně a po americké premiéře se ukázalo, že film nezklamal. 

Do hlavní role byl obsazen Nick Robinson, vycházející hvězda, kterou jste mohli zahlédnout v menších rolích v množství filmů a seriálů, ze zvučnějších jmen třeba v Jurském parku nebo v jednom dílu seriálu Impérium – mafie z Atlantic City.

V lecčem připomíná film Já, Simon, průměrnou teenagerovskou romantickou komedii, až na to, že se pustila do složitého tématu. Hlavní hrdina, Simon Spear, je zdánlivě normální středoškolák se svými běžnými radostmi a starostmi. Ve skutečnosti jej ale tíží fakt, že on jediný ví, že je gay. Jednoho dne si Simon začne anonymně mailovat se spolužákem, který se pod pseudonymem Blue online přizná k jeho orientaci. Který ze spolužáků Blue opravdu je, zůstává Simonovi i divákovi většinu filmu neodkryto. To zajišťuje dávku napětí po celou dobu filmu, stejně jako fakt, že jiný spolužák se o Simonově orientaci dozví a začne jej vydírat.

Film je adaptace knižní předlohy Probuzení Simona Speara (Simon vs. the Homo Sapiens Agenda) autorky Becky Albertalli. Film se hodně artikuluje coby průlomoví právě v tématu homosexuality ve filmu. Homosexualita už rozhodně není v žádném žánru tabu, já, Simon celé paradigma rozšiřuje do nových rozměrů. Téma homosexuality tu totiž má nabýt jakési normálnosti a přirozenosti, nemá to být prostě už jen problém, který je nutné nějak složitě řešit. Nejlépe o novém pojetí vypovídá fakt, že film pochází z dílny 20th Century Fox, mainstreamového filmového studia. Režisér, sám homosexuál, si od filmu slibuje, že spoustě chlapců i dívek ukáže cestu, jak se ke své orientaci postavit a svým blízkým i veřejnosti ji bez ostychů a pnutí prezentovat.