Trailer #1: První člověk (2018) – Ryan Gosling jako Neil Armstrong

Režisér Damien Chazelle se po oscarovém La La Landu rozhodl natočit svůj první snímek, který nebude muzikálový. A jeho tématem není nic menšího, než přistání Apolla 11 na Měsíci. Studio Universal Pictures vyslalo do světa první trailer, který který se tváří pořádně dramaticky. Ostatně, posuďte sami.

V roce 1969 se stala veliká věc. Uskutečnilo se historicky první přistání na Měsíci. A právě Armstrong se po něm jako vůbec první z našeho druhu prošel, čímž se (spolu s onou legendární větou, kterou pronesl) nesmazatelně zapsal do historie. První člověk si dává pochopitelně za cíl nejen předvést akci samotnou (přece jen, záznam Armstrongova výstupu je jedním z nejsledovanějších vůbec a jistě každý jej viděl alespoň jednou), ale zmapovat celé plánování mise a všechny problémy a pochybnosti, které let na Měsíc provázely. Půjde tedy období mezi lety 1961 a 1969.

Scénář k filmu, který si poprvé nenapsal Chazelle, nýbrž jeho autorem je Josh Singer (Akta Pentagon: Skrytá válka), bude zejména vycházet ze stejnojmenné biografické knihy od Jamese R. Hansena. Jak už bylo naznačeno v úvodníku, na traileru zejména upoutá poněkud temný tón, evokující až thriller. Prosvítá zejména to, jak moc se zaměřuje na pochyby a problémy okolo celé akce, na které většinou dnes už málokdo pomyslí ve světle úspěchu, jakým to skončilo. Což je výborný způsob, jak film pojmout, aby dokázal upoutat. Vidět spolu s hrdiny všechny cesty a proměnné, kterými by se to mohlo zvrtnout jen následně podtrhne nadšení, když to vyjde.

První člověk bude mít premiéru 11. října tohoto roku. V hlavních rolích se pod taktovkou režiséra Damiana Chazelleho představí Ryan Gosling a Claire Foy (The Crown), dále  Corey Stoll, Jon Bernthal, Pablo Schreiber, Jason Clarke, Kyle Chandler, Shea Whigham, Christopher Abbott, Patrick Fugit, Lukas Haas, Cory Michael Smith, Brian D’Arcy James, Brady Smith, Olivia Hamilton, J.D. Evermore, Anna Chazelle, Mark Kelly, Steve Coulter, Kris Swanberg, William Gregory Lee, Philip Boyd, a další.