Filmové novinky na doma. Co si pustit v době karantény?

Streamovací služby vládnou. A v době karantény dvojnásob. Prolezli jsme české služby včetně HBO GO a Netflixu a vybrali novinky, které si můžete pustit a vypůjčit hned teď. Buď formou předplatného nebo jednorázově.

Párty Hárd

Tato černá teenage komedie pojednává o třech spolužácích, kteří chtějí udělat ten nejlepší mejdan pod sluncem, aby zapůsobili na své vysněné dívky. Kdo zasune a kdo se stane obětí brutální šikany?

Dostupné na: Aerovod, cenzurovaná verze na Youtube | Trailer

Vlastníci

Zaujali-li vás Vlastníci a z nějakého důvodu váháte, jestli jít, běžte. Pokud jste o něm doteď nevěděli, podívejte se na trailer/přečtěte si něco a pak běžte, nebo běžte hned. A jestli vás nezaujal, zkuste mu dát druhou šanci. Vlastníci jsou skvělá hořko-sladká (převážně) komedie, kterou nejspíš nejlépe vystihuje oficiální popis „Komedie pro ty, kdo to nezažili. Drama pro ty, kdo tím žijí.“ Zároveň to ale není prvoplánová oddychová podívaná. Samozřejmě, dá se tak k filmu určitě přistupovat, zasmát se vtípkům a film spokojeně vypustit. Dle mého je ale lepší věnovat snímku veškerou pozornost (kterou si nepochybně zaslouží), číst mezi řádky, užívat si jednotlivé paralely mezi takhle malou komunitou a větším společenským celkem a prostě se bavit všemi rovinami, které film nabízí.

Dostupné na: Aerovod, DaFilms, O2TV, Prima videopůjčovna | Trailer | Recenze

Staříci

Staříci jsou silné a velmi vážné drama s obdobně silným tématem (název, který mně osobně evokoval spíš něco na způsob povedeně zábavné Teroristky však mohl být zvolen přiléhavěji), které však jako by díky pozvolnému tempu (nejen hlavních hrdinů, ale i vyprávění), stále zůstávalo někde na půli cesty, byť bez přebytečného patosu či nějaké uměle vytvářené nostalgie. Jsme hozeni do vody a minulost obou hrdinů si musíme dotvořit ze střípků zde obsažených, jakož i z toho co o našich dějinách víme. Nad vodou jej drží skvěle ztvárněné hlavní postavy a řada v současnosti stále aktuálnějších motivů, jež pořád hýbou společností – a tedy i divákem. Možná by přece jen stálo za to dokument natočit a herce použít jen k rekonstrukci událostí, podobně jako třeba ve velmi dobrém dokumentu o komunisty umučeném knězi Josefu Toufarovi – Jako bychom dnes zemřít měli. Snímek je místy silně deprimující díky na mnoha místech čišící bezvýchodnosti a bezmoci, díky nimž se po finále jakákoli katarze jaksi nedostavuje. Místo ní zůstávají myšlenky na obtížné stáří a na to, že některé věci zůstanou asi už navždy nedořešené. I takových filmů je třeba. Jen si nejsem jistý, že bych tento chtěl vidět znovu. Alespoň ne v nejbližší době…

Dostupné na: Aerovod, DaFilms, O2TV, iTunes | Trailer | Recenze

Parazit

Vítěz festivalu v Cannes je jiný. Ani ne tak originální, jako svěží. Pohlcující. A velmi zábavný. Jde o výtečný pokrm, uvařený z velmi různorodých ingrediencí, které ovšem jedna druhou ničím neruší a skvěle fungují jako celek. Sice to pro mne osobně není film roku, přesto jde o zajímavý úkaz. Srovnání s mým nejoblíbenějším režisérem je docela namístě. Jednak díky obtížné žánrové definovatelnosti a zaškatulkovatelnosti, ale i odvážné nepředvídatelnosti. Trochu zamrzí místy poněkud absentující napětí a byť je finále skvěle vygradované, příliš ostře kontrastuje s první polovinou filmu, kde se toho tolik nedělo. Přesto – Parazit je filmem, který je prostě nejlepší prožít. Pocítit jej na vlastní kůži se vší symbolikou v toto rčení vloženou. Vykašlete se na pochvalné recenze a komentáře na databázích. Jděte na něj. Jednou. Dvakrát. A pak zkoumejte rozdíl mezi tím, jak na vás při obou zhlédnutích zapůsobil. Já to mám v plánu, protože přestože se jedná o výborný a zábavný filmový zážitek (ten film má prostě zdánlivě vše, co od tohoto sousloví můžete chtít), něco mi tam chybělo. A to něco se dost možná projeví po opakované projekci (podobně jako u tarantinovek, kde jsem některé opravdu plně docenil později)…

Dostupné na: Aerovod, Google Play, iTunes, O2TV | Trailer | Recenze

Le Mans ’66

Le Mans ’66 je nádherně natočeným filmem, z něhož přímo čiší ryzí filmové řemeslo. Jde o film, na který nejen, že se skvěle dívá, ale funguje i po všech ostatních stránkách. Na ploše bezmála tříhodinové stopáže nepostrádá ani na okamžik dynamiku a napětí. Je filmem o lásce k závodění, ale i přátelství. Poskytuje příběh plný zvratů a zákulisního boje z prostředí automobilek a konstrukčního týmu Fordu, který je těžko uvěřitelný, byť dramatický oblouk zde zřejmě napsal sám život. Ať už se vyobrazované události udály tak jako na plátně či ne, postavy díky skvělému scénáři a castingu působí uvěřitelně a reálně. Zejména pak chemie mezi Damonem a Balem vykreslovala takové to správné chlapácké kamarádství. Líbilo se mi, že na rozdíl od jiných životopisných filmů se zde nekončilo oním velkým závodem, ale i tím, co následovalo. Kdo zná další osud Kena Milese, ví. Tenhle film výrazně vyčnívá z řady popcornovek a mainstreamových filmů, přičemž se jedná o jeden z nejvýraznějších a nejlepších počinů, jaké do konce roku v kině uvidíte. Stojí za pozornost.

Dostupné na: Google Play, iTunes | Trailer | Recenze

Maják

Maják je jednoduše hlavně artový a festivalový film, natočený s nebývalou precizností a zručností, směle odkazující ke starým filmům nejen dobovým zasazením a mluvou, ale i strhujícím obrazem. Je kuriózní a silně příběhově nejednoznačný, což mu dodává punc snímku, který už napodruhé nejspíš zhlédne málokdo. Díky tomu se dá i docela dobře pochopit, proč se distributoři zdráhali jej uvést. Stává se tak zážitkem sice jedinečným a ojedinělým, ale pro mnohé obtížně definovatelným. Zkrátka a dobře od filmu nečekejte srozumitelný vypravěčský rukopis či smysluplné vyústění. Jděte na něj jako na atmosférickou, výborně zahranou podívanou s nádechem klasického hororu pro náročnějšího diváka a nebudete zklamáni. Návštěva kina v tomto případě za to rozhodně stojí.

Dostupné na: O2TV | Trailer | Recenze

Nabarvené ptáče

Už dlouho jsem nezažil tak značný rozpor mezi formou a obsahem. Stylisticky a formálně je Nabarvené ptáče v kontextu moderní české kinematografie zcela unikátním dílem, protože dokáže prudce a pestře střídat náladu mimořádně kreativní prací s kompozicí a estetickými aspekty jednotlivých záběrů. Je neuvěřitelné, s jakou reflexí tu tvůrci dokázali oživit vizuál nejen perfekcionisticky vystavěnou mizanscénou, ale i pečlivou a systematickou hrou s kontrasty a stíny černobílého obrazu.

Dostupné na: DaFilms, Google Play, iTunes, O2TV | Trailer | Recenze

Ledové království II

Jak je tomu skoro pravidlem u pokračování, druhé Ledové království na skvělý první díl nemá. Nicméně přes všechny jeho nedostatky jde o poměrně zdařilé pokračování, za které by se první díl rozhodně nemusel stydět. Dějově se drží určitých jistot a ověřených vzorů, ale i v nich se mu daří najít nový pohled a odlišný motiv. Písničky jsou chytlavé, dobře poslouchatelné s povedenými texty (minimálně v originální verzi). Celkově nejde o příliš výjimečný počin, srovnávání s prvním dílem mu určitě nesluší, ale na druhou stranu, když se vezme sám o sobě, pořád jde o příjemnou oddychovou podívanou a fajn způsob jak strávit necelé dvě hodiny.

Dostupné na: iTunes, Rakuten | Trailer | Recenze

Bitva u Midway

Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity.

Dostupné na: Google Play, iTunes, O2TV | Trailer

Díra

Goreng se nechá dobrovolně uvěznit do nově vytvořeného vězení, které se skládá z pater. Každé patro slouží jako cela a v každé cele najdeme dva vězně. Uprostřed místnosti je obdélníková díra, kterou jednou denně projíždí stůl se zbytky jídla. Čím níže ve vězení jste, tím méně na vás zbude. Stůl se totiž v každém patře zastaví na pouhé dvě minuty, a to je pro vězně drahocenný čas, aby se alespoň jednou za den mohli nasytit. Hlad je ale silnější, než etika a tak nikomu nic nebrání sníst i samotného člověka.

Dostupné na: Netflix | Trailer

Kolektiv

V roce 2015 si požár v bukurešťském klubu Colectiv vyžádal 27 mrtvých a 180 zraněných. Záhy na to začnou v nemocnicích umírat další popálené oběti na zranění, která nebyla považována za život ohrožující. Poté dá jeden z lékařů echo týmu investigativních novinářů. Jedno odhalení střídá druhé, když začnou novináři odkrývat obrovské podvody v rumunském systému zdravotní péče. Nový ministr zdravotnictví po svém jmenování nechává nahlédnout pod pokličku nejen svého úsilí o reformu zkorumpovaného systému, ale také překážek, jimž je nucen čelit. Dokument Collective, který sleduje novináře, informátory, oběti požáru i vládní úředníky, nabízí nekompromisní pohled na vliv investigativní žurnalistiky v té nejlepší podobě.

Dostupné na: HBO GO