The Platform: Brutální alegorie o vězeňském hladovění

Filmový festival v Torontu divákům představil nové napínavé sci-fi ze Španělska, nesoucí název The Platform. Anglický název je ale trochu zavádějící, rozhodně nečekejte žádné drama na nástupišti, naopak se připravte na brutální patrové vězení, kde hlad bude vaším nepřítelem.

Goreng se nechá dobrovolně uvěznit do nově vytvořeného vězení, které se skládá z pater. Každé patro slouží jako cela a v každé cele najdeme dva vězně. Uprostřed místnosti je obdélníková díra, kterou jednou denně projíždí stůl se zbytky jídla. Čím níže ve vězení jste, tím méně na vás zbude. Stůl se totiž v každém patře zastaví na pouhé dvě minuty, a to je pro vězně drahocenný čas, aby se alespoň jednou za den mohli nasytit. Hlad je ale silnější, než etika a tak nikomu nic nebrání sníst i samotného člověka.

Režie se ujal začínající režisér a producent Galder Gaztelu-Urrutia, snímek The Platform je teprve jeho druhým filmem. Stojí ale za produkcí známého festivalového filmu Pornografie z roku 2003. V hlavní roli uvidíme španělského herce Ivana Massaguého, jenž se objevil ve filmech jako Faunův labyrint nebo Kamikadze. Mezi dalšími obsazeními herci jsou herečka Antonia San Juan, známá z dramatu Kameny nebo herec Zorion Eguileor.

Snímek měl premiéru na filmovém festivalu v Torontu 6. září 2019, odkud si odnesl cenu diváků pro nejlepší „půlnoční běs“.