7 aktualit týdne: Dominace Netflixu a úmrtí legendy

Zdroj: Twitter
Zdroj: Twitter

Uplynulý týden s sebou přinesl zajímavé, ale i smutné zprávy. Pojďme si je shrnout.

Zemřel Christopher Plummer

Zdroj: Twitter
Zdroj: Twitter

Začněme tou nejsmutnější z událostí. V pokročilém věku 91 let odešla na věčnost další z legend filmového plátna. Matador, který byl držitelem Zlatého glóbu i Oscara. Cenu akademie získal Christopher Plummer za snímek Začátky. Dále oslnil diváky ve filmech Muž, který chtěl být králem, Bitva o Británii, Ježíš Nazaretský a bezpočtu dalších. Známý kanadský herec svému řemeslu nikdy nedal vale, i v pokročilém věku stále hrál. Naposledy jsme jej v tuzemských kinech mohli vidět ve filmech Nejvyšší pocta a Na nože.

Nominace na Zlaté glóby

78. ročník Zlatých glóbů ukazuje, že streamovací platformy jsou stále větší silou. Nominace zdaleka nejvýrazněji ovládl Netflix (s přehledem získal 42 nominací). Vlivem pandemie se letošní ceremonie bude odehrávat bez přítomnosti široké veřejnosti. Nejvíce nominací si odneslo filmové drama Mank od režiséra Davida Finchera. Kompletní nominace na Zlaté glóby najdete zde.

Ceny české filmové kritiky

V pražském Divadle Archa předalo Sdružení českých filmových kritiků předalo ocenění českým tvůrcům za uplynulý rok. Nejlepším filmem se stal snímek Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy. Nejlepší herečkou je Magdaléna Borová z výše zmíněného filmu. Cenu za nejlepší režii dostala Agnieszka Holland za Šarlatána. Nejlepším hercem se stal Ivan Trojan, který v něm ztvárnil hlavní roli léčitele Mikoláška. Jako nejlepší dokument byl oceněn počin V síti od Víta Klusáka a Barbory Chalupové. Nejlepší scénář si odnesl Modelář Petra Zelenky.

Blade našel scénáristku

Zdroj: Aminoapps.com
Zdroj: Aminoapps.com

Jeden z nejočekávanějších komiksových filmů v rámci MCU je vskutku hojně sledovaný. V titulní roli zabijáka upírů vystřídá ikonického Wesleyho Snipese nadaný Mahershala Ali. O scénář se pak má nově postarat Stacy Osei-Kuffour. Tu mohou čeští diváci znát zejména díky seriálu Watchmen, kde napsala jednu z epizod. Půjde o první afroamerickou scénáristku v rámci produkce Marvelu.

Vzniká seriál Black Panther

Jak Marvel zareaguje na nečekané úmrtí herce Chadwicka Bosemana, je stále otevřenou otázkou. Zejména proto, že se nadále pracuje na pokračování úspěšného filmu Black Panther, kde herec ztvárnil titulní roli. Sequel má spatřit světlo světa v roce 2022. Krom toho se můžeme těšit na seriál o Wakandě, který dorazí na platformu Disney+. Půjde o drama, zaměřené na hlavní postavy z výše zmíněného filmu.

Zack Snyder’s Justice League bude mládeži nepřístupný

Fanoušky vymodlená verze filmu Justice League dorazí už v březnu na platformu HBO Max (u nás ve stejný den na HBO GO) v úctyhodné čtyřhodinové stopáži. Režisér Zack Snyder tak završí svou práci pro Warner Bros. a DC. Film bude opatřen R ratingem, a tedy nebude vhodný pro mladší diváky. Výsledný počin by se tak měl naprosto zásadně lišit od verze, kterou jsme před lety viděli v kinech.

Pokračuj na přehled nejdůležitějších zpráv ze světa filmu z minulého týdne