Jokerův origin: Synopse slibuje nikdy neviděný, poučný příběh

Jeden z nejzajímavějších chystaných projektů od studií DC a Warner Bros.; origin Jokera se konečně vytasil s oficiální synopsí. Dosud bylo okolo konkrétnějších detailů k tomuto filmu poměrně ticho. Jokerův životní příběh a origin měl ve světě DC vždycky nádech tajemna a neznáma, nikdy jsme se vlastně nedozvěděli nic, než náznaky a i kultovní komiks Kameňák, který je dodnes považován za skutečný původ postavy, vlastně sám sebe zpochybňuje, protože bledý princ zločinu sám si ve svém šílenství vše přesně nepamatuje. Tato záhadnost možná pomáhala dodat nejznámějšímu Batmanovu záporákovi něco zajímavosti. Film s Joaquinem Phoenixem v titulní roli však dost možná přinese mnohá překvapení…

Co tedy v synopsi stojí? Joker se má soustředit okolo ikonického arcinepřítele a bude originálním, samostatným vyprávěním, které dosud na velkém plátně nebylo k vidění. Portrét Arthura Flecka (Joaquin Phoenix), muže opomíjeného celou společností, nebude jen drsnou charakterovou studií, ale také širším příběhem s varovným poselstvím. 

Toto možné filmové poselství docela hezky vystihuje věta z již v úvodníku zmíněného Mooreova komiksu Kameňák (v originále Killing Joke): „All it takes is one bad day to reduce the sanest man alive to lunacy.“ („I tomu nejpříčetnějšímu muži stačí jeden špatný den, aby se z něj stal šílenec.“) Právě z Kameňáku totiž bude velmi pravděpodobně snímek o Jokerově vzniku značně vycházet.

Vzletný je také slib, že půjde o něco, co jsme dosud na filmovém plátně neviděli. To znamená že vzdor trochu podobnému vzhledu kupříkladu s Ledgerovým pojetím Jokera v Temném rytíři, ale i srovnáním kdekoli v rámci filmu, bude Phoenixův „klaun“ trochu jinde. Je dle mého jedině dobře, že tvůrci nechtějí jít ve šlépějích toho, co mnoho fanoušků považuje za definitivní pojetí Jokera, ale svou vlastní cestou, kterou zahrnou příběh záporákova původu a zrození.

Ostatně, co si budeme povídat, Ledgerův Joker není zrovna nejvěrnějším komiksové předloze v mnoha aspektech (a to nejen vzhledových a fyzických). A pak… Víc než 75 let stará komiksová postava se přece jen napříč svou bohatou historií liší nejen zjevem nebo dobovým kontextem, ale i chováním a celkově tím, jak byla pojata jednotlivými autory, jenž utvářeli její příběh.

Důležitá (ačkoli nejde o nic nového), jsou i slova o tom, že půjde o samostatný film. To vzhledem k tomu, že Jokera stále ještě bude hrát i Jared Leto, jenž patří do universa Worlds of DC (to zahrnuje mimo jiné hlavní proud filmů jako Wonder Woman, Justice League, Sebevražedný oddíl, ale i chystané komiksovky typu Aquaman, nebo Shazam!). Budeme tu tedy mít dva „koexistující“ Jokery. Ve filmu se pochopitelně objeví i mladý Bruce Wayne a Alfred Pennyworth (více o jejich obsazení zde).

Joker má v porovnání s běžným standardem komiksových filmů velmi nízký rozpočet, pohybující se v přibližné výši 50 miliónů dolarů. Což jednak minimalizuje risk s docela nekonvenčním projektem, jenž si na svá bedra tvůrci berou, ale jednak i pod produkčním dohledem Martina Scorseseho a zajímavým castingem v čele s Robertem De Nirem prorokuje drsnou, silnou a komorní podívanou s nádechem osmdesátkové gangsterky. Což by Jokerovi mělo přesně sedět. Takovýto potenciál by pak mohl vyústit v podobný úspěch, jaký zaznamenal třeba podobně nízkorozpočtový Deadpool (vlastně oba jeho díly) studia Fox.

Film, mapující zrod bledého prince zločinu města Gotham režíruje Todd Phillips (Týpci a zbraně, Pařba ve Vegas). Premiéru má stanovenu na 4. října 2019. V hlavních i vedlejších rolích se představí Joaquin Phoenix, Zazie Beetz, Robert De Niro, Marc Maron, Brett Cullen, Frances Conroy, Shea Whigham, Glenn Fleshler, Bill Camp, Douglas Hodge, Dante Pereira-Olson a další.