Komiks: Dvanáctý Doctor Who: Trhliny (2018) – Opakovatelná dobrodružství vesmírného dobrodruha

S Doctorem Who nám tu v současné době vychází hned dvě série uzavřených komiksových příběhů. Jedna se soustředí okolo desátého Doktora (ztvárnil David Tennant), druhá okolo Doktora dvanáctého (Peter Capaldi). A právě na druhý sebraný book s dvanáctým Doktorem se podíváme dnes v rámci Komiksového okénka. Tentokrát se příběh soustředí okolo podivných entit z jiného rozměru, zvaných (stejně jako název v podtitulu) Trhliny, ale dojde i na tzv. Gallifreyskou ruletu a pár dalších zajímavých nápadů, včetně zapojení města Las Vegas do děje… 

Pokud se vám nelíbily předchozí komiksy s časem a prostorem cestujícím mimozemšťanem v hlavní roli, pravděpodobně vás nezaujme ani tento. Stále se jedná spíš o doplňkovou jednohubku, která potěší hlavně fandy seriálu a nenabízí mnoho jiného, co jinde neuvidíte. Hlavně díky epizodkovitosti jednotlivých příběhů, které celkem věrně kopírují právě styl, jakým je zpravidla dělán seriál. Což je sice fajn, ale u komiksu bych ocenil přece jen větší zapojení nějaké širší (alespoň rámcové) zápletky. Ale to je právě asi ten problém, protože to hlavní se asi v rámci Doktora odehrálo na obrazovce (tedy alespoň u této jeho regenerace). Tolik ke kritice celku.

Co zase naopak kvituji, je přece jen fakt, že autoři už víc počítají s tím, že hlavní postavy (tedy duo v podobě Doktor a Clara), reálie a vůbec celkový styl vyprávění známe (ať už z předchozího komiksu, nebo ze seriálu) a víme tedy alespoň zhruba oč jde. Kvůli tomu je v této druhé knize mnohem patrnější cílení spíš na příběh, než na „seznamování se.“ A přestože jde spíš o doplňkovou sérii, pár zajímavých nápadů se tu najde a docela dobře bych si (opět) jednotlivé příběhy vskutku dokázal představit v seriálové podobě. Je ovšem otázkou, zda toto brát jako klad, či jako zápor vzhledem k tomu, že by jak scénárista, tak kreslíř mohli být odvážnější a předvést něco, co strukturou vyprávění tolik nepřipomíná to, co máme v seriálu možnost vidět. Ale to je asi spíš otázka, co od komiksu očekáváte.

Příběh Trhliny se točí okolo typicky „doktorovských“ záporáků, kteří vlastně tak trochu korespondují s celou zápletkou okolo trhlin v časoprostoru, s níž se potýkal po většinu své éry jedenáctý Doktor v seriálu (nevím zda je to záměr, či prostě souvislost, pramenící z toho, kolik nápadů už se v Doctor Who objevilo.). Jde víceméně o „klasický“ příběh o rodině a lásce k ní, a o tom, co jsme všechno schopni podstoupit a jakou cenu zaplatit jen proto, abychom se shledali se svými milovanými. Je celkem příjemné, že se děj točí okolo fandům DW dobře známé postavy a okolo organizace Torchwood, na druhou stranu to zase nic moc neřekne těm, kdo předlohu neznají. Tradiční vtípky na odlehčení atmosféry pak celkem fungují, i když někomu mohou připadat dětinské.

Druhý příběh, v němž hraje roli mimozemská invaze (design „záporáků,“ podobných obřím chobotnicím mě popravdě moc nenadchl) do Las Vegas, se mi zdál celkově mnohem lépe vykonstruovaný. Jak co do vedlejších postav (mezi nimiž jsou i některé reálné osobnosti), tak co do nápadů (figuruje zde již zmíněná „Gallifreyská ruleta,“ což je nový a docela zajímavý prvek), ale hlavně i vystavění zápletky, která má zajímavé podhoubí, pěkně odsýpá a má slušné rozuzlení. Bohužel i jí škodí menší prostor, na němž se odehrává. Ony ty příběhy prostě nejsou špatné, ale zasloužily by více rozpracovat, aby vyzněly dostatečně dobře. Takhle půjde jen o jednorázovky, u nichž brzy zapomenete, že jste je četli. Což se mně přesně stalo. Krátký bonusový příběh v závěru spolu s přiloženou galerií jsou jen příjemnými bonusy a potěšující třešničkou na dortu.

Verdikt

Komiks Dvanáctý Doctor Who: Trhliny je opět jen lehce nadprůměrným příběhem, který by nebýt toho, že vychází z populárního televizního seriálu rozhodně zapadl. Krátké příběhy, z nichž se kniha sestává, sice nejsou veskrze špatné, ale opět nijak nevybočují z toho, co máme možnost vidět na obrazovkách. Což mi přece jen přijde trochu málo. Kresba je víceméně na stejné úrovni jako u předchozí knihy, jen mi přijde, že má kreslíř stále problém zachycovat proměnlivost výrazů a emocí u hlavních postav, zejména pak u Doktora a Clary, kteří mají oba předlohu v hercích (Peter Capaldi a Jenna Coleman). Z nějakého důvodu jsou na některých panelech prokresleni do té míry, že své živé protějšky opravdu velmi blízce připomínají, zatímco na jiných to vypadá jako nepovedená karikatura. To mě místy při čtení dokázalo docela vytrhnout. Jinak se jedná v rámci kresby i děje o mainstreamový standart, který jsem si sice přečetl rád, ale pokud takhle budou vypadat další části obou sérií s Doktorem, nepotěší mne to. Ať už si autoři nacpou do komiksu kolik odkazů na seriál budou chtít…

Pokud si tento komiks pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo Dvanáctý Doctor Who #02: Trhliny u nás vyšlo v roce 2018 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit si jej, stejně jako ostatní komiksy recenzované na stránkách našeho magazínu, můžete zde.

  • Dvanáctý Doctor Who #02: Trhliny
  • Velká Británie, 128 stran, u nás vydala Crew v roce 2018
  • Scénář: Colin Bell, Robbie Morrison
  • Kresba: Mariano Laclaustra, Neil Slorange, Dave Taylor, Brian Williamson
  • Vydání: 1.
  • Vazba: paperback
  • Formát: 170 x 260 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Jiří Pavlovský
  • Žánr: akční, sci-fi, fantasy