Komiks: Desátý Doctor Who: Revoluce hrůzy (2018) – Doktor a komiksová společnice čelí nočním můrám

Komiksové okénko dnes otevře další (a u nás zatím druhý) přírůstek ze světa seriálu Doctor Who. Respektive z jeho komiksového světa pochopitelně. Popularita oblíbeného a naprosto kultovního sci fi seriálu neklesá, ba naopak, má stále silnější fanouškovskou základnu. A jelikož je řada Whovianů i u nás, vydává Crew hned dvě série. Jedna je s momentálně nejnovějším (do uvedení 11. obnovené řady s novou představitelkou hl. role), v pořadí dvanáctým Doktorem (recenze zde), zatímco druhá je s patrně nejoblíbenější, desátou inkarnací. Tu v seriálu ztvárnil výtečný skotský herec David Tennant (můžete jej mimo jiné znát jako záporáka Kilgravea ze seriálu Jessica Jones, či Bartyho Skrka Jr. z Harryho Pottera). Pojďme se tedy podívat na to, jak se vydařil první u nás vydaný svazek jeho komiksových dobrodružství!

Co se časové posloupnosti v rámci seriálu týká (pokud je to vůbec v universu mimozemšťana, cestujícího časem a prostorem důležité), ta je zde mnohem lépe ukotvena než v případě již zmíněného komiksu s dvanáctým Doktorem. Kniha Revoluce hrůzy se sestává z celkem pěti sešitů, tvořících dva uzavřené příběhy (podobně jako právě Terorformace) a začíná krátce poté, co Doktor ztratil dobrou kamarádku a společnici Donnu Noble (poměrně drastickým, byť ne smrtelným způsobem, jak vědí fanoušci seriálu), tudíž někdy v běhu čtvrté obnovené řady. Toto je zde jen zmíněno a na další události to má pramalý efekt. Tudíž to opravdu není příliš podstatné, protože Doktor je v prvním příběhu (jehož název je titulní) upozaděn novou společnicí, kterou je Gabriella „Gabby“ Gonzales.

Na té je zajímavý fakt, že se jedná o postavu, která se v seriálu nikdy neobjevila a byla vytvořena primárně pro komiks. A jak je doloženo v bonusech, tvůrci si s jejím vytvořením docela dali práci. Což je smutné, protože postava vzhledem ani charakterovými vlastnostmi příliš nevybočuje mimo seriálové protějšky. Snad jen tím, že je Mexičanka z velké rodiny, podnikající v New Yorku a ráda kreslí. Nicméně je jako postava celkem sympatická a s Doktorem se v příběhu docela dobře doplňuje, takže v rámci děje její úloha funguje (docela hezky si kreslíři vyhráli s jejími deníkovými záznamy formou kresbiček pro sestru, které v druhém příběhu doplňují naraci). Ale přece jen bych čekal, že se autoři na postavě společníka v komiksu, kde mají mnohem větší volnost, více vyřádí. Proč by třeba nemohl Doktora doprovázet nějaký mimozemšťan?

Doktor a jeho chování pak velmi dobře korespondují s tím, jak je ztvárněn v seriálu, což je jedině dobře. Dle uvedeného poděkování autoři komiksu spolupracovali mimo jiné i s bývalým showrunnerem Doctora Who; Stevenem Moffatem, a je to docela vidět. Elementy, jež této inkarnaci přidal v epizodách, které napsal (třeba potrhlost a záliba v podivných, na koleni zbastlených zařízeních na odhalení různých věcí) jsou tu poměrně patrné. Krom toho se tu také často mává typickým futuristickým sonickým šroubovákem. Tolik tedy k duu hlavních postav, nyní k příběhu. Ten první je seznamovací a Doktor tak nejprve vše sleduje zpovzdálí, až vlivem událostí vkročí do života Gabby. Zápletka se pak točí okolo podivných monster, schopných vyvolat nejhorší lidské strachy a pak lidi pohltit. Příšery okolo sebe mají docela zajímavou mytologii a příběh, celkově musím říci, že bych je v seriálovém zpracování viděl docela rád. Navíc kombinace s mexickým svátkem Dne mrtvých funguje též celkem dobře. Snad zamrzí jen trochu okoukané a oproti jiným společníkům ze seriálu nijak nevybočující seznámení se s Doktorem a jeho lodí TARDIS, ale chápu, že je to tu hlavně kvůli tomu, aby se čtenář předlohy neznalý dobře orientoval.

Přesto doufám (a dle vlažnějších hodnocení na komiksové databázi nejsem sám), že další části už budou stát více na vlastních nohou a méně brát ohledy na čtenáře, který se už po této první knize bude přece jen lépe orientovat. Druhý příběh tohoto svazku se odehrává v daleké mimozemské umělecké galerii, kam Doktor vezme Gabby, milovnici právě umění, aby ji seznámil se svou kamarádkou: sochařkou Zhe, jež vytváří opravdu zvláštní druh skulptur. Více nebudu prozrazovat, snad jen to, že vše je zde, jak už to bývá, trochu jinak a Doktorovi s Gabby půjde o život, dokud vše společnými silami nezachrání. Opět zajímavý nápad, tentokrát s oživlými sochami (byť vzhledem k tomu, že v univerzu Doktora už oživlé sochy – Plačící andělé (v originále Weeping Angels) jsou, je to maličko neoriginální). Navíc se tu Gabby stane jistá věc, jež obohatí její vnímání a doufám že se s ní v dalších částech bude pracovat.

Verdikt

Komiks Desátý Doctor Who: Revoluce hrůzy ode mne dostává stejné hodnocení, jako Terorformace, poněvadž mne bavil zhruba stejně. Četl se svížně a nenudil. Ale popravdě nic extra ani nepředvedl. A to říkám jako fanda seriálu! Co se kresby týče, místy potěšily drobné eastereggy, které právě Whoviané ocení. Jinak je celkově, podobně jako v případě předchozího komiksu s dvanáctým Doktorem příjemná, místy více, místy méně prokreslená. Linka i coloring tak nějak odpovídají běžnému mainstreamovému standardu, z něhož ovšem nijak významně nevybočují. Tudíž způsob, jakým je komiks kreslen sice rozhodně neurazí, nýbrž však zase kdovíjak nenadchne. Nebyl tu žádný větší panel či celostránkový výjev, který by mi nějak utkvěl v paměti. I v tomto případě jsou příběhy zde nijak nepřekonávající průměr obyčejnějších epizod seriálu. Ačkoli se jim nedají upřít celkem zajímavé nápady, které by si nicméně i tentokrát zasloužily mnohem víc prostoru na rozpracování. Nezbývá tak než doufat, že v dalších komiksech jak v případě Doktora desátého, tak dvanáctého, které má Crew v plánu vydat, se tvůrci více odváží… Na závěr samozřejmě potěší bonusy a bohatá galerie variantních obálek.

Pokud si tento komiks pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo Desátý Doctor Who #01: Revoluce hrůzy u nás vyšlo v roce 2018 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit si jej se slevou, stejně jako ostatní komiksy, recenzované na stránkách našeho magazínu, můžete zde.

  • Desátý Doctor Who #01: Revoluce hrůzy
  • Velká Británie, 128 stran, u nás vydala Crew v roce 2018
  • Scénář: Nick Abadzis
  • Kresba: Elena Casagrande, Alice X. Zhang
  • Vydání: 1.
  • Vazba: paperback
  • Formát: 170 x 260 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Jiří Pavlovský
  • Žánr: akční, sci-fi, fantasy