Komiks: Batman: Kameňák a další příběhy – Počátek i pomyslný vrchol vztahu Jokera s Batmanem

Kameňák… Jeden z nejslavnějších a nejkultovnějších komiksů vůbec. Krátký jednosešitový příběh, který se stal legendou. Díky oblíbenosti mezi fanoušky se z původně vedlejšího dobrodružství, odehrávajícího se mimo „oficiální“ univerzum, stal dokonce příběhem kanonickým. Ačkoli autor tohoto kultu a jeden z nejlepších komiksových tvůrců, scénárista Alan Moore tomuto dílu zdaleka takový důraz nepřikládá, stále platí jedna věc. A to, že Kameňák se nezapomenutelně zapsal do historie superhrdinského komiksu a života jednoho netopýřího strážce a jeho nejbližších. Zajímá vás, jak se mi jevil komiks, ve kterém se Jokerovi podaří Batmana rozesmát? Čtěte dál…

Jak už název luxusní komiksové knihy v pevné vazbě udává, nenajdete tu jen zmíněný opěvovaný sešit s příběhem Alana Moorea (Watchmen – Strážci, V jako Vendeta) a kreslíře Briana Bollanda, ale navíc ještě bonus v podobě krátkého, ale zajímavě úderného příběhu Dobrý člověk ještě žije, kterým je kniha zakončena. Pak je tu ještě komiks Muž, který se směje. Tím kniha začíná, a proto si ji na paškál vezmu jako první a dále budu postupovat chronologicky. První část této knihy stvořili scénárista Ed Brubaker a kreslíř Doug Mahnke. Nu a jelikož se jedná o sbírku, bylo by dobré se zpočátku zamyslet nad jejím jednotícím prvkem. V tomto případě zde figuruje vztah alfy a omegy… Dvou dost možná i (psáno bez nadsázky) největších ikon superhrdinského komiksu; Temného rytíře Batmana a jeho největší nemesis, Jokera. Dvou zdánlivých protikladů.

Oba příběhy pak na jejich komplikovaný a táhlý, prakticky nekončící boj pohlíží z jiné perspektivy. Přesněji řečeno, jeden ze začátku, druhý od konce. Muž, který se směje se zaměřuje právě na onen začátek. V zásadě přepracovává první výskyt Jokera v Batmanových dobrodružstvích (ten se uskutečnil před 75 lety). Jelikož se tenkrát komiks tvořil trochu jinak a podstatně naivněji, bylo jedině dobrou ideou pokračovat v duchu Millerova Roku jedna, navázat tam kde skončil a obohatit starý příběh o nové souvislosti, včetně temnějšího hávu a modernějšího stylu… Právě zmíněná návaznost na Millerův legendární komiks je i důvodem, proč jsem se rozhodl pro tuto knihu jako další součást komiksového okénka v našem magazínu (o filmové adaptaci nemluvě). Komiks samotný opravdu navazuje tam, kde Rok jedna skončil. Svým názvem pak trefně odkazuje na klasický film The Man Who Laughed, v němž právě postava Jokera ve svých prvopočátcích našla inspiraci. I když inspiraci je možná slabé slovo…

Nicméně ke komiksu samotnému. Co do kresby a scénáře rozhodně není moc co vytknout a ačkoli by se mohlo zdát že v rámci knihy působí spíše jako jakási výplň před zlatým hřebem v podobě legendy, není tomu tak. Muž, který se směje funguje perfektně jako samostatná složka. Navíc bych se nebál říci, že pro čtenáře, který se v komiksech s Batmanem příliš neorientuje, se jedná o velmi dobré seznámení s Jokerem. S Jokerem jako dokonale šíleným, chaoticky nepředvídatelným záporákem. V této části sbírky se naskytuje unikátní pohled na to, proč je klaun největším Batmanovým nepřítelem, právě tak jako proč je jeho původ tak záhadný. Kresbě ani scénáři celkově není moc co vytknout, právě tak jako kvalitě tisku, což ostatně platí pro celou knihu. Co ale působilo trochu nepříjemně byl výplňový text v novinových článcích, kde se zkrátka krom změti písmen na panelu nedočtete nic. To je ale jediná výtka. Celkově je příběh silný a jako přepracování prvního Jokerova střetu s Temným rytířem funguje perfektně. Jakkoli by se v jeden moment mohlo zdát, že víme kým Joker byl, v příštím okamžiku je to okamžitě popřeno. A tím se dostáváme k druhé, předposlední, a nejzásadnější části knihy. Ke Kameňáku… A není řeč o tom od Trošky. Tenhle skýtá mnohem… Vyspělejší humor.

Kameňák… Co o něm ještě napsat aby to neznělo otřepaně… V této sbírce se jedná o verzi s nejnovějším coloringem, který, jak se dozvíme v doslovu, má na svědomí sám kreslíř Brian Bolland. Oproti původní dobové verzi zde pak prý můžeme najít řadu rozdílů, kdy bylo k původní kresbě něco přidáno. To já posoudit nemohu, neboť se ke mně nejstarší tisk nedostal. Co ale patrné je, tak to, že umělec dostal zpětně možnost pohrát si dle svých představ s barvami a dodat kresbě modernější, troufnu si říci nadčasový punc. Udělal to ale přesto tak citlivě, že to komiksu ještě přidalo na výpovědní síle. Kupříkladu v retrospektivních okamžicích, kde Joker vzpomíná na domnělé události (předcházející jeho údajné nehodě v chemičce a šílenství, jemuž propadl), jsou scény na panelech vyvedeny černobíle. Tento nostalgický tón je umocněn (podobně jako kupříkladu v Schindlerovu seznamu) tím, že některé detaily oproti všemu ostatnímu barvou disponují (zde je to dominantní červená, ať jde o humra v restauraci, či Red Hoodovu masku).

Příběh komiksu příliš nechci shrnovat… Obsahuje totiž celou plejádu ikonických scén, o kterých se dodneška vedou diskuze a z nichž mnohé dost možná definovaly vztah mezi Jokerem a Batmanem. Navíc těm, kteří toto dílo neznají, nehodlám pokazit první dojem. V případě že se vám nechce do této sbírky investovat, stojí za podotknutí, že dílo bylo i zadaptováno v animovaném filmu, kde šíleného klauna podmanivým hlasem tradičně ztvárnil geniální Mark Hamill. V tom případě ale doporučuji přeskočit první půli, která je na rozdíl od prvního sešitu v této sbírce jen výplňová, a vrhnout se na to, co se týká Kameňáku.

Inu, ještě jednou zpátky ke komiksu… Setkáváme se zde lidštější stránkou Jokera. Či spíše s odleskem člověka v šílenci. Celý jeho plán zde vlastně plyne jen ze snahy ukázat, že každého může potkat to, co jeho. Naplno si uvědomíme, víc než kdy jindy, kolik bolesti a tragédie v sobě ona postava nese. Ironie toho, jaký vzhled charakter má, díky tomu vyznívá na plné čáře a onen smutný klaun zde i přes všechny hrůzy které jsme ho viděli napáchat, odhaluje tvář zlomeného, zkroušeného člověka… Shledáváme se s tím, že jeho neustálé střety s Batmanem jsou možná i hnány něčím jiným, než jen nenávistí a tím, že jeden je hodný a druhý zlý. V tomto světle jsou oba charaktery mnohem komplexnější… A ten konec… Je třeba něco dodávat? Závěr celého sešitu je jednoduše geniální, tím spíš že o něm, respektive o jeho posledním panelu dodneška kolují různé teorie. Co ale ze závěru vyplývá, je řekněme jakási linka smíření… A ten vtip rozhodně stojí za to.

Celou knihu pak uzavírá v úvodu zmíněný kratičký komiks Dobrý člověk ještě žije. Jedná se o příjemnou a povedenou jednohubku a spíše takový bonus, který zdaleka není tak zásadní jako předchozí dva předchůdci. Nese ale v sobě zajímavou myšlenku a ironické rozuzlení, přičemž se zlehka otírá o jednu z premis Kameňáku. A sice že každému stačí jeden špatný den aby se stal někým, kdo se od ztělesnění zla v podobě Jokera neliší…

Verdikt

Kameňák, podobně jako kultovní, a ne nepodobně kontroverzní Vrána (The Crow), je už jen kvůli tomu, jakým způsobem je vyprávěn a k čemu v něm dojde jedním z těch komiksů, kterým buď totálně propadnete, nebo vás příliš neosloví. Já se řadím do první skupiny. Jsem toho názoru, že výsadní místo a nepomíjející slávu, jakou si tento krátký propracovaný příběh dosud vysloužil, rovněž i zasluhuje. I navzdory tomu, že jeho význam zpochybňuje sám autor…  Inu, příběhy někdy tvůrcům přerostou přes hlavu. Jestli se tak stalo, nebo je komiks opravdu nadhodnocený se ale budete muset přesvědčit vy sami. Stejně jako o tom, jaký je vlastně Jokerův origin. Protože ani klaun sám (jak se v závěru i přiznává), neví, který je pravdivý… Celkově se jedná o perfektní záležitost, jež v kombinaci spolu s dalšími dvěma příběhy a bonusy v podobě psaných vyjádření osobností a ukázek fotografií z procesu tvorby snoubí luxusní záležitost, jež by neměla chybět v knihovničce žádného komiksového nadšence a lze ji doporučit i začínajícímu příznivci Batmana…

Komiks u nás vyšel v roce 2013 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit jej můžete zde.

  • Batman: Kameňák a další příběhy
  • USA, 132 stran, u nás vydala Crew v roce 2013
  • Scénář: Alan Moore, Ed Brubaker, Brian Bolland
  • Kresba: Brian Bolland, Doug Mahnke
  • Vydání: 1.
  • Vazba: vázaný v pevných deskách
  • Formát: 175×265 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Richard Podaný
  • Žánr: akční, superhrdinský

Muž, který se smál – Ed Brubaker (Criminal) a Doug Mahnke (Maska) stvořili příběh prvního Batmanova setkání s Jokerem, přímo navazující na komiks Batman: Rok jedna. V městě Gotham se začínají objevovat mrtvá těla s démonickým úsměvem. Na scénu vstupuje muž s bílou tváří, zelenými vlasy a širokým úsměvem a začne určovat, kdo a kdy zemře. A pokud ho Batman nezastaví, bude jeho další obětí.

Kameňák – Co všechno člověk snese, než zešílí? Jak málo stačí, aby se z vás stalo monstrum? To řeší ten nejslavnější příběh s Batmanem v hlavní roli, temné dílo kultovního Alana Moora (Strážci, V jako vendeta) a perfektního kreslíře Briana Bollanda. Kameňák je příběh, který změnil celý batmanovský svět a který se sám stal kánonem – a teď u nás poprvé vychází v barvě!