Mikkelsen, Cage, Vémola. Představujeme nejočekávanější lednové filmy v kinech

Pestrá nabídka kino novinek.

Foto: Chudáčci (Searchlight Pictures), To se mi snad zdá (A24), Bastard (Nordisk Film Den.)

Do českých kin se hrnou oscaroví adepti, nouze nebude ani o horor z dílny Jamese Wana nebo dokument o Karlosi Vémolovi. Leden ale bude hlavně ve znamení Nicolase Cage ve snímku To se mi snad zdá, historického Bastarda s Mikkelsenem a Chudáčků s Emmou Stone. Dostaví se také Taika Waititi s fotbalovou komedií nebo Ferrari Michaela Manna.

Noční koupání | 4. 1.

horor / thriller

Wyatt Russell hraje bývalou hvězdu baseballu. Se svou manželkou a dospívající dcerou se odstěhoval do nového domu, kde tajně doufá, že se navzdory všem předpokladům vrátí k profesionálnímu sportu. Třpytivý bazén na dvorku nového domu bude pro děti zábavou a pro něj fyzickou terapií. Tajemství z minulosti domu však rozpoutá zlovolnou sílu, která rodinu stáhne pod hladinu, do hlubin neodvratného teroru.

Noční koupání vzniklo na motivy stejnojmenného krátkého filmu z roku 2014. Producentem je James Wan, tvůrce nejvýraznějších hororů posledních let (V zajetí démonů, Insidious), režisérem debutující Bryce McGuire. V hlavních rolích se představí Kerry Condon, Wyatt Russell nebo Nancy Lenehan.

Jeden gól | 4. 1.

sportovní / komedie

Snímek Jeden gól se inspiroval skutečnými událostmi. Příběh se točí okolo národního fotbalového týmu Americké Samoy, která drží nechvalný rekord v počtu inkasovaných gólů během jediného zápasu. Jejich nový trenér Thomas Rongen v podání Michaela Fassbendera udělá cokoliv, aby z prohrávajících a neschopných fotbalistů udělat úspěšný tým, který to dotáhne až na Světový šampionát.

Taika Waititi je velmi osobitý režisér se specifickým smyslem pro humor. Ten bude hrát důležitou roli i v jeho nejnovějším filmu Jeden gól inspirovaném skutečnými událostmi, které nemohly uniknout žádnému fotbalovému fanouškovi.

Ferrari | 4. 1.

životopisný / drama / sportovní

Je léto roku 1957. Bývalý závodník Enzo Ferrari se ocitá v krizi, která se skrývá za velkolepou podívanou Formule 1. Továrně, kterou před deseti lety se svou ženou Laurou vybudoval z ničeho, hrozí bankrot. Jejich nestálé manželství je navíc otřeseno ztrátou syna Dina.

Ferrari režiséra Michaela Manna měl světovou premiéru na prestižním festivalu v Benátkách. Kritici vyzdvihli dechberoucí závodní scény a titulní duo Adam Driver a Penelope Cruz, ne všichni se ale dočkali maximálního uspokojení. Na sedadle řidiče sedí Adam Driver jako Enzo Ferrari.

To se mi snad zdá | 11. 1.

komedie / thriller / fantasy

Nicolas Cage hraje Paula Matthewse, muže od rodiny a profesora se zálibou v evoluční biologii. Jednoho dne zjistí, že se exponenciální rychlostí začíná objevovat ve snech jiných lidí. Přes noc se z něj stane celebrita a brzy je zasypán pozorností, která mu byla dlouho odpírána.

To se mi snad zdá přichází od norského režiséra skvělého snímku Je mi ze se špatně, Kristoffera Borgliho a renomovaného studia A24. Po boku Nicolase Cage, který se díky titulní roli možná dočká své třetí oscarové nominace, se představí Michael Cera, Julianne Nicholson nebo Dylan Baker.

Čtěte také: Kultovní Fakulta dostane remake! Dohlédnout na něj by měl režisér Rodriguez

Bastard | 18. 1.

drama / historický / životopisný

V Dánsku 18. století se kapitán Ludvig Kahlen (Mads Mikkelsen) – hrdý, ambiciózní, ale zchudlý válečný hrdina – vydává zkrotit rozlehlou, neobyvatelnou zemi. Snaží se začít pěstovat zemědělské plodiny, vybudovat jménem krále kolonii a získat pro sebe šlechtický titul.

Režisérem snímku je Nikolaj Arcel, známý převážně jako scénárista výborných dánských případů Oddělení Q (Žena v kleci, Zabijáci, Vzkaz v láhvi, Složka 64). Společně s ním se na scénáři podílel uznávaný Anders Thomas Jensen, tvůrce Rytířů spravedlnosti a Adamových jablek.

Tání | 25. 1.

drama

Úzkost Evy zesílí ve chvíli, kdy se dozví o pietní akci v rodné vesnici, upomínající jejího dávno zesnulého kamaráda z dětství. Právě tam, ve sluncem zalitém dětství na venkově, zůstávají zadřené třísky bolavých vzpomínek, ve kterých se dětské hry přetavily do výbušných hormonů a předznamenaly konec nevinného dospívání.

Výbušný debut režisérky Veerle Baetens, natočený podle knižního bestselleru, upevňuje silnou pozici belgické kinematografie. Precizní práce s dětskými neherci odhaluje křehkost věku, v němž jsme zaslepeni láskou, prožíváme ničivé pocity osamění a toužíme po pozornosti druhých.

Karlos | 25. 1.

dokumentární / sportovní

Karlose Terminátora Vémolu zná v České republice a na Slovensku téměř každý. Zápasníka a kontroverzní hvězdu bulváru, ale také otce dvou dětí a partnera slovenské playmate Lely Ceterové. Ve svém luxusním sídle za Prahou má vedle vířivky klec s aligátory a v obývacím pokoji akvárium se žraloky. Objevuje se na titulních stránkách časopisů a v nejznámějších talk show. Než se stal slavným, byl obyčejným klukem z Olomouce, který se pral na ulici.

Karlos přichází do kin pod vedením Michala Samira. Ten je známý převážně jako scénárista a režisér nováckého seriálu Iveta, v minulosti natočil také celovečerní filmy Hany, Polednice a Buď chlap. V letošním roce přivede na obrazovky Voyo dramatický seriál Miluji tě navždy, táta.

Chudáčci | 25. 1.

sci-fi / komedie / drama / romantický

Mladou ženu Bellu Baxter (Emma Stone) přivede zpět k životu vědec Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Bella je zmatená ohledně své identity a světa kolem sebe a pod vedením svého otce se snaží naučit zpět způsoby života. Nemůže se však ubránit pocitu, že je v pasti a ztracená, a tak uniká na dobrodružnou cestu do jiného světa s pochybným právníkem Duncanem Wedderburnem (Mark Ruffalo).

Román Poor Things se zabývá tématy identity, sociální nerovnosti, feminismu, mezilidských vztahů a paměti, a to temně vtipnou optikou, kombinující historické události a různé žánry. Sám jeho autor Alasdair Gray se prezentuje jako editor textu, bude tedy velmi zajímavé sledovat, jak se tato struktura adaptuje do filmu.

Čtěte také: Krvavá marvelovka nebo nové Bratrstvo neohrožených. Nejočekávanější novinky v lednu mimo Netflix