Poslední hřebík do rakve! Předražené Marvels dostaly nařezáno od Hunger Games i Trollů

Foto: Marvels (Walt Disney), Hunger Games: Bala o ptácích a hadech (Lionsgate)

Marvels zaznamenaly děsivý propad oproti mizerné premiéře, a ve víkendových tržbách ani zdaleka nestačily na nové Hunger a třetí zpívánky animovaných Trollů. Na růžích ale nemá ustláno ani oživená franšíza Hladových her.

Jedničkou víkendu ve spojených státech se podle očekávání staly Hunger Games: Balada o ptácích a hadech. Film s rozpočtem 100 milionů dolarů otevřel svůj účet za 48 milionů v USA, celosvětově za 98. Prequel populární série, jejíž všechny čtyři filmy měly premiéru v letech 2012 až 2015, bude ale mít ještě co dělat, aby ho Lionsgate mohl považovat za úspěšný.

Trollové 3 se zařadili na druhou příčku, a ke spokojenosti už chybí málo. Animák sice nezažil tak blýskavou premiéru jako jednička v roce 2016, přesto je 30 milionů z USA velmi slušným výsledkem. Pestrobarevná muzikálová podívaná ve světě utržila dalších 78 milionů, čímž už dosáhla svého 95 milionového rozpočtu. Pro spokojenost studia ale bude muset utržit minimálně ještě dvojnásobek.

A pak jsou tu 100minutové Marvels s rozpočtem blížícím se ke 300 milionům dolarům. Zázrak nepřišel, a tak nejnovější marvelovka zaznamenala rekordní, téměř osmdesátiprocentní propad oproti svého prvnímu víkendu. Takhle nízko přitom v minulosti neklesl ani opovržený Morbius (74%) nebo nenávidění X-Men: Dark Phoenix (71%). Předražená dívčí týmovka přidala jen 10 milionů dolarů na domácí půdě, celosvětově prozatím utržila 160. Katastrofou pro studio je také fakt, že Marvels neutrží v USA ani povinných 100 milionů.

Zatímco česká kina uvedou Den díkuvzdání až 24. listopadu, krvavý horor z dílny Eliho Rotha už znechutil první diváky v Americe. Nízkorozpočtový slasher založený na fiktivním traileru z Grindhouse, ve své premiéře dorovnal Marvels, když během víkendu utržil lehce nad 10 milionů dolarů. Natočit horor za 15 milionů dolarů se opět ukázalo jako výborný tah, a to zbytek světa na jeho uvedení ještě čeká.

Kompletní výsledky na stránkách Box Office Mojo.