Recenze: Nové Hunger Games jsou temným filmem s hořkou pachutí. Ostudu nedělají

Návrat Hunger Games ostudu nedělá.

Zdroj: Lionsgate

Je to již osm let od posledních Hunger Games, které ukončily hřejivé výsluní Jennifer Lawrence. Tom Blyth a Rachel Zegler se nyní ujímají hlavních rolí v prequelu Balada o ptácích a hadech.

Balada se odehrává přibližně 65 let před původními Hunger Games. Seznamuje nás s dospívajícím Coriolanem Snowem a dívkou z 12. kraje Luy Gray, která se díky své odvaze a krásnému zpěvu stane oblíbenkyní domácího publika. A oba společně vymýšlejí strategii, jak v desátých hladových hrách zvítězit.

Balada je natočena podle bestselleru Suzanne Collins, stejně jako předchozí díly. Režii opět obstaral Francis Lawrence, který se kromě prvního filmu podílel na celé sérii. Přestože Balada nemá ve svých řadách Jennifer Lawrence, Blyth a Zegler tvoří zajímavou dvojici. Jejich milostný příběh ve stylu Romea a Julie ale postrádá originalitu.

Zdroj: Lionsgate

Tom Blyth se věnuje herectví už od malička, až tady ale naplno ukázal svůj talent. Svoji postavu dokonale provedl všemi životními etapami a v ničem nezaostal za hereckými veterány jako jsou Peter Dinklage nebo Viola Davis. Na jeho bedra byla naložena zodpovědnost za celý film a on ji dokázal unést. Nabídky se mu teď určitě jen pohrnou.

Viola Davis, kterou zdůrazňují její nevšední kostýmy a výrazný make-up, hraje postavu doktorky Gaul, jež je tvůrkyní her. Je chytrá, prohnaná a šílená. Hraje fantasticky a je radost sledovat její neortodoxní metody.

Zdroj: Lionsgate

Bitva v aréně, která je jedním z vrcholů celého filmu, je sice brutální a nebere si servítky, po chvilce je ale po všem. Tvůrci se spíše zaměřují na příběh jako takový a aréna je pouze jeho výplní. Vzhledem k tomu, že se ocitáme teprve v době desátého ročníku Hladových her, tak působí dosti nevzhledně, primitivně a nevýrazně.

Balada o ptácích a hadech je podmanivá, zdařilá, a zachycuje, co se stane, když se necháme příliš pohltit propagandou a touhou společnosti po krvelačné podívané. Jsme svědky poměrně zajímavého příběhu, který nám ukazuje vzestup hlavního záporáka celé série, jež je velmi poutavě dramatizován. Film si užijí fanoušci předchozích dílů, posloužit vám ale může i jako odrazový můstek v případě, že jste Hunger Games nikdy neviděli.

Foto: Lionsgate