Recenze: Hunger Games: Síla vzdoru 2. část (2015) – Katniss střílí z luku naposledy

Sága o lidech nucených diktátorem Snowem ke vzájemné likvidaci spěje ke svému konci. Jak dopadla?

Boj mezi prezidentem Snowem a rebely vedené reprodrozdem Katniss a prezidentkou Coinovou vrcholí a vše směřuje k velkému rozuzlení. Naše lukostřelkyně se vydává společně se svými přáteli Hurikánem, Finnickem a Peetou v doprovodu speciální vojenské jednotky do samotného Kapitolu, aby ukončila diktátorův život. Ovšem jak tomu bývá, nic nejde tak lehce, jak se na první pohled zdá.

mockingjay-part-2-cressida-katniss-peeta

Celá série láme rekordy a tak bylo zajímavé sledovat, co s diváky udělá poslední díl. Poslední kniha měla být původně rozdělená na pět filmů, ale režisér Francis Lawrence nakonec názor změnil a zůstal jen u dvou dílů. A toto rozhodnutí bylo správné. Spolu se scenáristy Peterem Craigem a Dannnym Strongem vytvořil režisér snímek, který je podle tvůrcových slov sice nejkrvavější a nejakčnější z celé série, ale akce je tu pořád málo. Větší prostor dostanou dialogy a rozbory činů hlavních postav. Protagonisté nejsou ukázáni jako bezchybní vojáci plnící poslušně jeden nesmyslný rozkaz za druhým, ale jako křehké bytosti, které jsou jen krůček (někdy ani to) od mentálního kolapsu. Stejně jako v předchozích dílech se zde o akci spíše mluví, než aby k ní skutečně došlo. Ale na druhou stranu, když už k ní dojde, stojí to za to. Triky jsou na vysoké úrovni a některé sekvence září originalitou. Pokud chcete dynamikou nabitý film, poohlédněte se jinde. Tady zkrátka neuvidíte činy, spíše důsledky.

Hunger-Games-Mockingjay-Part-2-Trailer

Herecké obsazení zůstalo stejné jako minule. Dominuje mu Jennifer Lawrence, která dokazuje, že patří mezi současnou hereckou extratřídu, alespoň ve své generaci. Ovšem zdařilého konkurenta má v Joshi Hutchersonovi, který jako Peeta zaválel. Sam Clafin jako Finnick a Liam Hermsworth v roli Hurikána jsou jen do počtu, jejich výkon je prkenný. Za zmínku samozřejmě také stojí Julianne Moore, jejíž Coinová ve vás dokáže rychle vyvolat sympatie i antipatie ve stejné době.

video-undefined-297ADEEA00000578-23_636x358

Hudební doprovod ničím nevynikal, ale byl dostačující. Jen mu chyběla nějaká vyložená pecka jako v případě předchozího dílu s The hanging tree.

Verdikt Daniela Birguse
Celkově je HG celkem povedený snímkem, kterému však chybí tah na bránu. Přílišná dialogová rozvláčnost a nemastný konec zbytečně odečítají snímku několik bodů. Mohlo jít o bombu, takhle to je jen dobré.

PŘEHLED RECENZE
Daniel Birgus
70 %
Očima Jana Marka
75 %
Očima Lukáše Vaňka
70 %
Očima Martina Kantoříka
70 %
Očima Martina Pevného
75 %
Očima Roberta Prokýška
75 %
Předchozí článekStar Wars: rekordy se probouzejí?
Další článekVelká soutěž o hodnotné ceny s Hunger Games: Síla vzdoru – 2. část
Daniel Birgus
Jsem filmový fanoušek, který je žánrový všežravec. Svého diváckého ducha krmím psychologickými sondami i komiksovými akčními adaptacemi. Preferuji snímky od Wese Andersona, Quentina Tarantina, Seria Leoneho či Miloše Formana.