Star Wars: rekordy se probouzejí?

Nová epizoda Hvězdných válek ještě ani nevstoupila do kin a už si vydělala přes 50 milionů dolarů.

O tom, že snímek Star Wars: Síla se probouzí bude absolutním hitem, nepochybuje asi nikdo. Kinosály očekávají masivní nápory fanoušků a šťastní producenti budou horlivě počítat vydělané chechtáky. Což se vlastně děje už nyní, protože příjmy z aktuálních předprodejů se vyšplhaly přes částku 50 milionů dolarů a to filmu zbývá přibližně měsíc do premiéry. Pokud si to chcete s něčím porovnat, tak například letošní Fantastická čtyřka vydělala do dnešního dne přibližně stejný obnos za celé své účinkování v americkém žebříčku a to startovala v kinech 7. srpna (!!!). Možná se to nezdá, ale věřte mi, statisticky je to v řeči čísel naprosto ojedinělý úkaz.

Otázkou však zůstává, zda se nejnovější epizodě z předaleké galaxie podaří překonat ty hlavní historické mety v rámci tržeb kinematografie. Zajímat nás bude především vstup do žebříčku a s tím spojené výdělky za otevírací víkend (rekord letos pokořil Jurský svět s částkou 208,8 milionů), dále pak nejlepší výsledek za jednotlivý den (prozatím vede závěrečný díl Harryho Pottera s 91 miliony) a samozřejmě celkové výdělky v USA i ze zbytku světa (obě první příčky patří Avatarovi z roku 2009, 760,5 milionů a 2,027 miliardy).

Star-Wars-Sith
Budou sedmé Hvězdné války novým králem v rámci celosvětových kinovýdělků?

Sám za sebe si tipnu, že Síla se probouzí jen těsně nepřekoná otvírák Jurského světa. Přece jenom je poměrně zásadní rozdíl vstupovat do kin v létě a o svátcích, kdy přece jenom na kino není až takový čas a obyčejní smrtelníci raději tráví volné chvíle s rodinou a tak podobně. O to víc ale můžou nové Hvězdné války zabodovat v průběhu ledna a února. Vzpomeňme na rekordní Avatar, který otevřel až na 66. místě v přepočtu na dnešní historické tabulky (ano, vážně), ale v následujících dvou měsících doslova bořil jedno kino za druhým. A kdy že tento velkofilm startoval v roce 2009? Ano, ve stejný den jako očekávaná Síla se probouzí, tedy v pátek 18. prosince.

Zajíci se však počítají až po honu. Do finálních výroků je ještě daleko, a proto si prozatím musíme vystačit s pouhopouhými spekulacemi, které snímek Star Wars: Síla se probouzí doprovází už od ohlášení slavného odkupu Lucasfilmu studiem Disney v říjnu 2012. Jestli se ale mají někdy přepisovat historické tabulky, tak kdy jindy, než nyní? 🙂