Horor Pět nocí u Freddyho unikl na internet, přesto si podmanil kina rekordním způsobem

Další hororová trefa do černého.

Zdroj: Universal Pictures

Horor Pět nocí u Freddyho předčil všechna očekávání. Novinka z dílny Blumhouse pokořila rekordní premiéru Halloweenu (2018), přestože souběžně debutovala také na americkém Peacocku. Raketový start videoherní adaptace nepoznamenal ani únik mezi piráty. Film uvedou česká kina až tento týden.

Pět nocí u Freddyho je oficiálně dalším hitem z dílny stále mocnějšího studia Blumhouse. Víkendové tržby hororu na americké půdě přesáhly hranici 78 milionů dolarů, čímž překonaly rekord blumhousáckého remaku Halloweenu (76 milionů) z roku 2018. V celosvětovém měřítku pak Pět nocí u Freddyho otevřelo svůj účet za neskutečných 130, 5 milionů dolarů. A to je při rozpočtu 20 milionů neuvěřitelný úspěch.

Horor inspirovaný stejnojmennou videoherní sérií nabídne většina evropských kin, včetně těch českých, až tento týden. Zdali se vyčkávací taktika ukáže jako správná, napoví čísla nadcházejícího víkendu. Už teď ale kvalitní verze Pěti nocí u Freedyho ovládla pirátské servery, vznikají dokonce i české neoficiální titulky.

Blumhouse a jeho nízkorozpočtové horory letos bodovaly. Tržby M3GAN se zastavily jen těsně pod hranicí 180 milionů dolarů, pokračování Insidious s podtitulem Červené dveře pro změnu zakotvilo jen těsně pod 190 miliony. Neúspěch se vlastně dostavil jen v podobě nového Vymítače ďábla a jeho absurdní ceny za filmová práva. Celá řada titulů pak rovnou putovala na streamovací služby Peacocku, Prime Video nebo MGM.

Druhou příčku víkendových tržeb ukořistila podle předpokladů Taylow Swift a její The Eras Tour. Koncertní hit si připsal dalších 14 milionů dolarů, díky čemuž se přehoupl přes 200 milionů celosvětově. V těsném závěsu na nacházejí Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce, jež se před týdnem zařadili mezi největší kasovní propadáky roku. Už za tři týdny se ale objeví na streamu Applu.

Kompletní žebříček víkendových tržeb najdete na stránkách Box Office Mojo.