Vymítače ďábla nespasí ani svěcená. Kritici ho odepsali, diváků ve světě je málo

Tvůrci nového Exorcisty určitě čekali víc.

Zdroj: Universal Pictures

Americká kina nasadila Vymítače ďábla proti Tlapkové patrole, očekávaný horor ale zůstal za očekáváním. Nepřístupný horor sice ovládl víkendové tržby, důvodů k radosti má ale minimálně. Film se nelíbí zahraničním kritikům ani divákům, navíc nedokázal zopakovat úspěch Halloweenu z roku 2018.

Sám o sobě si nový Vymítač ďábla vede dobře. Celosvětově otevřel za 45 milionů, což je při jeho rozpočtu 30 milionů docela přijatelný výsledek. Možná by mohl být i lepší, kdyby ho zahraniční novináři neodepsali ve svých recenzích. Na druhé straně jsou jeho tržby katastrofální, pokud bereme v potaz, že studio Universal v roce 2021 zakoupilo práva na sérii za neuvěřitelných 400 milionů dolarů. Zda šlo o adekvátní cenu si ale řekneme až po uvedení kompletní trilogie (a jejích tržbách), kterou má studio v plánu.

Zdroj: Universal Pictures

Premiéře Vymítače ďábla předcházela poměrně silná kritika zahraničních novinářů. A nic se nezměnilo ani s příchodem filmu do kin. Jen 22 % z celkového počtu 184 recenzí na RottenTomatoes je kladných, moc lépe na tom není ani divácké skóre od více jak pětiset uživatelů (58 %). Podobná čísla vykazuje hororová novinka i na IMDB, kde již hodnotilo přes 5 tisíc uživatelů (5,2/10). České recenze se začnou objevovat nejdříve ve středu 11. října, kdy se konají první předpremiéry.

Zdroj: Universal Pictures

Vymítače ďábla s podtitulem Znamení víry natočil David Gordon Green, jež pro studio Universal připravil i poslední trilogii Halloweenu. Zejména její první díl si v kinech vedl náramně, v celosvětových tržbách přesáhl čtvrt miliardy dolarů (rozpočet směšných 10 milionů). Film v roce 2018 zaznamenal také velkolepý otvírák v podobě 76 milionů na domácí půdě, o čemž si nový Vymítač ďábla může nechat jenom zdát (27 milionů). V případě halloweenských sequelů klesala nejen filmová kvalita, ale také tržby jednotlivých dílů.

První příčku víkendových tržeb tedy ovládl nový Vymítač ďábla s 27 miliony ze Severní Ameriky. Na druhou příčku se odsunula Tlapková patrola ve velkofilmu, která pokračuje ve své krasojízdě, třetí je překvapivě dobrý Saw X, jenž při rozpočtu 13 milionů nemohl selhat za žádných okolností. Naopak mizérie čtvrtého Stvořitele nekončí. Originální sci-fi si připsalo propad o dalších více jak 56 %, hůře na tom jsou jen Expendables 4, jejichž jedenáctá pozice ve víkendových tržbách hovoří za vše. Kompletní výsledky tržeb jsou na stránkách Box Office Mojo.

Zdroj: Universal Pictures