Recenze: Saw X je nejlepším dílem série od kultovní jedničky

Návrat hororové legendy ostudu nedělá.

Hororový návrat v podobě Saw X.
Zdroj: Lionsgate

Když John Kramer (Tobil Bell) alias Jigsaw plánuje další brutální podívanou, říká svým obětem: „Tohle není pomsta. Je to znovuzrození.“ Jasný důkaz toho, že Saw X, pod režijní taktovkou Kebina Grueterta, je tu proto, aby znovu nastartoval dlouholetou sérii Saw. Jde přitom už o zhruba třetí pokus. Tento díl navíc slouží jako přímé pokračování prvního filmu, odehrávajícího se před Saw II.

Když Kramer narazí na někoho (Michael Beach) z podpůrné skupiny pro boj s rakovinou, je nasměrován na práci doktora Finna Pedersona (Donagh Gordon), který tvrdí, že jeho neschválená lékařská léčba dokáže vyléčit rakovinu. Naváže kontakt s dcerou tohoto inovativního doktora, Cecilie, a odcestuje do Mexika za léčbou za 250 000 dolarů a probudí se s novou chutí do života. Když se však vrátí po čase na místo zákroku, najde ono dané místo zcela opuštěné a zničené. A přijde na to, že se stal obětí podvodu. S pomocí své poslušné asistentky Amandy (Shawnee Smith) vypátrá všechny, kteří s tím měli něco společného.

Tato předehra trvá asi prvních 40 minut. Na plátně se mezi tím objevila jen jediná past, která byla přidělena nemocničnímu zřízenci, jež okrádal pacienty. Jak se ale ukáže, tak jen v Kramerově fantazii. To vše proto, abychom se nějakým způsobem přiblížili tomu, co vše se honí hlavou právě Jigsawovi.

Připomeňme si, že Jigsawovy aktuální oběti jsou podvodníci, kteří svými lékařskými výmysly připravili své pacienty o fůru peněz a především o naději. Doktorka Cecilie je nakonec ona, kdo zpochybní Jigsawův morální kodex, ale tato skutečnost přichází příliš pozdě na to, aby změnila celou trajektorii filmu.

Velkým zklamáním je, že Amanda (Shawnee Smith), která se vrací do série poprvé od Saw VI, je odkázaná na to, aby jen dělala Johnovu špinavou práci. V Saw X se nám však dostává trochu toho, co ji jako herečku v hororovém žánru dělalo tak úchvatnou. Především její chaos emocí, který tkví v zoufalství a psychóze. Je to dokonalá následovnice. Proč konečně nějaký další díl nepostaví Amandu do role, co by hlavní antihrdinky po Jigsawovi?

Scénář nikdy nebyl nejsilnější stránkou těchto filmů, tvůrci se ale snažili vybudovat příběh, aby měl Kramer správnou motivaci ve svém poslání. Nevýhodou je, že velká část příběhu působí tuctově, především v první polovině snímku. Je tu sice snaha o nějaké zvraty, ty ale nakonec působí dosti přízemním dojmem. Přesto dostal Saw X mnohem více péče než několik předešlých dílů dohromady. Máme tu také nové pasti, ty ale postrádají hloubku a promyšlenost. Nelogické chování postav je pak kapitolou samo o sobě, stejně jako přestřelená stopáž.

Saw X plní do jisté míry svůj účel v rámci znovuzrození této značky. Nakonec ale osloví jen ty, kteří s touto sérií souzní od počátku. Příběh není moc poutavý, především jeho první polovina by se dala výrazně zkrátit. A ani vedlejší postavy nezanechávají zrovna nejlepší dojem.Saw X nicméně působí svěže a ostudu rozhodně nedělá. Lepší, než kultovní jednička, ale rozhodně není, jak tvrdí zahraniční kritici na RottenTomatoes.

Zdroj: Lionsgate