Saw X je nejlépe hodnoceným dílem série. Dokonce překonal kultovní jedničku

Wanův původní film je zahraničními kritiky nedoceněný.

Zdroj: Lionsgate

Filmová série Saw se v desátém díle vrátila ke svým kořenům, a zahraniční kritici ji ohodnotili jako nejlepší díl celé série. Saw X v hodnocení překonalo i kultovní jedničku režiséra Jamese Wana. Vycházíme ale jen ze statistik serveru RottenTomatoes, vysoká hodnocení původního filmu jsou na ČSFD i IMDB stále nedostižná.

James Wan v roce 2004 nastartoval jednu z nejúspěšnějších hororových sérií všech dob. Jak ale naznačuje server RottenTomatoes, zahraniční kritici původnímu Saw na chuť nepřišli. Wanův horor posbíral celkem 191 recenzí, 50 % z nich bylo hodnoceno jako záporných. Na druhé straně, letošní Saw X, které se časově odehrává mezi prvním a druhým filmem série, se recenzentům líbí. Hned 87 % z 83 recenzí dostalo palec nahoru.

Saw X si vede skvěle také mezi českými a slovenskými diváky. Na stránkách ČSFD aktuálně hodnotilo 192 uživatelů, kteří snímku nadělili krásných 80 %. Skóre původního Saw: Hra o přežití je zde ale nedostižné. Wanův horor podle scénáře Leigha Whannella (Neviditelný, Upgrade) hodnotilo téměř 50 000 diváků a film aktuálně patří k 663 nejlepším filmům na ČSFD vůbec. Hodnocen je úctyhodnými 83 procenty.

Nejnovější díl série SAW zkoumá dosud nevyřčenou kapitolu Jigsawovy nejosobnější hry. Děj se odehrává mezi událostmi z filmů SAW I a II, kdy nemocný a zoufalý John Kramer cestuje do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději, že se mu podaří zázračně vyléčit svou rakovinu. Brzy ale zjistí, že celá operace je podvod, jehož cílem je podvést ty nejzranitelnější.

Nechvalně proslulý sériový vrah se vrací ke své práci a pomocí vychytralých, vyšinutých a důmyslných pastí obrací karty proti podvodníkům svým typickým způsobem.

Saw X přišlo od režiséra Kevina Greuterta (Saw 6, Saw 3D), který má se sérií bohaté zkušenosti i jako střihač. Spolupracoval na všech původních pěti filmech, naposledy na snímku Jigsaw z roku 2017.

Saw X mělo premiéru 28. září.

Zdroj: Lionsgate