10 opravdu slibných hororů, které uvidíme ještě v roce 2023

Foto: Saw X (Lionsgate), Last Voyage of the Demeter (Universal Pictures), Démon ve mně (Neon)

Jen krátce po premiéře hororů Insidious: Červené dveře a Mluv se mnou se mohou milovníci žánru těšit na další zvrácené, krvavé a děsivé novinky. Na plátnech kin nás o své kvalitě přesvědčí chválený Démon ve tmě, pokračování nejděsivějšího hororu všech dob Vymítače ďábla nebo Přízraky v Benátkách s Herculem Poirotem. Najde se ovšem hned několik očekávaných titulů, které v českých kinech trestuhodně neuvidíme.

Last Voyage of the Demeter | 11. 8. | bez české premiéry

Děj filmu se odehrává na palubě obchodní lodi Demeter během její plavby z Transylvánie do Anglie a sleduje osud nešťastné posádky této lodi, která převážela rakev hraběte Drákuly. Ačkoli trailer slibující tísnivou atmosféru a děsivé monstrum nespoileruje závěr filmu, v původním románu Drákulovu zvrácenou hru na schovávanou nikdo nepřežije. Dá se tedy očekávat, že i Øvredalova adaptace skončí velmi tragicky.

All Fun and Games | 1. 9. | bez české premiéry

Společnost AGBO bratří Russoových představuje děsivý příběh o skupině dospívajících ze Salemu, kteří objeví prokletý nůž, jenž vypustí démona. Ten je nutí hrát hrůzostrašné a smrtící verze her z dětství, v nichž není vítězů, ale jen těch, kteří přežijí. Démon si nedá pokoj, dokud si v děsivém souboji na život a na smrt nevyžádá životy všech. V hlavních rolích se představí Asa Butterfield (Sexuální výchova) a Natalia Dyer (Stranger Things).

Dear David | 13. 10. | bez české premiéry

Čím hlouběji pátráš, tím temnější je pravda. V srpnu roku 2017 začal populární karikaturista Adam Ellis vyprávět příběh o tom, jak v jeho bytě straší mrtvé dítě. Jeho první tweet získal přes 55 000 retweetů a 76 000 lajků. Příběh o jeho zkušenostech s duchem, kterého nazval Drahý David, se stal virálním a získal mu milion sledujících na Twitteru. A taky celovečerní horor, který nevypadá vůbec zle.

Démon ve mně | 26. 10. | kino

Horor sleduje americkou studentku indického původu, která odmítá svou kulturní identitu. Když se pohádá se svou bývalou nejlepší kamarádkou, nevědomky vypustí démonickou bytost Pishacha, která sílí tím, že se živí lidskou osamělostí. Snímek debutujícího režiséra Bishala Duttaa získal ocenění na festivalu SXSW (cena Půlnočního diváka) a vychází z hinduistických a buddhistických mytologií. Démon Pishacha v nich bývá označován za skutečný projev zla.

Sestra II | 7. 9. | kino

Pokračování hororu Sestra se odehrává v roce 1956, čtyři roky po prvním filmu, a děj se přesouvá z Rumunska do Francie. Tam je zavražděn kněz a sestra Irena se znovu setkává tváří v tvář démonovi Valakovi. Do hlavní role se vrací Taissa Farmiga (její matka Vera Farmiga hraje ve všech dílech V zajetí démonů), v roli démonické jeptišky se znovu představí Bonnie Aarons.

Přízraky v Benátkách | 14. 9. | kino

Film A Haunting in Venice vychází z knihy Agathy Christie Viděla jsem vraždu (Hallowe’en Party) z roku 1969, není však přímou adaptací. Děj se odehrává v Benátkách za druhé světové války o Halloweenu, přičemž v centru nového případu bude vražda na večírku, kam byl proslulý detektiv Hercule Poirot pozván. Tváří v tvář děsivému zločinu se bude muset slavný detektiv vrátit z důchodu. Volné pokračování snímků Vraždě v Orient expresu a Smrti na Nilu.

Saw X | 28. 9. | kino

Nejnovější díl série SAW zkoumá dosud nevyřčenou kapitolu Jigsawovy nejosobnější hry. Děj se odehrává mezi událostmi z filmů SAW I a II, kdy nemocný a zoufalý John Kramer cestuje do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději, že se mu podaří zázračně vyléčit svou rakovinu. Brzy ale zjistí, že celá operace je podvod, jehož cílem je podvést ty nejzranitelnější. Proslulý sériový vrah se vrací ke své práci a pomocí vychytralých, vyšinutých a důmyslných pastí obrací karty proti podvodníkům svým typickým způsobem.

Vymítač ďábla: Znamení víry | 12. 10. | kino

Od smrti své těhotné ženy při zemětřesení na Haiti před dvanácti lety vychovává Victor Fielding svou dceru Angelu sám. Když však Angela a její kamarádka Katherine jednoho dne zmizí v lese, aby se po třech dnech vrátily bez vzpomínek na to, co se jim stalo, rozpoutá to řetězec událostí, které Victora donutí postavit se zlu. Pokračování nejděsivějšího hororu všech dob, kultovního Exorcisty.

Pět nocí u Freddyho | 2. 11. | kino

Five Nights at Freddy’s vypráví příběh Mikea Schmidta, mladíka, který se ujme role nočního hlídače v proslulém podniku Freddy Fazbear’s Pizza. Jakmile se Mike v nové práci zabydlí, brzy učiní znepokojivé zjištění: extrémně strašidelní animatroničtí maskoti, kteří baví zákazníky během celého dne, jsou víc než jen obyčejní roboti. Podle stejnojmenné videoherní série.

Thanksgiving | 17. 11. | bez české premiéry

Foto: Sony Pictures

Slasher Eliho Rotha se odehrává v Plymouthu ve státě Massachusetts, ve městě, které bere Den díkůvzdání velmi vážně. Stůl je prostřený, oslavy začaly, ale přišel nezvaný host… a letos žádné zbytky nebudou. Když se na obyvatele města zaměří sériový vrah, je odhodlán jich zabít co nejvíce. Hlavní otázka, na kterou je třeba odpovědět, zní: „Proč?“ Snímek přichází od režiséra Cabin Fever, Hostelu nebo akčňáku Přání smrti.