8 nejočekávanějších červencových novinek v kinech

Foto: Insidious: Červené dveře (Sony Pictures), Oppenheimer (Universal Pictures), Mission: Impossible - Odplata (Paramount Pictures)

Připravte se na záplavu růžové, atomových výbuchů a Ethana Hunta v nejlepší formě. Červenec ale nebude jen o Barbie, Nolanově Oppenheimeru a nové Mission: Impossible. Hned zkraje měsíce uvidíme v kinech pokračování původních dvou dílů hororové ságy Insidious, premiéru bude mít také drsná novinka od tvůrců Mizerů navždy Rebel, skvělou podívanou slibuje dokument Zázračný aparát.

Insidious: Červené dveře | 6. července

Děj se odehrává deset let po skončení původních dvou filmů (Insidious 3: Počátek a Insidious: Poslední klíč jsou méně zdařilými prequely). Josh Lambert se vydává na východ, aby vysadil svého syna Daltona na idylické univerzitě porostlé břečťanem. Daltonův vysokoškolský sen se však změní v noční můru, když se náhle vrátí potlačovaní démoni jeho minulosti. Režisérem již pátého filmu ze světa Insidious je samotný Patrick Wilson, představil titulní role.

Suzume | 6. července

Suzume je příběh o dospívání sedmnáctileté hlavní hrdinky jménem Suzume, odehrávající se na různých místech Japonska postižených přírodními katastrofami, kde musí tato dívka zavřít dveře, které tuto zkázu způsobují. Anime novinka od mistra Makota Šinkaje, tvůrce snímků Zahrada slov (jeho poslední film uvedený v českých kinech) nebo Tenki no ko.

Rebel | 13. července

Když se Kamal rozhodne změnit svůj život k lepšímu, odjede z Belgie pomáhat obětem války v Sýrii. Po příjezdu je však donucen přidat se k milicím a zůstane uvězněn v Rakce. Film vykresluje portrét doby, kterou oba tvůrci Adil El Arbi a Bilall Fallah (Mizerové navždy) zažili na vlastní kůži – období, které předcházelo vzniku Islámského státu, kdy se mnoho Belgičanů s marockými kořeny vydalo na cestu do Sýrie. Někteří z nich se po příjezdu přihlásili do organizací a byli zradikalizováni.

Mission: Impossible Odplata – První část | 13. července

Ethan Hunt se s týmem Impossible Mission Force tentokrát vydává po stopách děsivé zbraně, jež má potenciál zničit celé lidstvo, aby ji zajistil dřív, než se dostane do rukou nějakého šílence. První ohlasy ze světové předpremiéry odhalily, že se Tom Cruise vrací ve velké formě. A není se ani čemu divit. Filmová legenda pro tento snímek natočila celou řadu scén, při kterých se divákům bude tajit dech. Otázkou zůstává, čím to budou chtít tvůrci tohoto snímku trumfnout v příštím roce.

Oppenheimer | 20. července

Oppenheimer dokumentuje život oceněného fyzika J. Roberta Oppenheimera, který se zasloužil o vynález atomové bomby. Oppenheimer byl jedním z hlavních autorů projektu Manhattan, vládního výzkumu zaměřeného na vytvoření jaderných zbraní. Christopher Nolan natočil po dvaceti letech mládeži nepřístupný film, který, podle jeho vlastních slov, diváky naprosto zdrtí. Jeden z mála letošních titulů, který musíme vidět na co největším plátně, nejlépe v IMAX. Oppenheimer se do historie zapsal jako první černobílý film IMAX. Vyžádal si vývoj nového druhu filmového pásu.

Barbie | 20. července

Panenka žijící v Zemi Barbie je vyloučena, protože není dostatečně dokonalá, a vydává se za dobrodružstvím do skutečného světa. Ken, až po uši zamilovaný do svého protějšku, a jeho žluté kolečkové brusle, ji ale nenechají ve štychu. Začíná dobrodružství, jaké ve světě filmu ještě nemá obdoby. Margot Robbie a Ryan Gosling v titulních rolích. Filmový protipól Nolanova Oppenheimera dorazí do kin ve stejný den. Nejrůžovější film všech dob natočila Greta Gerwig oceněná Oscarem za scénář ke svým Malým ženám.

Zázračný aparát | 20. července

Film oceněný na festivalu Sundance, mapuje vývoj médií v posledních 150 letech. Fascinující koláž videí zachycuje lidstvo posedlé obrazem a proplétá proslavené virální úryvky z naší kolektivní vizuální paměti, které přenášejí diváka v čase, prostoru a zkušenostech. Tato audiovizuální exploze nabádá ke změně pohledu na sebe i svět kolem nás. Poutavý a provokativní film produkovaný Rubenem Östlundem (Čtverec, Trojúhelník smutku) přináší spoustu otázek, například jak daleko jsme schopni zajít pro nejvíce „lajků“ a zhlédnutí.

Minulé životy | 27. července

Spisovatelku Noru a její dětskou lásku Hae-Sunga sice dělí tisíce kilometrů, spojuje je však výjimečně hluboké pouto. Po více než dvou dekádách odloučení se dvě spřízněné duše setkávají během pár dní v New Yorku. Nečekané shledání s osudovým mužem přiměje Noru klást si otázku: „Co by bylo kdyby?“ Režisérka Celine Song v citlivé moderní romanci jedinečným způsobem v několika časových rovinách vypráví příběh dvou lidí, jež se navzájem velmi milují, a přesto se jejich osudy fatálně míjely. Minulé životy doprovází nadšené ohlasy z předních světových festivalů.

Čti také: Nejočekávanější červencové novinky na Netflixu a také mimo Netflix