10 nejočekávanějších velkofilmů, které uvidíme ještě letos navzdory koronaviru

Pravda, moc času v kinech jsme si letos neužili. To ale neznamená, že by se měla v podobném duchu odehrávat i druhá polovina roku. Většina premiér očekávaných filmů sice byla přesunuta, o těchto deset očekávaných titulů ale nepřijdeme.

Black Widow

Zdroj: Falcon

Black Widow bude druhý snímek s ženskou hlavní protagonistkou v rámci MCU v hlavní roli. Zároveň je to jeden z dlouhodobě nejvíce požadovaných filmů ze strany fanoušků. I samotná Scarlett Johansson se za vznik filmu velmi dlouho přimlouvala. A vše je prozatím na dobré cestě. Ze snímku Black Widow by se mohla vyklubat poněkud netradiční marvelovka; špionážní thriller, držící se více při zemi. Vzhledem k tomu, že i v druhém filmu s Captainem Americou to fungovalo, snad se to podaří i v tomto případě…

Režie: Cate Shortland | Kdy: 5. listopadu | trailer

Duna

Zdroj: Vertical Ent.

Trailer jsme ještě neviděli a z fotek toho zase tolik nevyvodíme. Tlumené barvy, kontrastující se slunečnou pouští dávají tušit podobnou hypnotickou podívanou, jaký nabídl předchozí film Denise Villeneuveho, Blade Runner 2049. Zbytek je pastva spíše pro fanoušky, kteří si konečně mohou udělat představu, jak budou vypadat hlavní víceméně kladní hrdinové Duny.

Režie: Denis Villeneuve | Kdy: 17. prosince | trailer zatím neuveden

Mulan

Zdroj: Falcon

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… a hrdého otce.

Režie: Niki Caro | Kdy: 23. července | trailer

Není čas zemřít

Zdroj: Forum Film

V poslední, páté Craigově bondovce, se vrátí záporák Blofeld, jehož novou verzi ve Spectre ztvárnil Christoph Waltz. Nicméně Blofeld tentokrát nebude úhlavním nepřítelem pro Jamese Bonda. Hlavního padoucha zde ztvární čerstvý držitel Oskara Rami Malek. Právě Blofeld zde má plnit roli vedlejší, prý hodně podobnou úloze Hannibala Lectera v Mlčení Jehňátek. Bude tedy jakýmsi vězněm/poradcem, který snad poskytne MI6 nějaké informace.

Režie: Cary Joji Fukunaga | Kdy: 19. listopadu | trailer

Noví mutanti

Zdroj: Falcon

Rahne Sinclair (Maisie Williams), Illyana Rasputin (Anya Taylor-Joy), Sam Guthrie (Charlie Heaton) a Roberto De Costa (Henry Zaga) jsou čtyři mladí mutanti, které drží v odlehlé nemocnici dr. Cecilia Reyes (Alice Braga) za účelem jejich psychiatrického pozorování. Je přesvědčená, že tito mladí lidé představují nebezpečí sami sobě a celé společnosti. Má je neustále na očích a snaží se je naučit ovládat jejich mutantní schopnosti. Když se však osazenstvo rozroste o Danielle „Dani“ Moonstar (Blu Hunt), začnou se v nemocnici dít zvláštní věci. Pacienty začnou ovládat halucinace a vzpomínky z minulosti. Nepotrvá dlouho a jejich mutantní schopnosti – a vzájemné přátelství – podstoupí zkoušku, při které budou muset svést bitvu o to, aby vyvázli živí.

Režie: Josh Boone | Kdy: 27. srpna | trailer

Tenet

Zdroj: Vertical Ent.

Ještě mu není ani padesát a už je žijící legendou. Kultovní režisér Christopher Nolan, jenž má za sebou umělecká díla jako Memeto či Interstellar, ale i obří kasovní úspěchy zejména s batmanovskou trilogií Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal, se tři roky po rozpačitě přijatém Dunkerku vrátí s akčním sci-fi thrillerem Tenet. O jubilejním desátém celovečerním snímku britského rodáka a současně jednoho z nejuznávanějších hollywoodských režisérů už víme relativně dost. Scénář si komplexní tvůrce tradičně napsal sám, za kameru se postaví další eso ve svém oboru Hoyte van Hoytema, který s Nolanem spolupracoval už na filmech Interstellar a Dunkerk. Z hereckých představitelů pak lze vypíchnout zejména známého herce Michaela Cainea či Roberta Pattinsona, jenž byl ústředním hrdinou ságy Stmívání.

Režie: Christopher Nolan | Kdy: 30. července | trailer

The King’s Man: První mise

Zdroj: Falcon

„Svět hoří. Nemáš nejmenší ponětí, čeho jsou lidé schopni,“ říká svému svěřenci Ralph Fiennes v traileru na očekávanou akční pecku režiséra Matthewa Vaughna. Upoutávka na novou část série Kingsman, odehrávající se za první světové války, v sobě snoubí vše, co od takového filmu můžete chtít, navíc je podkreslená hudbou kapely Black Sabbath. Že to nesedí? Sedí. Jak pozadí na hrnec.

Režie: Matthew Vaughn | Kdy: 17. září | trailer

Tiché místo: Část II

Zdroj: CinemArt

Neví se, odkud přišli, ale okamžitě po invazi na naši planetu se postavili na vrchol potravního řetězce. Reagovali na jakýkoliv zvuk a jeho původce bleskově zlikvidovali. Abbottovi přežili i díky tomu, že se kvůli nejstarší dceři naučili všichni komunikovat posunkovou řečí. Jenže ani to jim nakonec nepomohlo, otevřený střet s vetřelci nepřežil otec Lee (John Krasinski) a matka Evelyn (Emily Blunt) zůstala se třemi dětmi (z nichž jedno je novorozeně) úplně sama. Pragmatické ženě je jasné, že přežít dokážou jen s pomocí dalších přeživších. Právě tak začíná příběh druhé části Tichého místa. Abbottovi opouštějí svou farmu, díky systému přísných pravidel relativně bezpečné útočiště. Vydávají se na extrémně nebezpečnou pouť, na jejímž konci snad čeká někdo, kdo jim pomůže. Během svého putování si však uvědomí, že stejně velké nebezpečí jako od nezvaných hostů z jiné planety, jim může hrozit od jejich vlastních lidí, k nimž se upínali jako k poslední naději na záchranu. Jak říká cynický drsňák (Cillian Murphy), ke kterému se přidají: „Lidi, co zůstali, si zachránit rozhodně nezaslouží.“

Režie: John Krasinski | Kdy: 3. září | trailer

Top Gun: Maverick

Zdroj: CinemArt

Přes třicet let ve službě. Pochvaly. Vyznamenání. Jediný, kdo za posledních 40 let sestřelil tři nepřátelská letadla. Přesto ho nikdy nepovýšili? Proč? Protože je to Maverick. Rebel, který poslouchá jen sebe sama. V dlouho očekávaném sequelu od studia Paramount Pictures se znovu setkáváme s Tomem Cruisem v roli Peta “Mavericka” Mitchella v režii Josepha Kosinskiho (Nevědomí) a pod produkčním dohledem Jerryho Bruckmeiera. Za zmínku též stojí, že na scénáři se mimo jiné podílel i Christopher McQuarrie, kterého znají zejména fanoušci posledních dílů Mission Impossible.

Režie: Joseph Kosinski | Kdy: 31. prosince | trailer

Wonder Woman 1984

Zdroj: Vertical Ent.

V pokračování očekávané komiksovky se tentokrát ocitneme v osmdesátých letech. Proti superhrdince Wonder Woman budou stát dva záporáci. Max Lord v podání Pedra Pascala (seriál Hra o trůny) a také Cheetah s tváří herečky Kristen Wiig (Marťan). Vrací se pochopitelně Gal Gadot jako Wonder Woman s Chrisem Pinem a taktovku nad nimi opět drží oceňovaná režisérka Patty Jenkins. Film navíc dostává ještě jednu velkou hvězdu. Hudbu k němu totiž složil soundtrackový velikán Hans Zimmer.

Režie: Patty Jenkins | Kdy: 1. října | trailer