Očekávané filmy podle komiksů v roce 2019

Na co se mohou těšit milovníci komiksového žánru v tomto roce? Vybrali jsme celkem devět nejočekávanějších kousků, které již mají jistou českou premiéru.

Alita: Bojový Anděl

Alita si nemůže dovolit propadnout. Už delší dobu nás zásobuje luxusními trailery, fantastickým a nevídaným vizuálem a příjemným hudebním doprovodem. Doufejme, že tomu tak bude i v případě finálního produktu. Režie se uzmul Robert Rodriguez, který stojí například za vyšperkovaným Sin City – město hříchu, ale zároveň i za totálními průšvihy jako Dobrodružství Žraločáka a Lávovky. Alita: Bojový anděl je adekvátním sci-fi filmem i pro odpůrce science fiction. Původ bychom hledali v manze od Yukito Kishira, která se ztotožnila s úspěchem. (napsal David Kučaj, trailer ZDE)

Uvedení v českých kinech: 14. února

Avengers: Endgame

Nemá smysl chodit kolem horké kaše. Čtvrtý díl komiksových Avengers s podtitulem Endgame bude zcela jednoznačně nejočekávanějším filmem roku 2019. Každý, kdo tvrdí opak, ztrácí kontakt s realitou. Faktické završení první desetiletky MCU nabídne rozuzlení letošního megahitu Infinity War, který se s kladnými hrdiny vůbec nepáral a nebýt parádní potitulkové scény, většina hardcore fanoušků by jen marně hledala důvod k vlastní existenci. Nečekejme nic menšího než útok na největší a nejvýdělečnější film všech dob (tržby Avatara však i nyní zůstanou nepokořeny), ale také emocionální rozlučku některých herců se svými ikonickými rolemi. (napsal Marty Steinbach, trailer ZDE)

Uvedení v českých kinech: 25. dubna

Captain Marvel

První sólový snímek MCU s ženskou hlavní hrdinkou je očekávaný zejména kvůli tomu, že postava Captain Marvel se objeví v nejočekávanějším snímku roku 2019 – Avengers: Endgame. Zápletka nové sólovky se odehrává v 90. letech minulého století a prozradí nám, jak se z pilotky amerického letectva stála jedna z nejsilnějších postav ve vesmíru. K tomu ji mimo jiné bude pomáhat i mladý Nick Fury. Do role Carol Danvers alias Captain Marvel byla obsazená oscarová Brie Larson. (napsal Lukáš Vaněk, trailer ZDE)

Uvedení v českých kinech: 7. března

Hellboy

Hellboy, který bude více vycházet z výborného a temného komiksu kreslíře a scénáristy Mikea Mignoly a jenž bude erko? Inu, to by mohlo být fajn i bez ikonického Rona Perlmana, kterého zde vystřídal David Harbour. První teaser trailer zatím příliš nenalákal ani na drsnější a vážnější pojetí (hudbou a vtipkováním spíš připomínal slabší variaci na třetího Thora či Strážce galaxie) a příliš neoslnily ani masky či efekty. Potěšilo jen pár odkazů na předlohu. Snad se tvůrci pochlapí a zdání nás s příštími ukázkami a konečným filmem zklame. Protože Hellboy si povedený film zaslouží. Záporačky se zde má zhostit Milla Jovovich. (napsal Tomáš Lesk, trailer ZDE)

Uvedení v českých kinech: 11. dubna

Joker

Joker je jednoznačně z nejočekávanějších filmů roku 2019. Joaquin Phoenix byl vybrán do role usmívajícího se padoucha v polovině tohoto roku. Díky fotkám z natáčení jsme mohli vidět, jak bude Joker tentokrát vypadat. Zápletka filmu se bude zabývat samotným zrozením oblíbeného padoucha z DC comics, aneb jak se z neúspěšného komika stal psychopatický vrah, a sama věřím, že právě Phoenix se této role zhostí na výbornou. Vedle něj se ve filmu objeví herec Robert De Niro, jenž ztvární roli moderátora Murrayho Franklina, který by měl být katalyzátorem k Jokerově šílenství. Role Jokerovy matky se zhostí seriálová herečka z American Horror Story Frances Conroy. Už teď je jasné, že se máme na co těšit a uvidíme, jestli Phoenix svým hereckým výkonem předčí i některé herce, kteří si v minulosti postavu šíleného klauna z Gothamu zahráli. (napsala Tereza Filounková)

Uvedení v českých kinech: 3. října

Shazam!

Shazam! je na poměry DC asi nejpodivnější a zároveň spolu se Supermanem nejstarší postava, jakou mají k dispozici. Kouzelnými silami opředený superhrdina, jehož tělo má na povel malý kluk, který musí pro proměnu vyslovit ono kouzelné slůvko, slibuje už v úvodních trailerech příjemně odlehčenou podívanou. Vtipnou, hravou a navíc umístěnou do Worlds of DC. Shazam! dle nás aspiruje na překvapení roku, čemuž s úspěchem Aquamana věříme každý den víc. Protože DC má skvělé postavy a Shazam! je rozhodně jednou z nich. (napsal Tomáš Lesk, trailer ZDE)

Uvedení v českých kinech: 4. dubna

Spider-Man: Daleko od domova

O pokračování poslední sólovky pavoučího muže toho zatím moc nevíme. Kromě faktu, že se snímek natáčel v České republice, a že v roli hlavního padoucha Mysteria se můžeme těšit na Jakea Gyllenhaala, je Daleko od domova ve stínu „důležitějších“ marvelovek roku 2019 a Captain Marvel a Avengers: Endgame. Studia Sony a Disney však mohou být v klidu. Spider-Man je natolik oblíbená postava sama o sobě, že by snad i stačilo poslat film do kin bez jediného traileru a sály všude po světě by stejně praskaly ve švech. Síla značky je v tomto případě absolutně nezpochybnitelná. Léto příštího roku bude plně v režii Petera Parkera a jeho kumpánů. (napsal Marty Steinbach)

Uvedení v českých kinech: 4. července

X-Men: Dark Phoenix

X-Men jsou opět tu a podle prvních ukázek to vypadá, že ve výborné formě. Tentokrát se budou muset postavit mocnému nepříteli, nepříteli z vlastních řad –  Jean Grey (Sophie Turner). Jean je po návratu ze záchranné mise, kde byla téměř zabita jakousi kosmickou silou, velice nevyrovnaná a mnohem mocnější než kdy dříve. Sama se silou bojuje, ale tento souboj odnáší špatně i její okolí. Zvládnou se X-Meni včas spojit, aby pomohli nejen Jean, ale celé planetě ohrožované vesmírnými bytostmi? Kromě Sophie Turner se můžeme těšit na známé tváře, svých rolí s opět ujmou James McAvoy, Michael Fassbender nebo Jennifer Lawrence. (napsala Barbora Dršková, trailer ZDE)

Uvedení v českých kinech: 6. června

X-Men: Noví mutanti

X-Meni měli vždy trochu kolísavou kvalitu, ať byl ale výsledek jakýkoli, vždycky si zasloužili pozornost experimentováním s žánrovou formou a nacházením nových přístupů. Vůbec první  filmoví X-Men udělali v komiksovém superhrdinském filmu regulérní revoluci, První třída okouzlila kombinací retra, velkofilmu a psychologického dramatu, Deadpool předvedl, že i eRko může hodně vydělat a seriál Legion je artový surrealistický horor, jaký na poli superhrdinských seriálů nemá obdoby. Na hororovou notu budou hrát i Noví mutanti, příběh další skupiny mutantích vyvrhelů z x-menovského světa, která se v odlehlém léčebném středisku potýká s neznámým nadpřirozeným zlem. Film se dočkal dvojích přetáček, nejdříve se studio leklo hororového vzhledu a nařídilo otupení hran. Poté se zase leklo naštvaných fanoušků a hrany nechalo v docela krátkém čase zase naostřit, takže výsledný film dost možná nebude fungovat úplně hladce. Kombinace hororu a sympatického superhrdinského světa je ale tak lákavá, že se těšíme stejně. (napsal Filip Šula, trailer ZDE)