7 parádních novinek na víkend (nejen) na Netflixu

Foto: Rebel Moon (Netflix), Duna: Část druhá (Warner Bros.), Sympatizant (HBO)

Minulý týdne jsme prošli pustinou v seriálovém Falloutu a nevěřícně zírali na netflixovského Sobíka. Následující víkend bude na novinky poměrně skromnější, přesto bude z čeho vybírat. Především dorazila druhá Duna v digitální podobě (4K a český dabing je samozřejmostí), na Netflixu přistál další Rebel Moon Zacka Snydera a HBO Max uvedlo Sympatizanta s bravurním Robertem Downeym Jr…

Argylle: Tajný agent | Apple TV+ | Skylink

akční / komedie

Snímek sleduje Elly Conway (Bryce Dallas Howard), autorku špionážních bestsellerů, která právě pracuje na pátém díle svého románu o agentu Argylleovi (Henry Cavill). Tato žena je velmi tajnůstkářská. Ráda tráví osamělé večery ve svém domě se sklenkou whisky, počítačem a kocourem Alfiem. Ukazuje se však, že fiktivní události, o nichž Elly ve svých knihách píše, se kupodivu stoprocentně shodují s činností tajné špionážní organizace. Matthew Vaughn byl svého času jedním z těch tvůrců, kteří do mainstreamové kinematografie vnesli závan čerstvého vzduchu. Jeho novinka se ale setkala s rozporuplnými reakcemi.

Birth/Rebirth | Apple TV (iTunes)

horor / thriller

Rose je patoložka, která dává přednost práci s mrtvolami před společenskými kontakty. Má také jednu posedlost – oživování mrtvých. Celie je zdravotní sestra na porodnici, která svůj život zasvětila upovídané šestileté dceři Lile. Jednoho nešťastného dne se jejich světy střetnou. Obě ženy a mladá dívka se vydávají na temnou cestu bez návratu, na níž budou nuceny čelit tomu, jak daleko jsou ochotny zajít, aby ochránily to, co je jim nejdražší. Kritici o snímku napsali, že jde o ďábelskou a atmosférickou variaci na klasické legendy o monstrech a vítaný přírůstek do jistého hororového subžánru.

Duna: Část druhá | Apple TV (iTunes)

akční / sci-fi / dobrodružný

Paul Atreides se spojí s Chani a Fremeny a zároveň se vydá na válečnou stezku pomsty proti spiklencům, kteří zničili jeho rodinu. Jako většina sequelů je i tento větší. Ale ve smyslu toho, že se jedná o veliký, významný film, který má pro sci-fi žánr potenciál být podobně určující, jako byl svého času Jacksonův Pán prstenů pro fantasy. Vzhledem ke knižním předlohám obou zmíněných sérií se pak dá už jen suše poznamenat, že Duna legendárnímu stejnojmennému dílu Franka Herberta rozhodně nedělá ostudu.

Čtěte také: Vizuálně strhující Godzilla Minus One bude brzy online. Dorazí i černobílá verze

Gentleman v Moskvě – 1. řada | SkyShowtime

drama / thriller / historický

Hrabě Alexander Rostov je po bolševické revoluci zbaven šlechtického titulu a uvězněn jako exulant ve vlastní zemi. Ale protože sovětský režim se vydává na cestu tyranie, objeví hrabě hodnotu lásky, odvahy a sounáležitosti. Scénárista seriálu Všechny velké a malé bytosti je tvůrcem nové minisérie, ve které hraje manželský pár Ewan McGregor a Mary Elizabeth Winstead.

Out of Darkness | Apple TV (iTunes)

horor / dobrodružný

Ve starší době kamenné se nesourodá skupina prvních lidí spojí a hledá novou zemi. Na základě slibu svého vůdce o lepším životě kmen riskuje a vydává se na nebezpečnou výpravu přes neznámé a zrádné oblasti. Když však pojmou podezření, že je pronásleduje zlovolná, potenciálně mystická bytost, je vyděšený kmen nucen čelit nebezpečí, s nímž nikdy nepočítal. Kritici vyzdvihují precizní vizuální stránku a hutnou atmosféru.

Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška | Netflix

akční / sci-fi / dobrodružný

Snímek je pokračováním ságy o Koře a válečnících, kteří přežili a chystají se obětovat všechno, postavit se po bok statečných obyvatel Veldtu a bránit kdysi mírumilovnou vesnici. V ní totiž našli nový domov ti, které boj proti Mateřskému světu připravil o střechu nad hlavou. Navzdory ostré kritice prvního filmu se Zack Snyder nechal slyšet, že plánuje další filmy z této ságy a v nedávném rozhovoru pro Forbes ujistil své fanoušky. „Na třetím díle pracujeme. Rozhodně víme, kam to všechno směřuje – upřímně řečeno, víme to už docela dlouho. Takže ano, těším se, až natočíme další filmy Rebel Moon.“

Sympatizant – 1. řada | HBO Max

drama / historický / válečný

Hlavní postavou je Kapitán (Hoa Xuande), vietnamsko-francouzský špion, který je během vietnamské války v roce 1975 zajat a donucen vypovídat. V retrospektivě vypráví svůj příběh od začátku spolupráce s americkou vládou, přes útěk do Spojených států až po roli konzultanta ve filmu natáčeném na Filipínách a následný návrat do vlasti. Kapitán žije v jihovietnamské uprchlické komunitě a pokračuje v tajné špionáži a podává zprávy partyzánům Vietkongu. Kniha, podle které seriál vznikl, se stala bestsellerem v mnoha zemích. Její autor Viet Thanh Nguyena za ni získal Pulitzerovu cenu a nyní budeme moci tento pozoruhodný příběh prožít prostřednictvím HBO Max.

Čtěte také: 10 nejlepších postapokalyptických seriálů, které zhlédnout po Falloutu