Přes 40 tisíc emailů a 350 hodin hlasové pošty. Na Netflixu šokuje psychologický seriál o skutečné stalkerce

Zdroj: Netflix

V nabídce Netflixu nejsou tituly natočené podle skutečných událostí ničím výjimečným. Seriál jako Sobík tu ale ještě nebyl. Psychologická minisérie inspirovaná výstupem komika Richarda Gadda (hraje sám sebe) a jeho životní zkušeností je příběhem o manipulaci a traumat, které si člověk může nést po zbytek života.

Britský seriál Sobík vypráví příběh komika Richarda Gadda (v seriálu se jmenuje Donny Dunn) a jeho stalkerky. Gadd zamlada pracoval v baru, do kterého jednoho dne vstoupila žena, která mu tvrdila, že je právnička, ale nemá na zaplacení. Barman jí laskavě připravil šálek čaje zdarma, což v ženě vyvolalo posedlost a začala bar navštěvovat pravidelně. Gadd ji zaujal natolik, že nabyla přesvědčení, že spolu mají milostný vztah – ačkoli tomu tak nebylo.

Čtěte také: Netflix uvedl další šílený true crime dokument. Atakuje nejvyšší příčky sledovanosti

Gadd během několika příštích let obdržel od této ženy (v seriálu se jmenuje Martha) přes 40 000 e-mailů, 740 tweetů, 350 hodin hlasové pošty, 100 stran dopisů a 45 zpráv na Facebooku. Přimět policii, aby s tím něco udělala, se ale stalo „byrokratickou noční můrou“. Martha Gadda nesledovala jen online: celé dny čekala před jeho domem, navštěvovala jeho komediální vystoupení a hecovala ho. Dokonce urážela jeho rodiče a Gaddova otce nazvala pedofilem.

Říkala mu sobík, jak už napovídá název seriálu. Gadd vysvětlil, že si zaznamenával všechno, co mu Martha posílala. „Modlil jsem se, aby řekla něco usvědčujícího, aby se situace mohla řádně a efektivně vyřešit.“ Jak řekl listu Evening Standard, cítil se „mimořádně zklamaný“ policií, která mu nechtěla a nemohla pomoci, protože zákon není nastaven tak, aby stalking jako takový byl trestným činem.

První ohlasy na Sobíka jsou velmi přívětivé. Na webu RottenTomatoes prozatím hodnotí sedm recenzí a všechny kladně. Sedmidílná minisérie je prý natolik poutavá a zanechává za sebou tolik podnětů k zamyšlení, že ji mnozí zhltnou na jedno posezení. Richard Gadd, který v ní vypráví svůj příběh, je tvůrcem seriálu, jeho scénáristou a hraje také hlavní roli.

Sobík je na Netflixu od 11. dubna.

Zdroj: Netflix