10 nejlepších postapokalyptických seriálů, které zhlédnout po Falloutu

Foto: See (Apple TV+), American Horror Story (FX), Silo (Apple TV+)

Postapokalyptických seriálů není nikdy dost. Ten nejnovější nese název Fallout a je adaptací stejnojmenné videoherní série. Premiéru měl teprve před týdnem, už nyní se ale o něm píše jako o jednom z nejzábavnějších seriálů roku a nejlepší videoherní adaptaci od loňského The Last of Us. Pokud jste si na drsném postapokalyptickém dobrodružství smlsli také, máme pro vás několik podobných titulů.

American Horror Story – Apocalypse

Kde: Disney+
Počet řad: 1 (10 epizod)

Po jaderném útoku najde skupina přeživších útočiště v podzemním bunkru nazvaném Outpost 3, kde panují tvrdé postihy za nedodržení pravidel. Osmá série antologického seriálu Ryana Murphyho vypráví o apokalypse a válce mezi čarodějnicemi a samotným antikristem. Jedná se o poměrně osobitý počin, který se pohybuje na pomezí sci-fi, hororu a postapokalyptického žánru. Série zobrazuje hned několik fází – samotný výbuch jaderných bomb, svět po apokalypse, nebo jen přípravy na ni.

Pozůstalí

Zdroj: HBO

Kde: HBO Max
Počet řad: 3 (28 epizod)

Pravděpodobně jeden z nejnedoceněnějších seriálů vůbec – neprávem, protože se jedná o naprosto fenomenální dílo. Damon Lindelof a Tom Perrott ho vytvořili podle stejnojmenného Perrottova románu. Není to však typické postapo. Děj se odehrává tři roky po záhadném zmizení dvou procent světové populace – doslova a do písmene nevysvětlitelném zmizení. Život na Zemi se touto záhadnou událostí drasticky změnil a lidstvo se snaží pochopit, co se stalo a jak po této tragédii žít dál. Titul se zaměřuje na osudy obyvatel městečka Mapleton ve státě New York, kteří se snaží vyrovnat s traumatem ze ztráty svých blízkých a pochopit novou realitu. Tento komplexní příběh se dotýká témat, jako je náboženství a smysl života.

Prvních 100

Kde: Netflix
Počet řad: 7 (100 epizod)

Seriál vypráví o světě, kde Zemi zdevastovala jaderná válka, která vyhladila téměř celé lidstvo. Přežili jen ti, kteří opustili planetu a zůstali na vesmírných stanicích. Děj ovšem začíná téměř sto let po těchto katastrofických událostech. Aby bylo zajištěno přežití lidstva, jsou na orbitální Arše (vzniklé spojením vesmírných stanic) zavedeny drakonické zákony. Zdroje však stejně docházejí a šancí na záchranu se ukáže být návrat do zničeného světa. Na planetu je tedy vyslána skupina 100 mladých lidí.

See

Kde: Apple TV+
Počet řad: 3 (24 epizod)

V 21. století neznámý virus zahubil téměř celou lidskou populaci planety a ti, kteří přežili (odhadem dva milion), ztratili zrak. Seriál však začíná o mnoho generací později, kdy se homo sapiens dokázal vyvinout natolik, aby se přizpůsobil životu bez jednoho smyslu a vyvinul přitom i ty ostatní. Lidstvo se civilizačně vrátilo do středověku, zabývá se prostým zemědělstvím, lovem a samozřejmě válčením. Uprostřed tohoto chaosu však existuje světlo na konci tunelu. Po mnoha letech se narodily dvě děti, které vidí.

Silo

Kde: Apple TV+
Počet řad: 1 (10 epizod)

V blíže neurčené budoucnosti se Země stala toxickou pustinou. Přežila jen hrstka lidí žijících v obrovském podzemním silu. Kataklyzma nastalo již dávno, takže současní obyvatelé, ale i jejich rodiče a prarodiče se již narodili v podzemí. Nikdo neví, proč je povrch neobyvatelný a jak vypadá svět kromě toho, co vidí v oknech, což jsou vlastně monitory. Jednou z těchto obyvatelek je Juliette, inženýrka, která má nečekaně šanci na velké společenské povýšení. Ta má však jediný cíl – zjistit, co se stalo s jejím zesnulým milencem.

Čtěte také: 10 nejočekávanějších sci-fi filmů do konce roku 2024

Stanice 11

Zdroj: HBO

Kde: HBO Max
Počet řad: 1 (10 epizod)

Příběh se odehrává ve světě postiženém pandemií chřipky, která zabila většinu obyvatel Země. Děj se soustředí na skupinu přeživších, kteří se po katastrofě snaží znovu vybudovat svůj život a komunitu v nové realitě. Seriál se pohybuje mezi dobou před tragédií a po ní a zkoumá osudy různých postav a jejich boj o přežití ve světě po apokalypse. Titul čerpá z témat, jako je lidská povaha, umění, paměť a význam komunity tváří v tvář katastrofě.

Sweet Tooth: Chlapec s parožím

Kde: Netflix
Počet řad: 2 (16 epizod)

Netflix ve spolupráci s Robertem Downeym Jr. přetvořil temný komiks od DC v nadějeplný příběh o dospívání. Seriál se odehrává v blíže neurčené budoucnosti, kde společnost rozvrátil záhadný virus H5G9. Kromě smrtící epidemie se začaly objevovat i další nevysvětlitelné jevy: mimo jiné všechny novorozené děti začaly mít zvířecí rysy. Jedno takové dítě opouští své lesní útočiště a vydává se ve společnosti dalších přeživších na cestu, na níž hledá odpovědi.

The Last of Us

Kde: HBO Max
Počet řad: 1 (9 epizod)

Postapokalyptická videoherní adaptace sleduje putování Joela, procházejícího tvrdými životními zkouškami a mladé schopné teenagerky Ellie napříč světem postiženým pandemií. Virus Cordyceps v tomto světě před dvaceti lety přeměnil lidi v agresivní a primitivní skořápky, které se podobají klasickým zombie. Ti, co nebyli nakaženi, museli své morální zásady značně pokřivit, aby dokázali v tvrdém prostředí přežít. Seriál se zaměřuje na ústřední dvojici a na její snahu v tomto neúnosném světě bez pravidel a zbytku lidskosti přežít. The Last of Us je hrou, která získala nespočet ocenění a kterou jak hráči, tak i kritici přijali s velkým aplausem.

Twisted Metal

Kde: HBO Max
Počet řad: 1 (10 epizod)

Lidstvo se propadlo do šílenství a začalo směřovat k vlastní zkáze. Proto byla ve Spojených státech největší města obehnána obrovskými zdmi ve snaze zachovat relativně klidný život bez násilí. V bezpečných zónách samozřejmě žijí hlavně bohatí a vlivní obyvatelé, zatímco ostatní byli postaveni před jejich brány. Jedním z takových lidí je i neznámý John Doe, který v dětství ztratil paměť – jedinou stopou po jeho minulosti je spálená fotografie s rodiči. Hlavní hrdina našel způsob, jak přežít, a stal se mlékařem, člověkem specializovaným na přepravu cenného zboží mezi metropolemi.

Živí mrtví

Zdroj: AMC

Kde: HBO Max
Počet řad: 11 (177 epizod)

The Walking Dead je adaptací stejnojmenného kultovního komiksu Roberta Kirkmana. Seriál vypráví o době po pandemické apokalypse, po níž svět ovládly zombie. Šerif Rick Grimes putuje se svou rodinou a hrstkou přeživších a neúnavně hledá bezpečné útočiště. Neustálý tlak a každodenní boj s nebezpečím a smrtí si vybírají krvavou daň a mnohé ženou k propasti nejhlubší lidské krutosti. Na úspěch původního seriálu navázala celá řada spin-offů, z nichž ty nejnovější, The Ones Who Lives, Dead City a Daryl Dixon se opravdu povedly.