10 nejočekávanějších sci-fi filmů do konce roku 2024

Foto: Království Planeta opic (20th Century Studios), Vetřelec: Romulus (20th Century Studios), Furiosa: Sága Šíleného Maxe (Warner Bros.)

Druhou Dunu letos už jen tak něco netrumfne, na Kosmonauta z Čech všichni zapomněli a Krotitelé duchů se zasekli v minulosti. Fanoušci žánru sci-fi letos prožívají smíšené pocity, už brzy jim ale vlije krev do žil nová Planeta opic, prequel Šíleného Maxe, případně netflixovka Atlas s Jennifer Lopez. To pravé ořechové ale přijde teprve s Vetřelcem a návratem Deadpoola.

Království Planeta opic

premiéra: 9. května
kde: kino

Příběh filmu Království Planeta opic se odehrává několik generací v budoucnosti od vlády lidoopa Caesara. V této době jsou opice na planetě dominantním živočišným druhem a lidé musejí přežívat v úkrytech. Zatímco nový opičí tyran buduje své království, jistý mladý lidoop podniká strastiplnou cestu, během níž se musí vyrovnat s minulostí a učinit náročná rozhodnutí, která budou mít zásadní vliv na budoucnost opic i lidí.

Furiosa: Sága Šíleného Maxe

premiéra: 23. května
kde: kino

Když svět padl, je mladá Furiosa (Anya Taylor-Joy) ze Zeleného místa a kmene Mnoha matek unesena hordou motorkářů vedenou válečníkem Dementusem (Chris Hemsworth). Při tažení Pustinou narazí na Citadelu, které velí Immortan Joe. Mezi oběma vůdci to rozpoutá válku, zatímco Furiosa musí překonat mnoho nástrah, aby našla cestu domů.

Atlas

premiéra: 24. května
kde: Netflix

Hlavní hrdinkou filmu Atlas, který se odehrává ve světě vyspělých technologií, je Atlas Shepherd v podání Jennifer Lopez. Ta je brilantní datovou analytičkou, která však nedůvěřuje umělé inteligenci. Atlas se připojí k misi, jejímž cílem je zajmout zběhlého robota, s nímž ji pojí záhadná minulost. Když však plán nevyjde úplně podle jejích představ, její jedinou nadějí na záchranu lidstva před umělou inteligencí je důvěra v umělou inteligenci.

Tiché místo: První den

premiéra: 27. června
kde: kino

Úspěšná hororová série Johna Krasinskiho, v níž lidstvo mimozemskou invazi přežívalo s pomocí ticha, se vrací. Tentokrát diváky zavede do prvního dne, kdy se na Zemi objevila monstra vyobrazená ve filmech z let 2018 a 2020. Tiché místo se stalo velkým hororovým překvapením, které podobně jako kupříkladu Bird Box stavělo na velmi jednoduché premise – a sice na monstrech, využívajících jeden z našich smyslů coby vlastní výhodu.

Deadpool & Wolverine

premiéra: 25. července
kde: kino

Pokračování Deadpoola nás zavede rovnou do filmového vesmíru Marvelu. Wade Wilson je totiž vytržen ze své časové linie a přiveden na úřad pro časové odchylky, orgán střežící multivesmír, který jsme viděli v seriálu Loki. TVA vyzývá Deadpoola, aby se stal hrdinou mezi hrdiny… což samozřejmě pohladí jeho ego. Kromě Rynoldse se vrací také Hugh Jackman coby Wolverine.

Čtěte také: 13 nejočekávanějších hororů do konce roku 2024

Borderlands

premiéra: 8. srpna
kde: kino

Lilith uzavře nečekané spojenectví s partou psanců – protřelým žoldákem na misi Rolandem (Kevin Hart), nezvladatelnou předčasně dospívající ničitelkou Tiny Tina (Ariana Greenblatt), Tininým nabušeným ochráncem Kriegem (Florian Munteanu), podivínskou vědkyní Tannis (Jamie Lee Curtis), která už viděla všechno, a nesnesitelně přemoudřelým robotem Claptrapem (Jack Black).

Vetřelec: Romulus

premiéra: 15. srpna
kde: kino

Společně s první upoutávkou dorazily také první podrobnosti o příběhu. Skupina mladých vesmírných kolonizátorů se při prohledávání hlubin opuštěné vesmírné stanice setkává tváří v tvář s nejděsivější formou života ve vesmíru. Film už dokončil Fede Alvarez, tvůrce Smrti ve tmě a Lesního ducha z roku 2013, a pochvaly se dočkal od samotného Ridleyho Scotta.

Rozzum v divočině

premiéra: 26. září
kde: kino

Epické dobrodružství sleduje cestu robota ROZZUM 7134, zkráceně Roz, který ztroskotá na neobydleném ostrově a musí se naučit přizpůsobit drsnému prostředí, postupně navazovat vztahy se zvířaty a stát se adoptivním rodičem osiřelého housátka. Režisérem a scénáristou celovečerní adaptace je Chris Sanders, tvůrce úspěšných animáků Lilo & Stitch, Jak vycvičit draka a Croodsovi.

Transformers Jedna

premiéra: 10. října
kde: kino

První animovaný celovečerák ze série Transformers od roku 1986, zatím bohužel bez jediného traileru. Režisér čtvrtého Toy Story v něm odvypráví příběh odehrávající se na planetě Cybertron, domově Autobotů i Deceptikonů, a zaměřující se na vztah mezi Optimusem Primem a Megatronem. Hlavní postavy namluví Scarlett Johansson, Chris Hemsworth a Jon Hamm.

The Electric State

premiéra: zatím neupřesněno
kde: Netflix

Sci-fi adaptace plně ilustrovaného románu Simona Stålenhaga se odehrává v retrofuturistické minulosti a sleduje osud Michelle (Millie Bobby Brown), osiřelé teenagerky, která cestuje po americkém Západě a hledá svého mladšího bratra. Na cestě se k ní připojí milý, ale záhadný robot a výstřední tulák. Další netflixovka od režisérů Anthonyho a Joea Russoových (The Gray Man, Avengers: Endgame).