Sci-fi roku nebo oscarovka z koncentráku. Představujeme nejočekávanější únorové filmy v kinech

10 důvodů, proč jít v únoru do kina.

Foto: Manželé Stodolovi (CinemArt), Hlasy mrtvých (Studiocanal), Duna: Část druhá (Warner Bros.)

Česká kina na konci února zboří druhá Duna, ani její předkrm ale nebude k zahození. Měsíc totiž odstartuje akční novinka Argylle režiséra Matthewa Vaughna a silné historické drama Jeden život s Anthonym Hopkinsem v hlavní roli. Následně se do kin podívá Madam Web, oscarový favorit Zóna zájmu, případně Manželé Stodolovi nebo nadějný horor Hlasy mrtvých.

Argylle: Tajný agent | 1. února

akční / thriller / komedie

Elly Conway (Bryce Dallas Howard), introvertní spisovatelka špionážních románů, která jen zřídka opouští svůj domov, je vtažena do skutečného světa špionáže, když se zápletky jejích knih až příliš přiblíží aktivitám zlověstného syndikátu.

Argylle je připravovaná špionážní akční komedie, kterou režíruje a produkuje Matthew Vaughn (Kick-Ass, Kingsman) a scénář napsal Jason Fuchs (Stíny mezi námi). Je založena na dosud nevydaném stejnojmenném románu autorky Elly Conway.

Jeden život | 1. února

drama / životopisný / historický

Snímek vypráví skutečný příběh sira Nicholase „Nickyho“ Wintona, mladého londýnského makléře, který před druhou světovou válkou zachránil 669 převážně židovských dětí z nacisty okupovaného Československa. Okamžitě si uvědomil, že jde o závod s časem. Kolik dětí dokáže s týmem zachránit, než se uzavřou hranice?

Režisérem snímku One Life je James Hawes (Slow Horses, Challenge), scénář napsala Lucinda Coxon (Dánská dívka). V hlavní roli Nicholase Wintona se představí Anthony Hopkins, po jeho boku Helena Bonham Carter nebo Johnny Flynn. Film se natáčel v Londýně, z největší části ale v Praze.

Premiantka | 1. února

komedie / drama / romantický

Osmnáctiletá spisovatelka (Jenna Ortega) se vydává na tvůrčí odyseu, když jí učitel (Martin Freeman) zadá projekt, který je oba zaplete do stále složitějšího vztahu. Jak se jejich životy proplétají, profesor a jeho studentka se musejí postavit svému nejtemnějšímu já a zachovat si chladnou hlavu, kvůli lidem a věcem, které jsou jim nejdražší.

Jenna Ortega a Martin Freeman se v upoutávce na Miller’s Girl ocitají ve vyhrocené situaci mezi studentkou a jejím učitelem. Film režisérky Jade Halley Bartlett měl světovou premiéru na filmovém festivalu v Palm Springs 2024.

Madam Web | 14. února

akční / dobrodružný / sci-fi

Madame Web vypráví samostatný příběh o původu jedné z nejzáhadnějších hrdinek nakladatelství Marvel. V superhdinském thrilleru se představí Dakota Johnson v roli Cassandry Webb, záchranářky na Manhattanu, která možná získala jasnovidecké schopnosti.

Postava Madame Web, alternativní identita Cassandry Webb, se v komiksech Marvelu poprvé objevila už v roce 1980. Madame Web je Spider-Manova spojenkyně, jasnovidná a telepatická mutantka, která se ve svých příbězích zjevuje především jako starší slepá žena.

Zóna zájmu | 15. února

drama / historický / válečný

Rudolf, Hedwiga a jejich čtyři děti žijí ve velkém domě s krásnou, udržovanou zahradou. Každý den slaví společnou večeří, vzpomínají na milovanou Itálii, užívají si víkendové výlety k vodě a procházky s přáteli. Zpoza zdí jejich domova se však ozývají znepokojivé zvuky a občas něčí zoufalý křik. Rudolf Höss je totiž velitel koncentračního tábora v Osvětimi.

Režisérem snímku je Jonathan Glazer, který se vrací na filmová plátna po deseti letech. Naposledy uvedl britskou sci-fi Pod kůží, ve které se představila Scarlett Johansson a v menší roli také Kryštof Hádek.

Čtěte také: Oscar 2024: Kompletní přehled nominovaných

Bob Marley: One Love | 15. února

životopisný / drama / hudební

Jeden muž. Jedno poselství. Jedna revoluce. Jedna legenda. Hraný životopisný snímek nás provede Marleyho životem od jeho jamajské výchovy až po dobu, kdy se stal nejslavnějším reggae zpěvákem na světě.

Režisérem snímku je Reinaldo Marcus Green, který stojí oceňovaným snímkem Král Richard: Zrození šampiónek (oscarový Will Smith), v hlavní roli se představí Kingsley Ben-Adir z marvelácké Tajné invaze.

Zimní prázdniny | 22. února

komedie / drama

Učitele Paula Hunhama (Giamatti) nemá nikdo rád – ani jeho studenti, ani kolegové z učitelského sboru, ani ředitel školy. O vánočních prázdninách zůstává Paul ve škole, aby dohlížel na studenty, kteří nemohou odcestovat domů. Po několika dnech mu zůstane na starost pouze potížista Angus, který truchlí nad ztrátou svého otce.

Hlasy mrtvých | 22. února

horor

Po smrti svého odcizeného otce se Iris dozvídá, že zdědila zchátralou, stovky let starou hospodu. Odjíždí do Berlína, aby identifikovala otcovo tělo, setkala se s advokátem a projednala s ním pozůstalost. Netuší, že po podpisu smlouvy bude neoddělitelně spjata s nevýslovnou bytostí, která sídlí ve sklepení hospody – Bagheadem – tvorem, který mění podobu a má moc přivést mrtvé zpět ze záhrobí.

Režisérem britského snímku je Alberto Corredor, tvůrce stejnojmenného krátkého filmu z roku 2017, jež o rok později zvítězil na Sitges Film Festivalu. V hlavní roli celovečerní verze se představí Freya Allan ze Zaklínače.

Manželé Stodolovi | 29. února

drama / thriller

Manželé Stodolovi společně vraždili osamělé seniory, o které společnost ztratila zájem. V popředí vyprávění bude stát jejich milostný vztah plný manipulace a závislosti, ale také lásky a oddanosti. Jako pár se vydali na temnou cestu násilí a zločinu, ze které nebylo společné východisko.

Režisér Petr Hátle natočil snímek Manželé Stodolovi jako temný milostný příběh inspirovaný životy skutečného manželského páru sériových vrahů Jaroslava a Dany Stodolových, kteří společně vraždili osamělé seniory.

Duna: Část druhá | 29. února

sci-fi / akční / dobrodružný

Duna: Část druhá naváže na první film a bude pokračovat v adaptaci slavného románu Franka Herberta z roku 1965. Paul Atreides (Timothée Chalamet) se spojí s Chani (Zendaya) a Fremeny a vydá se na cestu pomsty proti těm, kteří zničili jeho rodinu. Atreides předvídá, že na obzoru je strašlivá budoucnost, a udělá vše, co je v jeho silách, aby jí zabránil. Čelit bude volbě mezi životní láskou a osudem celého vesmíru.

Denis Villeneuve je jedním z nejuznávanějších režisérů své generace, který má na kontě obrovské hity jako Zmizení, Příchozí nebo Blade Runner 2049, poslední roky ale zasvětil převyprávění Duny. První část vstoupila do kin a na HBO Max současně – 22. října 2021 a setkala se s obrovským úspěchem (nejen šest oscarových vítězství).