Zachránil 669 dětí před nacisty. Film One Life se natáčel v Praze, trailer vrhá slzy do očí

Antony Hopkins v roli britského hrdiny, zachránce dětí před druhou světovou válkou.

Antony Hopkins jako Nicholas Winton.
Foto: FilmNation Entertainment

Vážný oscarový adept, historický snímek One Life, který připomíná neuvěřitelný hrdinský příběh Nicholase Wintona, se představuje v srdcervoucím traileru. Hlavní roli zachránce převážně židovských dětí před druhou světovou válkou si ve filmu zahráli Johnny Flynn a Anthony Hopkins. One Life se z velké části natáčel v Praze.

Snímek vypráví skutečný příběh sira Nicholase „Nickyho“ Wintona, mladého londýnského makléře, který před druhou světovou válkou zachránil 669 převážně židovských dětí z nacisty okupovaného Československa. Okamžitě si uvědomil, že jde o závod s časem. Kolik dětí dokáže s týmem zachránit, než se uzavřou hranice?

První Kindertransport (dětský transport) z Prahy byl vypraven 14. března 1939 s pouhými dvaceti dětmi. Nejpočetnější byly transporty červnové (každým mělo odjet 100 až 200 dětí). Často se jednalo o děti židovských uprchlíků z Německa a anektovaného Rakouska, kteří před mnichovskou dohodou hledali azyl v Československu. Úplně poslední vlak s 250 dětmi byl vypraven 1. září 1939, ale byl zastaven a poslán zpět, protože ve stejný den vypukla druhá světová válka. Z dětí, které jím měly odjet, přežilo holokaust jen několik jednotlivců.

O padesát let později, v roce 1988, Nickyho pronásleduje osud dětí, které nedokázal dostat do bezpečí v Anglii, a stále si vyčítá, že neudělal víc. Teprve když ho v přímém přenosu televizní stanice BBC překvapí představení několika přeživších dětí, nyní dospělých, začne se konečně vyrovnávat s pocitem viny a zármutkem, který v sobě nosil celých pět desetiletí.

V roce 1998 Nicholase Wintona přijal na Pražském hradě prezident České republiky Václav Havel a vyznamenal jej řádem T. G. Masaryka. V roce 2002 jej britská královna Alžběta II. pasovala na rytíře a Winton obdržel titul sira, dostal také děkovný dopis od bývalého izraelského prezidenta Ezera Weizmana. Zemřel ve věku 106 let v roce 2015.

Režisérem snímku One Life je James Hawes (Slow Horses, Challenge), scénář napsala Lucinda Coxon (Dánská dívka). V hlavní roli Nicholase Wintona se představí Anthony Hopkins, po jeho boku Helena Bonham Carter nebo Johnny Flynn. Film se natáčel v Londýně, z největší části ale v Praze.

Snímek bude mít premiéru v září na festivalu v kanadském Torontu, do kin se oficiálně podívá 1. ledna 2024. České uvedení zatím nebylo blíže specifikované.