30 nejočekávanějších filmů roku 2024

Co si nenechat ujít v tomto roce?

Foto: Argylle: Tajný agent (Universal Pictures), Furiosa: Sága Šíleného Maxe (Warner Bros.), Království Planeta opic (20th Century Studios)

Loňskému roku není co vytknout. Na plátna kin se vrátil Nolan, Scorsese a Scott, a vlastně chyběla jen druhá Duna, jejíž premiéra se několikrát měnila kvůli stávce herců. Nakonec ji uvidíme na samém konci února, a tak asi nikoho nepřekvapí, že na nejočekávanější filmy roku 2024 dohlíží z pozice jasné jedničky. Nejočekávanějších titulů jsme nakonec vybrali hned 30, a jak už sami uvidíte, letošek bude z filmového pohledu opravdu vydatný.

30. Twisters

Zdroj: Warner Bros.

V kinech od: 18. července (Vertical Ent.)

Katastrofický snímek Twister z roku 1996 se stal klasikou, a dodnes patří mezi nejlepší filmy svého žánru. Vědom si toho je také režisér Lee Isaac Chung, který s respektem přistupuje k volnému pokračování nazvaném Twisters. Tvůrci tohoto počinu zatím moc informací neprozradili, s návratem původních herců ale nepočítejte. Ve snímku zasazeném do současnosti se představí Daisy Edgar-Jones, Glen Powell nebo Anthony Ramos.

29. Bad Boys 4

Zdroj: Sony Pictures

V kinech od: 13. června (Falcon)

Režisérskému duu Adil El Arbi a Bilall Fallah byla loni zrušena téměř kompletní Batgirl, a tak si talentovaní tvůrci spraví chuť čtverkou Bad Boys. O filmu toho prozatím moc nevíme, snad jen to, že se opět vrátí Will Smith a Martin Lawrence a scénář, stejně jako v minulém případě, napíše Chris Bremner. Mizerové navždy se v roce 2020 setkali s úspěchem, tak proč by to nemělo vyjít i tentokrát?

28. Karate Kid

V kinech od: 12. prosince (Falcon)

Nový film s Danielem LaRusso v podání Macchia, by měl seriál z produkce Netflixu úplně ignorovat, jak už se proslýchalo v době, kdy se o projektu začalo mluvit. Po boku Macchia se ve filmu objeví Jackie Chan, představitel mistra Miyagiho v dosud poslední verzi Karate Kid, ve kterém si jeho žáka zahrál mladičký Jaden Smith.

27. Gladiátor 2

Zdroj: Universal Pictures

V kinech od: 21. listopadu (CinemArt)

Gladiátor z roku 2000, jenž byl nominován na jedenáct Cen Akademie a pět z nich vyhrál, dostane pokračování. Režisérského křesla se opět ujme Ridley Scott, který se tak po prequelech Vetřelce zase vrací ke svému staršímu hitu. Natáčelo se v Brazílii a v marockém městě Ouarzazate, stejně jako Alexander Veliký nebo Princ z Persie: Písky času. V hlavních rolích se představí Paul Mescal, Denzel Washington a Pedro Pascal.

26. Horizon: An American Saga

V kinech od: zatím neuvedeno

Costnerův ambiciózní western odehrávající se převážně během občanské války (1861-1865), zavede diváky na emotivní cestu napříč zemí, která válčí sama se sebou, a to z pohledu rodin, přátel a nepřátel, kteří se snaží zjistit, co skutečně znamená být Spojenými státy americkými. Costner financoval projekt částečně z vlastní kapsy, a premiéru obou filmů by mělo dělit jen sedm týdnů.

25. Motorkáři

V kinech od: 20. června (CinemArt)

Film inspirovaný knihou fotografa Dannyho Lyona nás vtáhne do subkultury motorkářů 60. let. Kathy, svéhlavá členka Vandalů, která je provdaná za divokého, bezohledného motorkáře Bennyho, vypráví o vývoji Vandalů v průběhu deseti let, kdy začínali jako místní klub outsiderů, které spojovala dobrá zábava, rachotící motorky a respekt k jejich vůdci Johnnymu.

24. Civil War

V kinech od: zatím neuvedeno

V traileru vidíme fiktivní Ameriku blízké budoucnosti uprostřed ozbrojeného konfliktu. Devatenáct států se oddělilo, a Bílý dům vydal varování západním silám i Floridské alianci. Není jasné, kvůli čemu jednotlivé strany bojují, ačkoli víme, že budoucnost vnímá Kalifornii a Texas jako jeden vzbouřený stát. Prezident, kterého hraje Nick Offerman, prohlašuje, že probíhající povstání bude rychle u konce.

23. Godzilla x Kong: Nové imperium

V kinech od: 11. dubna (Vertical Ent.)

Epická bitva pokračuje! Filmový Monsterverse společnosti Legendary Pictures navazuje na velkolepý souboj Godzilla vs. Kong zcela novým dobrodružstvím, které postaví všemocného Konga a obávaného Godzillu proti kolosální hrozbě ukryté v našem světě, a ohrožující nejen jejich existenci, ale také naši vlastní.

22. Mickey 17

V kinech od: 28. března (Vertical Ent.)

Připravovaný film je adaptací sci-fi románu Ashtona Edwarda Mickey7, který vyšel v únoru 2022. Mickey (Robert Pattinson) je nízko postavený zaměstnanec velké imperialistické společnosti, který je vyslán s tlupou kolonizátorů osídlit a podmanit si ledový svět Niflheim. Pokaždé, když zemře, je zregenerována jeho nová verze s téměř všemi vzpomínkami. Od režiséra oscarového Parazita.

21. Krotitelé duchů: Říše ledu

V kinech od: 28. března (Falcon)

Rodina Spenglerových se vrací tam, kde to všechno začalo – do ikonické newyorské hasičské zbrojnice – aby se spojila s původními Krotiteli duchů. Když objev starobylého artefaktu uvolní zlou sílu, musí noví i staří Krotitelé duchů spojit síly, aby ochránili svůj domov a zachránili svět před druhou dobou ledovou.

20. The Iron Claw

V kinech od: 7. března (Aerofilms)

Film vypráví skutečný příběh nerozlučných bratrů Von Erichových, kteří se na počátku 80. let minulého století zapsali do historie profesionálního wrestlingu. Ve stínu svého despotického otce a trenéra se bratři snažili dosáhnout nesmrtelnosti na největší sportovní scéně. Pět ze šesti sourozenců Von Erichových ovšem zemřelo předčasně, což vedlo k mýtu, že na rodinu byla uvalena kletba.

19. Love Lies Bleeding

V kinech od: zatím neuvedeno

Snímek vypráví příběh samotářské manažerky posilovny Lou (Kristen Stewart), která se těžce zamiluje do Jackie (Katy M. O’Brian), ambiciózní kulturistky, jež má namířeno do Vegas splnit si své sny. Jejich láska však zažehne násilí a vtáhne je hluboko do nitra zločinecké rodiny Lou. V roli jejího násilnického otce se představí Ed Harris.

18. Wicked – Part One

Zdroj: Universal Pictures

V kinech od: 28. listopadu (CinemArt)

Wicked je populární muzikál, který slouží jako prequel ke slavnému dílu Čaroděj ze země Oz. Jeho chystaná adaptace tak logicky vyvolává značná očekávání a řadí se ke snímkům s jednoznačně největším potenciálem. Muzikál dává známému světu nový rozměr a až tragickou příběhovou hloubku, kdy odhaluje, jak se z jedné z nejikoničtějších záporných postav stalo to, kým je. I díky hvězdnému obsazení se na tento počin těšíme. V hlavních a vedlejších rolích se představí Ariana Grande, Cynthia Erivo, Jeff Goldblum, Jonathan Bailey, Michelle Yeoh, a další.

17. Constantine 2

Zdroj: Warner Bros.

V kinech od: zatím neuvedeno

Keanu Reeves patří v současné době k jednoznačně nejpopulárnějším hercům v Hollywoodu, což dokazuje úspěch série John Wick, nebo jeho účast ve veleúspěšné videohře Cyberpunk 2077. Dalo by se tak říci, že je na vrcholu kariéry. Constantine patří k jeho nejlepším filmům. Volná adaptace série DC komiksů Hellblazer si získala mnoho fanoušků, a tak pokračování akčního filmu o cynickém lovci démonů po právu řadíme na tento žebříček a jde o jeden z mála komiksových filmů, na které se ještě vyplatí se těšit. I díky tomu, že je pod druhým Constantinem podepsán stejný režisér: Francis Lawrence, který se vloni mimochodem blýskl s výborným Hunger Games: Balada o ptácích a hadech.

16. Argylle: Tajný agent

V kinech od: 1. února (CinemArt)

Elly Conway (Bryce Dallas Howard), introvertní spisovatelka špionážních románů, která jen zřídka opouští svůj domov, je vtažena do skutečného světa špionáže, když se zápletky jejích knih až příliš přiblíží aktivitám zlověstného syndikátu. Když se objeví Aiden (Sam Rockwell), špion, který ji zachrání před únosem nebo zabitím (nebo obojím), Elly a její milovaný kocour Alfie se ponoří do tajného světa, kde nic a nikdo není takový, jaký se zdá být.

15. Imaginární přátelé

V kinech od: 30. května (CinemArt)

„Připravte se na srdceryvný rodinný film od režiséra Tichého místa, hvězdy Deadpoola a studia, které vám přineslo Annihilation.“ Ryan Reynolds zaperlil, a na sociálních sítích uvedl první trailer rozkošné komedie IF (Imaginární přátelé). Film klade důležitou otázku: Přemýšleli jste někdy o tom, kam se podějí vaši imaginární přátelé, když už nejsou ve vaší hlavě?

14. Kaskadér

V kinech od: 2. května (CinemArt)

Rayn Gosling hraje Colta, dlouholetého kaskadéra, který dostane práci ve filmu své bývalé přítelkyně Jody (Emily Blunt). Ta právě prožívá svůj režisérský debut v žánru sci-fi a Colt jí pomáhá, jak může – nechává se zapálit nebo se řítí pouští v automobilové honičce ve stylu Šíleného Maxe. Když se však ztratí áčková hvězda filmu (Aaron Taylor-Johnson), je na Coltovi, aby své schopnosti z plátna uplatnil ve skutečném světě, herce vypátral a zachránil celý projekt.

13. Tiché místo: První den

Zdroj: Paramount Pictures

V kinech od: 27. června (CinemArt)

Postapokalyptický spin-off výborné hororové série, v níž poslední zbytky lidstva čelí invazi vraždících nestvůr, reagujících agresivně na jakýkoli zvuk. O režii snímku, který bude dvěma již existujícím filmům dějově předcházet, se představí Lupita Nyong’o, Djimon Hounsou, Joseph Quinn, Alex Wolff, Denis O’Hare, a další.

12. Alien: Romulus

Zdroj: 20th Century Studios

V kinech od: 15. srpna (Falcon)

Prozatím víme jen to, že se v něm objeví talentovaná Cailee Spaeny z Mare z Easttownu, po jejím boku Isabela Merced nedávno obsazená do nového Supermana, a méně známé tváře Archie Renaux nebo David Jonsson. První jmenovaná herečka potvrdila spekulaci ohledně samotného zasazení příběhu, a jak sama uvedla, film se bude odehrávat mezi původním Vetřelcem Ridleyho Scotta a Vetřelci Jamese Camerona, jejichž remaster ve 4K je na cestě.

11. V hlavě 2

V kinech od: 13. června (Falcon)

V hlavě 2 se vrací do mysli novopečené teenagerky Riley právě ve chvíli, kdy centrála prochází demolicí, aby uvolnila místo něčemu zcela nečekanému: novým emocím! Radost, Smutek, Hněv, Strach a Znechucení, které podle všeho dlouho úspěšně operovaly, si nejsou jisté, jak se mají cítit, když se objeví Úzkost. A vypadá to, že není sama.

10. Beetlejuice 2

Zdroj: Warner Bros.

V kinech od: 5. září (Vertical Ent.)

Beetlejuice 2 je přímé pokračování fantasy hororové komedie od režiséra Tima Burtona podle scénáře od autorů Alfreda Gougha a Milese Millara, který vznikl na motivy povídky Setha Grahame-Smithe. Hrají v něm Michael Keaton, Jenna Ortega, Monica Belucci a Willem Dafoe.

9. Bob Marley: One Love

V kinech od: 15. února (CinemArt)

Jeden muž. Jedno poselství. Jedna revoluce. Jedna legenda. Hraný životopisný snímek nás provede Marleyho životem od jeho jamajské výchovy až po dobu, kdy se stal nejslavnějším reggae zpěvákem na světě. Režisérem snímku je Reinaldo Marcus Green, který stojí oceňovaným snímkem Král Richard: Zrození šampiónek (oscarový Will Smith), v hlavní roli se představí Kingsley Ben-Adir z marvelácké Tajné invaze.

8. Království Planeta opic

V kinech od: 23. května (Falcon)

Režisér Wes Ball přichází s čerstvým a strhujícím příběhem z Planety opic, který se odehrává několik generací v budoucnosti od vlády lidoopa Cézara. V té době jsou opice na planetě dominantním živočišným druhem a lidé musejí přežívat v úkrytech. Zatímco nový opičí tyran buduje své království, jistý mladý lidoop podniká strastiplnou cestu, během níž se musí vyrovnat s minulostí a učinit náročná rozhodnutí, která budou mít zásadní vliv na budoucnost opic i lidí.

7. Borderlands

Zdroj: Lionsgate

V kinech od: 8. srpna (Bontonfilm)

Světlo světa by měla spatřit adaptace populární série stříleček z ujeté planety jménem Pandora. Série stříleček s rpg prvky Borderlands patří k nejoblíbenějším videohrám současnosti. Zejména pro zábavnou hratelnost a přepálený svět plný nejrůznějších příšer, ale i absurdní, šílený humor. Proto není divu, že se po ní rozhodli sáhnout i filmoví tvůrci. Režie se pak nehodlá ujmout nikdo jiný, než Eli Roth…

6. To se mi snad zdá

V kinech od: 11 ledna (Aerofilms)

Nicolas Cage hraje Paula Matthewse, muže od rodiny a profesora se zálibou v evoluční biologii. Jednoho dne zjistí, že se exponenciální rychlostí začíná objevovat ve snech jiných lidí. Přes noc se z něj stane celebrita a brzy je zasypán pozorností, která mu byla dlouho odpírána. To se mi snad zdá přichází od norského režiséra skvělého snímku Je mi ze se špatně, Kristoffera Borgliho a renomovaného studia A24.

5. Chudáčci

V kinech od: 25. ledna (Falcon)

Bellu Baxter (Emma Stone) přivede zpět k životu vědec Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Bella je zmatená ohledně své identity a světa kolem sebe a pod vedením svého otce se snaží naučit zpět způsoby života. Nemůže se však ubránit pocitu, že je v pasti a ztracená, a tak uniká na dobrodružnou cestu do jiného světa s pochybným právníkem Duncanem Wedderburnem (Mark Ruffalo).

4. Deadpool 3

Zdroj: Marvel Studios

V kinech od: 25. července (Falcon)

První dva díly Deadpoola se na hollywoodské poměry při nízkých rozpočtech zařadily mezi nejvýdělečnější erkové filmy všech dob. Fenomenální úspěch pak v momentě, kdy značka spolu s X-Meny přešla pod křídla Disneyho, měla za následek, že ukecaný žoldák dostane třetí sólový film, ve kterém by se měl zařadit do MCU. Jedná se bezesporu o jeden z nejočekávanějších komiksových filmů současnosti.

3. Furiosa: Sága Šíleného Maxe

V kinech od: 25. května (Vertical Ent.)

Když svět padl, je mladá Furiosa (Anya Taylor-Joy) ze Zeleného místa a kmene Mnoha matek unesena hordou motorkářů vedenou válečníkem Dementusem (Chris Hemsworth). Při tažení Pustinou narazí na Citadelu, které velí Immortan Joe. Mezi oběma vůdci to rozpoutá válku, zatímco Furiosa musí překonat mnoho nástrah, aby našla cestu domů. Po devíti letech se do pustého světa George Millera znovu vracíme, tentokrát v podobě prequelu Furiosa.

2. Joker: Folie à deux

Zdroj: Warner Bros.

V kinech od: 3. října (Vertical Ent.)

Natáčení jednoho z nejočekávanějších filmů roku 2024 skončilo už loni v dubnu, na premiéru si ale počkáme až do letošního října. Režisér Phillips už v minulosti prorazil, že pokračování snímku Joker, který vynesl jeho hlavnímu představiteli Oscara, bude muzikálovým thrillerem, a naplno tak využije hereckých a pěveckých kvalit Lady Gaga. „Nechtěl bych z druhého dílu udělat jen divoký a šílený film o klaunovi. Musel by mít – podobně jako první díl – nějakou tématickou rezonanci, hlubší význam. To je totiž to, co u Jokera funguje. Kdyby se podařilo tento prvek obsáhnout i v pokračování, určitě by to bylo zajímavé,“ prozradil Phillips.

1. Duna: Část druhá

V kinech od: 29. února (Vertical Ent.)

Duna: Část druhá naváže na první film a bude pokračovat v adaptaci slavného románu Franka Herberta z roku 1965. Paul Atreides (Timothée Chalamet) se spojí s Chani (Zendaya) a Fremeny a vydá se na cestu pomsty proti těm, kteří zničili jeho rodinu. „Pro mě je tento film mnohem lepší než první díl,“ řekl v jednom ze svých posledních rozhovorů Villeneuve. „Je v něm něco živějšího. Je tu vztah k postavám. Snažil jsem se dosáhnout intenzity a kvality emocí, kterých jsem u prvního dílu nedosáhl. Neříkám, že je film dokonalý, ale s druhou částí jsem mnohem spokojenější než s první. Nemohu se dočkat, až se o něj podělím s fanoušky a diváky v kinech,“ prozradil Villeneuve.