10 nejlepších Netflix filmů roku 2023

To nejlepší od streamovací jedničky.

Foto: Vyproštění 2, Ještěr, Nech svět světem (vše Netflix).

Žádný z Netflix filmů jsme sice mezi nejlepší filmy roku 2023 nezařadili, přesto se v dílně streamovací jedničky loni urodila celá řada výborných filmů. Mezi nimi nechybělo nové zpracování polského Mastičkáře, Zabiják Davida Finchera, animáky Leo a Nimona nebo sci-fi Nech svět světem ze samého konce roku. Do výběru se jen těsně nevlezly filmy, které najdete na konci článku.

Ještěr

krimi / thriller / mysteriózní

Komorní kriminálka severského střihu s výborným Beniciem del Torem. Film sleduje ostříleného detektiva v podání del Tora pátrajícího po vrahovi mladé realitní makléřky. Jak se postupně ukazuje, v podezření jsou všichni, kteří s makléřskou přišli do styku. Nečekejte ale velkolepou akci nebo přehlušující přestřelky. Ještěr upřednostnil tísnivou atmosféru a kvalitně vystavěný příběh, který graduje opravdu pomalými krůčky. Debutující režisér Grant Singer natočil jedno z největších překvapení roku.

Leo

animovaný / muzikál / rodinný

Tato animovaná komedie kompenzuje svůj poměrně standardní vizuál barvitými postavami, svižnými dialogy, vtipnými písničkami a poutavým příběhem. Čtyřiasedmdesátiletý ještěr Leo (Adam Sandler) se svým terarijním kamarádem želvou (Bill Burr) už desítky let trčí ve stejné třídě na Floridě. Když se dozví, že mu zbývá poslední rok života, naplánuje útěk, aby poznal život venku. Místo toho se zaplete do problémů svých spolužáků – včetně neskutečně zlého suplujícího učitele.

Mastičkář

drama

Polsko potvrdilo, že v současné době patří k evropské špičce. Další zpracování slavného románu spisovatele Mostowicze ohromuje velkolepým měřítkem, od úchvatné kamery až po úžasné zachycení dobové atmosféry. Mastičkář vyniká hereckými výkony a rozmachem příběhu, který by klidně zasloužil celou minisérii. Ne nadarmo patří stejnojmenný román k největším polským literárním klenotům. Snímek sleduje bývalého uznávaného chirurga, který ztratil paměť před patnácti lety a ztracen hledá své místo ve světě.

Nech svět světem

drama / thriller / mysteriózní

Netflix ve filmu líčí konec světa spíše jako událost, která rozpoutá kolektivní paranoiu, než jako katastrofu. Výsledkem je film, který poskytuje jen velmi málo vysvětlení a vytváří bohatou půdu pro nejrůznější teorie. V apokalyptickém thrilleru oceňovaného scenáristy a režiséra Sama Esmaila si Amanda (Julia Roberts) a její manžel Clay (Ethan Hawke) pronajmou na víkend luxusní dům. Jejich dovolená je však brzy narušena, když v noci dorazí dva cizinci, G. H. (Mahershala Ali) a jeho dcera Ruth, majitelé domu, se zprávou o záhadném kybernetickém útoku.

Nimona

animovaný / dobrodružný / rodinný / fantasy

Jeden z nejzábavnějších, nejpříjemnějších a nejpoučnějších filmů letošního roku, který nabízí názory na ananas na pizze a naznačuje, že „sekání rukou není vyznáním lásky“. Rytíř chce po křivém obvinění prokázat svoji nevinu, a tak spojí síly s holkou, co umí měnit podobu. Ta je ale ve skutečnosti příšera, kterou má on za úkol zničit. Velkolepé komediální dobrodružství podle úspěšného komiksu. Hlas postavám propůjčili Chloë Grace Moretz a Riz Ahmed.

Čtěte také: 10 nejlepších filmů roku 2023

Nyad

životopisný / drama / sportovní

Nadprůměrný americký sportovní film se všemi svými klady, zápory a klišé, který drží nad vodou dva skvělé a působivé výkony Annette Bening a Jodie Foster. V šedesáti letech uplavat víc než 160 kilometrů z Kuby na Floridu bez jakékoli ochrany před žraloky? Diana Nyad má prostě celoživotní sen a teď si ho chce splnit. Pozoruhodný skutečný příběh o houževnatosti, přátelství a vítězství lidského ducha vypráví strhující kapitolu života atletky světové úrovně Diany Nyad.

Obchodníci s bolestí

krimi / drama

Film postrádá říz, dravost a divokost Scorseseho Vlka z Wall Street, jeho zhlédnutí ale není na škodu a stojí za to si ho předepsat už jen kvůli výkonům hereckého obsazení. Liza (Emily Blunt) je svobodná matka z chudých poměrů, která právě přišla o práci a je na konci svých sil. Náhodné setkání s obchodním zástupcem (Chris Evans) ji nasměruje na ekonomicky výhodnou, ovšem eticky pochybnou dráhu prodejkyně, čímž se zaplete do nebezpečného vyděračského plánu.

Vyproštění 2

akční / thriller

Snímek nedosahuje kvalit sérií John Wick a The Raid, ale obdivuhodně se je snaží napodobit. Australský specialista na špinavou práci Rake jen tak tak přežil události z prvního filmu a teď dostane nový úkol, při kterém půjde o život: má zachránit zbědovanou rodinu nemilosrdného gruzínského gangstera z vězení, kde její členy drží.

V ráji

akční / sci-fi / thriller

Zábavná a promyšlená dystopická sci-fi o stárnutí a obrovské propasti mezi velmi bohatými a velmi chudými. V ráji překračuje hranice žánru thrilleru a sci-fi, aby nás vyzval k ponoření se do filozofické etiky a konfrontaci se základními otázkami o lidské přirozenosti. Poté, co je jeho žena nucena vzdát se čtyřiceti let svého života jako splátky dluhu za pojištění, muž zoufale hledá způsob, jak je získat zpět. V nepříliš vzdálené budoucnosti metoda převodu let vašeho života z jedné osoby na druhou navždy změnila svět a z biotechnologického start-upu AEON udělala farmaceutickou společnost s miliardovým obratem.

Zabiják

akční / krimi / thriller / drama

Zabiják působí staromódním dojmem a přesto se mu daří trefit se do černého tím, že do tohoto žánru přináší špetku svěžesti, vtipu a nepředvídatelnosti. Osamělý a chladný vrah bez výčitek, vyčkává ve stínu a vyhlíží svůj další cíl. Čím déle však čeká, tím víc si myslí, že ztrácí rozum a chladnou hlavu. Noirový příběh profesionálního zabijáka ztraceného ve světě bez morálního kompasu je případovou studií osamělého, po zuby ozbrojeného muže.

Nevešlo se: Dívka a moře, Fér hra, Hladoví po úspěchu, Hrabě, Maestro