10 nejlepších filmů roku 2023

Na žebříčku se podílela kompletní redakce.

Foto: Bod obnovy (Bioscop), Oppenheimer (Universal Pictures), MI: Odplata - první část (Paramount Pictures)

Po filmové stránce nebylo roku 2023 takřka co vytknout. Jasně, Dunu jsme kvůli stávce nedostali, na plátnech kin se ale objevili pánové Scorsese, Scott a Nolan, což je samo o sobě menším zázrakem. Do našeho žebříčku to nakonec dotáhl pouze Nolanův Oppenheimer, nicméně Zabijákům rozkvetlého měsíce a Napoleonovi to nevyšlo jen těsně. Ostudu v roce 2023 nedělaly ani některé české tituly, přičemž Bod obnovy, uzavírající nejlepší desítku filmů podle redakce NaFilmu, udělal i slušnou díru do světa.

10. Bod obnovy

Český Blade Runner, nebo zklamání roku? Vzhledem k tomu, jaký článek čtěte už pravděpodobně znáte odpověď. Nepamatuji si, kdy naposledy jsem na nějaký český film šel do kina více, jak jednou. Když nepočítám Bod obnovy. Ten totiž ve zbytku tuzemské produkce působí jako takové menší zjevení a tento odstavec budiž maličkým odčiněním toho, že se na něj v rámci NaFilmu neobjevila recenze. S rozpočtem, za jaký by v Hollywoodu nepořídili možná ani pilot seriálu, se v našich končinách podařilo natočit funkční krimi z blízké budoucnosti se skutečně poutavým a světovým vizuálem. Korunu výbornému zážitku od nadaného režiséra Roberta Hloze nasazuje skvěle obsazená Andrea Mohylová v hlavní roli vyšetřovatelky Em. Ani zbytek herců pak rozhodně nezůstává pozadu. I díky tomu lze odpustit místy maličko škrobené repliky. Nebál bych se říci, že jde o nejlepší český film za hodně dlouhou dobu. Tvůrcům nezbývá než držet palce v dalších projektech.

9. Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

Čest zlodějů vás chytí za srdce od prvního okamžiku a už ho nepustí. Scénář klade na první místo postavy a servíruje sympatický ansámbl nemotorných a vtipných charakterů. Žádné klasické klišé nebo samoúčelné vtípky, jen prostě dobře vyprávěný fantasy příběh. To ale neznamená, že film není veselý. Každá postava je k popukání a Pine je toho důkazem, jeho sarkastický humor tu funguje na jedničku. Jako každý film velkého studia je samozřejmě plný pořádné akce a vizuálních efektů. Zatímco velké bytosti jsou vytvořeny pomocí CGI, tak vše v lidském měřítku (od orků přes ptačí lidi až po humanoidní kočky) je hráno skutečnými herci. A ani ty nejextrémnější vizuální efekty nemohou nepřekvapit a potěšit, tak jako například drak, který… není klasickým drakem, jakého byste od takového filmu čekali, ale pravdou je, že je zcela úchvatný a originální.

Čtěte také recenzi: Napoleon působí jako upoutávka na čtyřhodinovou verzi

8. Velryba

Velryba vás jednoznačně nenechá chladnými. Smutný a přitom nadějeplný film ve mně rezonuje i řadu dní od zhlédnutí a stále mnou probublávají silně rozporuplné dojmy. Použít pro přiblížení tohoto snímku sousloví „herecký koncert“ rozhodně není nadsazené. Naopak. Brendan Fraser zde v doslova a do písmene životní roli dokazuje, že je opravdu charakterním hercem a protagonista snímku v jeho podání je pak naprosto podmanivým výkonem, pro který si zasluhuje veškerého uznání. Případný (a skoro jistý) Oscar bude rozhodně zasloužený (jak za herecký výkon v hlavní roli, tak za masku).

7. Víly z Inisherinu

Film, který ve vás vyvolá silné emoce spolu se silnou touhou koupit letenky do Irska, sednout za pintu piva do nějakého zakouřeného pubu a poslouchat lidovou hudbu. Snímek, který je drsný, nepoddajný a nádherný. A zaleze vám pod kůži. Jako Irsko samo. To všechno a mnohem víc jsou Víly z Inisherinu, stojící zejména na brilantních výkonech Colina Farrella a Brendana Gleesona, kterým jejich love/hate bromance prostě věříte a chápete obě strany. To však neznamená, že snímek táhnou jenom oni dva, zdatně jim sekunduje i Kerry Condon v roli Pádraicovy sestry Siobhán – sečtělé a inteligentní ženy, která z izolovaného ostrova touží odejít, nebo Barry Keoghan jako místní prosťáček Dominic.

6. Strážci Galaxie: Volume 3

Nečekal jsem, že budu dojatý. A že namísto nenáročné zábavy mne nová marvelovka skoro až emočně rozhodí. James Gunn platí za někoho, kdo rozhodně dokázal, že okolo prakticky neznámých komiksových hrdinů se dá vystavět filmový příběh, jenž v MCU nemá obdoby. Poslední Strážci galaxie uzavírají trojlístek snímků, které se vymykaly a v mnoha ohledech byly o parník lepší než zbytek komiksové produkce. A jejich třetí dobrodružství za tím dělá úctyhodnou tečku. Nečekal jsem, že budu někdy u popcornovky tak dojatý, jako jsem byl právě zde. Gunn se totiž rozhodl do filmu přimíchat relativně komorní, překvapivě drsnou, temnou a smutnou osobní linku jedné z hlavních postav.

5. MI: Odplata – První část

Nové Mission: Impossible je více Jamesem Bondem v moderních kulisách, než Bond sám. Již třetí díl ze série, který vznikl pod režijní taktovkou Christophera McQuarrieho ukazuje, že pokud nelze dříve stanovenou laťku překonat, minimálně ji lze už poněkolikáté dostat alespoň stejně vysoko. Šedesátník Tom Cruise nikterak nezpomaluje a jeho (pravděpodobné) loučení se s ikonickou filmovou sérií se nepřekvapivě stává jedním z nejlepších akčních filmů, co jsme měli v kině možnost vidět. Jeho Ethan Hunt se vrací v staromilsky plnokrevné akční zábavě, která působí jako menší zjevení. Po lehce rozpačitém úvodu chytá nesmírný spád a veškeré obavy, aby první část dvoudílného projektu nebyla jen nezbytnou předehrou k většímu finále, berou za své.

Čtěte také recenzi: Zabijáci rozkvetlého měsíce jsou příliš dlouhým záznamem jímavé historie

4. Přízraky v Benátkách

Přízraky v Benátkách jsou jednoznačně z trojlístku Branaghových Poirotů tím nejlepším. Ale nejen to, jedná se v první řadě o výbornou detektivku, která má nesmírný spád a úžasně mrazivou atmosféru. Ta vás chytí prakticky od první minuty a neopustí do samotného závěru. A stačilo přitom tak málo. Pompéznosti a načančanému vizuálu přebrala žezlo komornost a prostředí jednoho domu v Benátkách uprostřed bouře. K tomu přimíchejte všudypřítomnou paranoiu, městské zkazky o prokletí, vraždy a samotného Poirota, který zde nemůže věřit ani vlastním smyslům.

3. Wonka

Jedna z nejhezčích a nejlepších pohádek posledních let. Wonka je nesmírným a skvěle obsazeným překvapením, které uchvátí zajímavými, rozmanitými postavami a citlivým zasazením prequelu ke slavné klasice. Daří se přicházet s vlastními nápady a podmaní si vás zejména díky ztvárnění protagonisty Timothée Chalametem. Tomu se podařilo najít potřebný balanc mezi excentrickým cynikem, jakým byl Willy Wonka Gena Wildera, a a geniálním, do sebe uzavřeným podivínem, jakého ztvárnil Johny Depp. Chalametův Wonka je mladý, energický, laskavý a charismatický. Nadějný mladý herec i zde naplňuje divácká očekávání a v kouzelnými momenty napěchované muzikálové pohádce přináší podívanou, na jakou jen tak nezapomenete.

2. Spider-Man: Napříč paralelními světy

Každá vteřina filmu působní pečlivě propracovaně a nádherně. Od úchvatné animace, neuvěřitelně poutavého příběhu, našlapané originální hudbě, se spojuje vše jako celek velkolepého Spideyho dobrodružství. Nerad bych v první polovině roku dělal nějaké závěry, ale nebál bych se tvrdit, že animák roku už máme za sebou. Spider-Verse ve vás zanechá nadšení pro další filmy v čele s Milesem Moralesem a nadšenost pro animáky obecně.

1. Oppenheimer

Takhle má vypadat filmový zážitek. Čas od času oblaží kina svou přítomností TEN film, jenž nám zase pro jednou ukáže, proč máme rádi pohyblivé obrázky. Nápaditý a geniální žánrový veletoč, který prostě musíte vidět! Oppenheimer je naprosto pohlcujícím a dechberoucím zážitkem, který mi v kině při projekci v IMAX sále doslova a do písmene uhranul. Bylo to jako dívat se na několik skvělých filmů v jednom. A parádní na tom je, že to nepůsobilo jako nějaký slepenec, ale jako opravdu ucelené dílo. Jeho největším a asi i jediným problémem je kadence, s jakou na vás sype přehršel jmen, událostí a zkrátka informací.

Nevešlo se: Anatomie pádu, Aftersun, Babylon, Barbie a Minulé životy