Už jste se dnes zálohovali? Bod obnovy láká na futuristickou Prahu v novém traileru

Foto: Bioscop

Bod obnovy měl premiéru letos ve Varech, k vidění byl také na Letní filmové škole. Snímek, který zcela vybočuje z tradiční české produkce už stihnul posbírat řadu ohlasů (nadšených i méně nadšených), kvalitní technická stránka, vystřižená jako z hollywoodského blockbusteru, se mu ale odepřít nemůže. Sci-fi zasazená do roku 2041 láká na zářijové uvedení do kin v čerstvém traileru, který pokračuje v tom, co načal teaser z dubna tohoto roku.

Píše se rok 2041 a lidstvo dosáhlo bodu, kdy dokáže obelstít smrt. V případě nepřirozeného úmrtí má každý právo být znovu oživen. Stačí si jen nejpozději každých 48 hodin vytvořit zálohu osobnosti – bod obnovy. Existuje ale hnutí, které se snaží tento princip sabotovat. Agentka Em se postupně zaplétá do případu, který není tak jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát, a jehož důsledky zasahují až do nejvyšších pater politických institucí. Strhující příběh, výjimečně vynalézavé vizuální ztvárnění i polemika o tom, zda je technologický pokrok vždy prospěšný.

Chapadlová Národní knihovna ve filmu Bod Obnovy. Foto: Bioscop

„Fascinuje mě objevování nového světa, který je nám téměř nadosah. Pod svojí žánrovou slupkou je Bod Obnovy příběhem o morálních dilematech společnosti,“ přibližuje svůj motiv režisér Robert Hloz.

Snímek Bod obnovy přichází od debutujícího režiséra Roberta Hloze, kterému sci-fi rozhodně není cizí. Již v jeho studentských filmech Přechodné vědomí a Numbers hrál tento žánr důležitou roli. Robert Hloz v minulosti točil také reklamní spoty pro LG, s krátkým snímkem Mlýn vyhrál Noc filmových nadějí (2011). Scénáristy Bodu obnovy jsou Tomislav Čečka (Specialisté) a Zdeněk Jecelín (Marťanské lodě, Případ Roubal).

V hlavní roli ambiciózní kriminalistky, která má za úkol vyřešit vraždu jednoho z autorů revoluční technologie tzv. Obnovy, obsadil režisér Hloz nový herecký objev Andreu Mohylovou. Další postavy ztvární Matěj Hádek, Václav Neužil, Karel Dobrý, Milan Ondrík nebo Iveta Dušková.

Bod obnovy má premiéru v kinech 21. září.

Foto: Bioscop