8 výborných filmů, které zmizí z Netflixu na konci prosince

Poslední možnost vidět tyto filmy na Netflixu.

Foto: Pád Bílého domu (FilmDistrict), Zabiják & bodyguard (Lionsgate), Zátah 2 (XYZ Films)

Na konci prosince bude Netflix zase o něco chudší. Z jeho nabídky budou odstraněny poměrně zajímavé tituly, mezi nimiž najdeme Třístovku Zacka Snydera, slavného Trosečníka s Tomem Hanksem nebo akční nářez Zátah 2. Předplatitelé ale plakat nemusejí, už 1. ledna, jak jsme vypozorovali, se na Netflix dostaví slušná náhrada. Dočkáme se například George Clooneyho v silném dramatu Děti moje, uvedena bude také béčková kultovka Běžící muž.

Filmy dostupné do 30. prosince

300: Bitva u Thermopyl

Spartský král, jehož si v adaptaci oblíbeného komiksu 300 od Franka Millara zahrál r. 2006 Gerard Butler v režii Zacka Snydera, zde čelí obrovské hrozbě v podobě perské armády, ohrožující Řecko. Akcí nabitý, originálně a dynamicky natočený a stylizovaný snímek, zachycující hrdinství hrstky vojáků, jenž kdysi zpomalili průchod několikanásobné přesily, se stal po právu relativně rychle kultovní záležitostí.

Pád Bílého domu

Tvůrcům se podařilo natočit poctivý žánrový film plný akce a politické propagandy. Většině diváků to neublíží, ale někomu může tato agitka vzhledem k současnému dění ve světě připadat trochu mimo. Scénář se nám také snaží přiblížit motivaci separatistů, ale jen v mezích nutné korektnosti. Když se k tomu přidají závěrečné velkohubé proslovy plné chvály, počáteční nadšení trochu ochladne. Každopádně při současné mizérii v kinech je Pád Bílého domu příjemným žánrovým osvěžením, které možná stojí i za opakované zhlédnutí.

Čtěte také: Aquaman 2 je mnohem větší propadák než Marvels! Nepomohly ani průměrné recenze

Filmy dostupné do 31. prosince

30 minut po půlnoci

Thriller z válečného prostředí přinesl režisérce Kathryn Bigelow Oscara a Zlatý glóbus. V hlavní roli se blýskla Jessica Chastain coby agentka CIA Maya, jejíž úkolem je v tvrdém prostředí Pákistánu najít nejhledanějšího muže planety – Usámu bin Ládina. Roky táhnoucí se hon plný atentátů a mučení však dlouho nevede k úspěšnému konci, až se Maya dopátrá ke jménu Abu Ahmed al-Kuwaiti. Ten se stává vodítkem k vůdci Al-Káidy a Američané se tak připravují potrestat muže hlasícího se k útokům ze dne 11. září.

Cast Away (Trosečník)

Chuck Nolan, inženýr doručovací služby FedEx, žije hektickým životem, při němž si jen stěží dokáže najít čas na svou přítelkyni Kelly. Jeho dosavadní život se obrátí vzhůru nohama poté, co letadlo, jímž cestoval, havarovalo uprostřed Tichého oceánu. Sice tragédii zvládne přežít, ocitne se ale na opuštěném ostrově. Stráví zde dlouhé čtyři roky, během nichž se jeho jediným „přítelem“ stane volejbalový míč Wilson. Režisér Robert Zemeckis i v Trosečníkovi vsadil na Toma Hankse, jejich první společný film Forest Gump okouzlil diváky na celém světě a získal šest Oscarů.

Hříšný tanec

Jennifer Gray a Patrick Swayze v jednom z největších romantických trháků na filmovém nebi. O obsahu není nutné povyprávět, protože tuhle klasiku už stejně každý musel vidět stokrát. Proměna ošklivého kačátka v „dirty dancing“ kočku a zároveň nalezení jejího prince, nenechá oko suché. A protože máme rádi pohádky, a tohle pohádka určitě je, pustíme si ji pokaždé, když ji dávají na některém z programů. Zmíním už jen Oscara za píseň (I’ve Had) The Time of My Life.

Králíček Petr

Nezbedný králíček, který nosí modrý kabátek a říká si Petr, se na filmová plátna dostal v roce 2018. Hlas mu propůjčil britský moderátor James Corden a ve filmu bojoval proti Domhnallu Gleesonovi, který zase bojoval o srdce Rose Byrne. Postava z knižní předlohy od Beatrix Potterové dělá naschvály svému novému sousedovi, který jim nedovolí jíst zeleninu ze své zahrady. Hašteření, souboje a vtipné scénky jsou stěžejní stránkou celého filmu. Zvířata vypadají navíc díky efektům velmi věrohodně. Takže i když má příběh pár nudných částí, užijete si skvělou podívanou.

Čtěte také: Fantasy s excelujícím Nicolasem Cagem je online! Češi si ale počkají na lednové uvedení v kinech

Zabiják & bodyguard

Nejlepší osobní strážce na světě (Ryan Reynolds) dostane za úkol střežit život jeho smrtelného nepřítele, jednoho z nejvíc nechvalně proslulých zabijáků světa (Samuel L. Jackson). Vytrvalý bodyguard a manipulativní nájemný vrah stáli na opačných stranách barikády již roky a nyní spolu mají strávit celých 24 hodin. Během jejich dobrodružné cesty z Anglie do Haagu se octnou v automobilové honičce, nevyhnou se ani eskapádám na lodích, dokonce potkají i krvežíznivého diktátora z východní Evropy, který nemá ani špitku slitování (Gary Oldman).

Zátah 2

Akce, to je to, oč tu běží. A Evans znovu potvrzuje, jak talentovaný režisér vlastně je. Všechny bojové scény jsou totiž opět přesně tím, proč tuhle značku vlastně milujeme. Skvělá choreografie a především dokonalá kamera vděčně přerušuje plynoucí děj a taková vzpoura ve věznici nebo závěrečný souboj v kuchyni patří k žánrové špičce, která se dá dnes v podobných filmech vidět. Dočkáme se i lehce nadstřelených lahůdek, jako je dvojice dívky s kladivem a mladíka s basebalkou, litrů umělé krve i automobilové honičky.