10 výborných sci-fi filmů, které musíte vidět po Nech svět světem

Nech svět světem mělo premiéru 8. prosince na Netflixu.

Foto: Annihilation (Paramount Pictures), Nech svět světem (Netflix), Ulice Cloverfield 10 (Paramount Pictures)

Snímek Nech svět světem ovládl Netflix, a popravdě není moc jiných filmů, o kterých by se v současnosti mluvilo více. Apokalyptický snímek od režiséra a tvůrce Mr. Robota, Sama Esmaila, se setkal s poměrně kladným přijetím, a minimálně po technické stránce mu není co vytknout. Pokud se vám osudy dvou rodin na pokraji konce světa zalíbily, máme pro vás dalších 10 filmů, které stojí za to.

Annihilation

Natalie Portman se ve snímku vydá na místo známé z románů pouze jako Oblast X. Kromě průzkumu oblasti ji žene ještě jiný, soukromý, cíl. Její manžel byl na jedné z předchozích expedic, ale nikdy se z ní nevrátil. A ona doufá, že se jí podaří přivézt ho zpět. Oblast X působí jako hluboká džungle oddělená od okolí tajemnou mnohabarevnou vrstvou neznámé substance. Podaří se jí dosáhnout toho, s čím se na expedici vydala?

Coherence

V roce 1923 byla ve Finsku zahlédnuta kometa, jejíž vliv vyvolal sled neobvyklých událostí. Jedna žena zavolala do svého domu policii s tím, že v budově je muž, který se vydává ze jejího manžela. Když se jí policista pokoušel přesvědčit o tom, že osoba v domě je skutečně její muž, ona odpověděla, že svého manžela předešlý den zabila. A nyní, kometa opět prolétá nad Zemí. Osmi přátelům to naprosto změní život.

K zemi hleď!

Film K ZEMI HLEĎ! vypráví příběh dvou bezvýznamných astronomů, kteří musí vyrazit na obrovské mediální turné, aby varovali lidstvo před blížící se katastrofou – kometou, co zničí celou planetu Zemi. Setkávají se ale se skeptickými reakcemi a posměšky ze všech stran. Režisérem snímku je Adam McKay, tvůrce oceňovaného snímku Sázka na nejistotu, ale také bláznivých komedií jako Zprávař, Benga v záloze nebo Bratři z donucení.

Mlha

Zdroj: MGM

Po hrozivé bouři sledují obyvatelé městečka, jak jejich ulice plní zlověstná mlha, která zabíjí všechny, kdo se před ní neschovají. Legendární Frank Darabont natočil film s jedním z nejpesimističtějších a nejbeznadějnějších konců v dějinách kinematografie. Další výborná adaptace Stephena Kinga.

Někdo klepe na dveře

Rodina – dva otcové a jejich dcera – tráví dovolenou v odlehlé chatě na venkově, když je přepadne skupina útočníků. Ti tvrdí, že je neohrožují, ale rodiče svážou a postaví rodinu před neřešitelnou otázku. Musí obětovat jednoho člena rodiny, aby zachránili zbytek lidstva. Zní to šíleně, že? Typicky ve stylu M. Night Shyamalana, režiséra filmu, se začnou dít podivné věci.

Čtěte také: 10 nejočekávanějších filmů a seriálů z Netflixu, které mají premiéru v roce 2024

Přicházejí v noci

Smrtelná nákaza se rozšířila po celém světě. Tříčlenná rodina se ukrývá v domě hluboko v lesích. Když se objeví další přeživší, spojí přes prvotní nedůvěru své síly. Strach a paranoia jsou ale všudypřítomné. Temná psychologická podívaná s hororovými prvky. Film nabízí intenzivní finále nahánějící husí kůži.

Tiché místo

Tiché místo bylo velkým hororovým překvapením, které podobně jako kupříkladu Bird Box stavělo na velmi jednoduché premise – a sice na monstrech, využívajících jeden z našich smyslů coby vlastní výhodu. Ačkoli tento prvek není v rámci žánru ničím novým (takový Den trifidů by mohl vyprávět), oproti ostatním hororům v roce vydání působil neotřele a svěže.

The Invitation

Zdroj: Drafthouse Films

Muž pronásledován svou vlastní minulostí dostane pozvání k večeři od své bývalé manželky a jejího nového manžela do domu, kterému kdysi říkal domov. Brzy však shledává, že jeho hostitelé a další stolovníci mají nečisté postranní úmysly. Večer začíná vyplňovat stoupající paranoia a hrůza. Nikdo si však nemůže být jist, co je opravdu skutečné a co nikoli…

Ulice Cloverfield 10

Jednu chvíli jedete v autě, pak to do vás z boku napálí nějaký idiot a vy se probudíte pomlácení, ale živí v podzemní kobce, kde vám neznámý podivín řekne, že jste právě vyhráli hlavní cenu v životní loterii. Onen neznámý podivín (John Goodman) se jmenuje Howard a je to zkušený „Prepper“. To jsou lidé, kteří tuší, že jednoho nepříliš krásného dne přestane fungovat svět, a tak se na to připravují.

Úkryt

Jednoho dne začne mít Curtis děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru. Závratný a nesmírně ambiciózní pokus nacpat všechny americké problémy do jednoho pytle. Curtis, který je studnicí (a odrazem) nejhlubších obav moderního člověka, je bojovným hrdinou naší doby a temný svět, který obývá, je světem, který můžeme poznat všichni.