10 parádních novinek na víkend (nejen) na Netflixu a HBO Max

Horké novinky a starší kousky.

Foto: Berlín (Netflix), Úsvit mrtvých (Universal Pictures)

Netflix se před Silvestrem činil, když uvedl dlouho očekávaného Berlína, seriálový prequel fenoménu Papírový dům. Nezůstalo ale jen u velkolepé loupeže. Streamer zařadil do nabídky loňského Elvise a tajemnou podívanou To nic, drahá, premiéru měla také animovaná Pokémonní delegátka. Konkurence Netflixu vsadila na konci roku na osvědčené klasiky – famózní sci-fi Potomci lidí a Úsvit mrtvých režiséra Zacka Snydera, jehož Rebel Moon nedávno propagoval i Petr Nárožný.

Berlín – 1. řada | Netflix

akční / krimi / mysteriózní / thriller

Berlín říká, že jsou jen dvě věci, které mohou změnit špatný den ve skvělý: láska a milionová výplata. Proto připravuje jednu ze svých dosud nejextrémnějších loupeží – zmizení šperků v hodnotě 44 milionů dolarů. Nejdřív si ale bude muset přizvat na pomoc pár protřelých zločinců.

Brutální vedro | Kviff.tv

drama

Ve světě ohroženém slunečním úlomkem letícím k Zemi uvízne osmnáctiletý chlapec cestou na chalupu v neznámém městě. Série bizarních dobrodružství ho donutí postavit se svým největším strachům – smíření se s realitou vykloubeného světa, se sebou samým a se svým otcem.

Elvis | Netflix

životopisný / drama / hudební

Příběh se zabývá složitou dynamikou mezi Presleym a jeho manažerem Parkerem, která trvá více než 20 let, od Presleyho vzestupu ke slávě až po jeho nebývalou slávu, na pozadí vyvíjející se kulturní krajiny a ztráty nevinnosti v Americe.

Pokémonní delegátka – 1. řada | Netflix

animovaný / fantasy / komedie

Děj se odehrává v letovisku pro pokémony na jižním ostrově a vypráví příběh nové delegátky Haru, která postupně objevuje sama sebe, když se spolu s ostatními zaměstnanci musí starat o různé pokémoní hosty.

Potomci lidí | HBO Max

Zdroj: Universal Pictures

sci-fi / thriller / dobrodružný

Alfonso Cuarón zde ukázal pěkně drsný a pesimistický pohled na budoucnost. V roce 2027 se svět žene do záhuby, jelikož se již téměř dvě dekády nenarodilo žádné dítě. Díky totalitnímu způsobu státního zřízení je Velká Británie jediným místem, kde společnost alespoň trochu funguje.

Čtěte také: 5 nejlepších českých filmů roku 2023

Rychle a zběsile 10 | SkyShowtime

akční / krimi / thriller

V režii Louise Letteriera (Lupin, Podfukáři) Rychle a zběsile ožívá s energií, která se mnoha divákům i fanouškům od osmičky zdála zcela pohřbena. Hlášky Vina Diesla s jeho zálibou o důležitosti rodiny během několika posledních dílů exponenciálně vzrostly a desátý díl se v tomto ohledu nijak neliší. Diesel je paradoxně nejslabším článkem tohoto filmu, přestože je příběhovým tmelem, který má vše držet pohromadě.

Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých | Netflix

dokumentární

Bývalý důstojník vojenských speciálních jednotek Steve Cartisano založil v 80. letech v poušti v Utahu nadaci Challenger – a její popularita prudce vzrostla. Za 63denní program si účtoval 15 900 dolarů a sliboval, že děti „vyčerpá, dokud nebudou zase hodné.“ Cartisano byl nazýván „kmotrem terapie v divočině,“ jeho tábory jsou nyní známe ale úplně něčím jiným.

To nic, drahá | Netflix

thriller / mysteriózní

Psychologický thriller režisérky Olivie Wilde pojednává o Alici, hospodyňce z 50. let minulého století, která žije se svým manželem ve zdánlivě dokonalém vztahu. Záhy však pojme podezření, že její okouzlující muž možná skrývá znepokojivá tajemství.

The Holdovers | Peacock

drama / komedie

Učitele Paula Hunhama (Giamatti) nemá nikdo rád – ani jeho studenti, ani kolegové z učitelského sboru, ani ředitel školy. O vánočních prázdninách zůstává Paul ve škole, aby dohlížel na studenty, kteří nemohou odcestovat domů. Po několika dnech mu zůstane na starost pouze potížista Angus, který truchlí nad ztrátou svého otce. Jeden z oscarových favoritů.

Úsvit mrtvých | HBO Max

horor / thriller / akční

Silou zombie filmů je zpravidla prostý, ale bezvýchodný námět. Zde sledujeme skupinku lidí, uvízlých v obchodním středisku, obklíčeném hordami živých mrtvých. Úsvit mrtvých je remakem staršího stejnojmenného snímku George A. Romera, přesto s ním zase tolik společného nemá a je natolik svébytný, že jej lze směle označit za jeden z nejlepších zombie filmů vůbec. Jedná se o celovečerní debut Zacka Snydera.

Čtěte také: Tipy z minulého víkendu – Seriálový Percy Jackson, Rebel Moon Zacka Snydera nebo ambiciózní Maestro