5 nejlepších českých filmů roku 2023

Skvělý rok pro české filmy.

Foto: Úsvit (Bontonfilm), #annaismissing (Aerofilms), Bod obnovy (Bioscop)

Kina válcoval ONEMANSHOW: The Movie, kontroverzi se nevyvarovali Bratři. Na řadu ale přišly mnohem větší kalibry. Závěr roku 2023 si totiž podmanila nejen česká sci-fi Bod obnovy, ale také invazivní komedie Přišla v noci a neméně chválená kriminálka Úsvit.

#annaismissing

V kinech sice prosvištěla bez většího zájmu, když se ve svém premiérovém víkendu stala až jedenáctým nejnavštěvovanějším filmem, v recenzích to ale byla jiná písnička. Moderní thriller (na Voyo jako seriál) vypráví o Anně, influencerce známé svým provokativním obsahem, která se na sítích tajemně odmlčí. Když patnáctiletá Nina najde fotku polonahé Anny v mobilu svého táty, rozhodne se ji vypátrat. Sled dalších událostí změní život jak Nině, tak její rodině. #annaismissing volně navazuje na úspěšnou sérii #martyisdead ověnčenou prestižní mezinárodní cenou Emmy v roce 2020.

Čtěte také: Nezapomeňte se zálohovat! Famózní Bod obnovy vyjde brzy na Blu-ray

Bod obnovy

Bod obnovy působí jako takové menší zjevení ve zbytku tuzemské produkce a tento odstavec budiž maličkým odčiněním toho, že se na něj v rámci NaFilmu neobjevila recenze. S rozpočtem, za jaký by v Hollywoodu nepořídili možná ani pilot seriálu, se v našich končinách podařilo natočit funkční krimi z blízké budoucnosti se skutečně poutavým a světovým vizuálem. Korunu výbornému zážitku od nadaného režiséra Roberta Hloze nasazuje skvěle obsazená Andrea Mohylová v hlavní roli vyšetřovatelky Em. Ani zbytek herců pak rozhodně nezůstává pozadu. I díky tomu lze odpustit místy maličko škrobené repliky. Nebál bych se říci, že jde o nejlepší český film za hodně dlouhou dobu. Tvůrcům nezbývá než držet palce v dalších projektech.

Přišla v noci

Film Přišla v noci Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara na tenké hraně černého humoru a home invasion hororu rozvíjí situaci, kterou v různých obměnách zažil každý z nás. Recenzent Martin Svoboda označil film jako „příjemný a divácky vděčný, přitom ne hloupý. Přišla v noci zobrazuje vlezlou matku jako hororové monstrum se zlomeným srdcem.“ Vše začíná, když si pár třicátníků pustí přes práh matku jednoho z nich, a netuší, že se právě ocitl v komorním očistci. Pěstěná šedesátnice Valerie je energická diva, která si krok za krokem podmaňuje nejen prostor bytu, ale i mysl jeho obyvatel.

Tancuj Matyldo

Film vypráví příběh uzavřeného Karla (Karel Roden), který si k sobě nastěhuje svou extravagantní matku Matyldu (Regina Rázlová) poté, co nečekaně přišla o byt. U Matyldy ale propuká Alzheimerova choroba, a soužití s ní je pro Karla hotovou katastrofou. Jako možné řešení se nabízí, že se o svou babičku postará Karlův syn Pavel pohrdající otcovou profesí exekutora. „Kvůli stárnutí obyvatelstva a zvyšování průměrné délky života bude lidí s Alzheimerovou nemocí v dalších dekádách přibývat, a tak je jistě dobře, že na tento sociální problém upozorňuje i hrané drama. Obzvlášť když je citlivě natočené a ještě suverénněji zahrané,“ píše Mojmír Sedláček ve své recenzi na Kinoboxu.

Úsvit

Úsvit je výpravné detektivní drama z roku 1937. Do městečka Svit přijíždí ředitel velké továrny, aby zde po baťovském vzoru postavil moderní průmyslové město. Jejich plán ale naruší nález mrtvého novorozence v areálu továrny. Jediný, kdo chce záhadu vyřešit a nalézt odpovědi, je těhotná manželka ředitele. „Sledování Úsvitu není procházka růžovou zahradou. V některých pasážích budete tápat, proč vypadají právě takto, jindy budete film prosit, aby přestal být tak polopatický. Přesto jde o sympaticky ambiciózní dílo, jež nastoluje řadu komplikovaných otázek, které jsou problémem dnes stejně jako před sto lety,“ píše ve své sedmičkové recenzi na Kinoboxu Martin Svoboda.

Nevešlo se: Bratři, Němá tajemství, Tonda, Slávka a kouzelné světlo