Nejkultovnější filmy na Netflixu

kultovní filmy na Netflixu

Vsaďte na Netflixu na jistotu a užijte si některý z nejkultovnějších filmů všech dob. Možná Vás také překvapíme, kolik úžasných filmů na Netflixu se momentálně nachází. A to zdaleka nejsou všechny.

Big Lebowski

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Stejně jako Zbytečná krutost, i Big Lebowski převrací žánrová schémata filmu noir. Hlavní hrdina, Jeff „Dude“ Lebowski, je absolutní vágus a věčně zhulená životní troska. Jednou ho ale navštíví dva gauneři, kteří si ho spletou s bohatým jmenovcem. Kultovní komedie vešla do povědomí jako jeden z nejlepších filmů bratří Coenových díky cynickému humoru a pojetí hlavního hrdiny, ve kterém se kloubí zoufalství promrhaného života i charisma Jeffa Bridgese. (Filip Šula)

Bláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapas

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Série Bláznivých střel patří mezi jedny z nejpovedenějších parodií, i přes to, že trojka za prvními dvěma díly trochu pokulhává. Jedna scéna lepší než druhá. Někdo nezažije nic dobrodružného, kdyby se rozkrájel, a někdo vyjde ven a přichází jedna absurdní situace za druhou. Touhle bláznivou střelou je poručík losangeleské policie Frank Drebin. (Dominika Zmítková)

Černý jestřáb sestřelen

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Syrová akce Ridleyho Scotta o skupině amerických vojáků v Somálsku, kterým se trochu zvrtne jedna vojenská operace. Namísto zdánlivě jednoduché mise spočívající v unesení několika důstojníků místního diktátora jsou Ve víru hlavního města necháni napospas zdrcující přesile. Drsná akce bez příkras, naturalismus, skvělé herecké obsazení a absence všudypřítomného amerického patriotismu. Realistický pohled na válku, který boduje jak obsahově, tak vizuálně. Jeden z nejlepších válečných snímků vůbec nesmí minout žádný fanoušek žánru. (Daniel Birgus)

Duch

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Legendární romantický příběh s jedním z největších fešáků Hollywoodu 90. let. Která žena by tomuhle filmu odolala. Na můj vkus je tam sice až moc ukecaných scén, ale má to ten správný rytmus. Je tam napětí, akce, trochu se u toho i bojíte a hlavně je tam romantika, kterou podporuje krásný soundtrack. Tenhle film mám moc ráda, hlavně kvůli Whoopi, díky níž se u toho i zasmějete. (Tereza Filounková)

Forrest Gump

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Kdo by neznal tento ikonický film amerického režiséra Roberta Zemeckise. Vizionářský tvůrce zde vypráví příběh prostého a poněkud nekonvenčního hrdiny Forresta Gumpa. Forrest už od dětství vždy dělal přesně to, co se mu řeklo. Do života si od své maminky odnesl několik pouček, tou nejvýraznější bylo: „Když se dostaneš do problémů, utíkej.“ Hrdina se s těmito slovy na mysli proutíká celým životem – studiem, válkou ve Vietnamu, osobními neštěstími… Za výborné ztvárnění hlavní role byl Tom Hanks oceněn jak Cenou Akademie, tak Zlatým Glóbem. Snímek bodoval i v režisérské kategorii a stal se nejlepším filmem roku.

Gladiátor

Nejkultovnější filmy na Netflixu

S největší pravděpodobností nejznámější snadálový velkofilm. Ridley Scott oživil tento subžánr v novém tisíciletí a využil veškerých jeho propriet. Máme tu zradu, pomstu, lásku a hlavně hrdinu, který si jde za svým a bojuje proti bezpráví. Souboje v aréně i dnes díky výborným efektům fungují na jedničku, stejně jako casting (ikonická role pro Russella Crowea a ďábelský Commodus Joaquin Phoenix) nebo soundtrack. Klasika. (Radek Neuman)

Indiana Jones

Nejkultovnější filmy na Netflixu

V době, kdy bylo v módě sci-fi a fantasy a kdy byl dobrodružný žánr pasé, se zrodilo jedno z nejlepších děl Stevena Spielberga. Má to vtip, má to akci, má to morální podtext, má to vynikající hudbu a má to božského Forda, který v 80. letech utáhl leccos. Svižně naservírovaná dobrodružná cesta, která se dočkala tří neméně dobrých pokračování. I tak se pár fantasy prvků stejně dočkáme (zejména tedy ke konci), i tak se obvyklých klišé nabažíme, ale sakra Spielberg umí bavit.

Kmotr

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Režisér Francis Ford Coppola dokázal mistrně zachytit atmosféru mafiánského New Yorku a především rodiny Corleonů, v jejímž čele stojí všemi uznávaný don Vito Corleone. Kmotr získal jedenáct nominací na Oscara a z toho tři proměnil, včetně kategorie nejlepšího filmu. Snímek byl natolik úspěšný, že byla natočená i další dvě pokračování. Druhý díl kráčel ve stopách svého předchůdce a získal hned jedenáct nominací na Oscara, proměnil jich šest, opět včetně kategorie nejlepšího filmu. Třetí pokračování si vysloužilo nominací sedm, tentokrát bohužel bez proměny.

Krotitelé duchů

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Dnes už legenda, kterou milují všechny děti i dospělí a ačkoli se jedná o sci-fi snímek, ukazuje nám newyorské ulice častěji než jakýkoliv jiný film. Pochybuji, že jste Krotitele duchů ještě neviděli, ale kdyby ne, koukejte to rychle napravit, zvlášť, máte-li zájem právě o nějaký snímek, který předkládá atmosféru New Yorku v akčním a komediálním světle. (Jaroslav Thraumb)

Mafiáni

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Herec Robert De Niro se opět vrací, tentokrát ne jako mafiánský kmotr, ale jako přítel a mentor mladého Henryho Hilla (Ray Liotta), který se chce stát protřelým gangsterem. Když takhle jednou Henry pašuje pro mafii v Brooklynu cigarety, místní policie ho dopadne a on odmítne vypovídat, získá si pozornost místního mafiánské kmotra. Od té doby se mafie ve svém životě nezbaví, ba si ji dokonce až užívá. Jeho styl života mu rozbijí osobní život, vymetá věznice a nakonec raději svědčí, než aby skončil s kulkou v hlavě od svého šéfa. Mafiáni jsou skvělým životopisným dramatem na skutečné motivy, které provází životem gangstera od vrcholu k úplnému dnu. (Jan Marek)

Matrix

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Představa, že svět je iluzí naší mysli, není vůbec nová a rozhodně není z pera Wachowských. Ale svědomitost, s níž se Wachowští do tohoto díla pustili, síla jednotlivých scén, nevyzpytatelnost postav a hloubka, kterou myšlence iluzorních světů vnukli, je jedinečná. (Jaroslav Thraumb)

Návrat do budoucnosti

Nejkultovnější filmy na Netflixu

V letech 1985 až 1990 vznikala tato originální trilogie o cestování v čase pod režijním umem Roberta Zemeckise a producentským dohledem Stevena Spielberga. Vtipné a opravdu velmi chytré tři díly, ve kterých se sympatický středoškolák Marty McFly a roztržitý génius dr. Emmet Brown vydávají nejprve do minulosti (50. léta 20. století), poté do roku 2015, následně do alternativní současnosti a v poslední části rovnou na divoký západ. Dodnes považuji Návraty do budoucnosti jako to vůbec nejlepší, co Robert Zemeckis kdy natočil (zdravím Forresta Gumpa). Až se jednou nějakým strojem času vydáte do minulosti, dejte si pozor, ať se do vás nezamiluje vaše vlastní matka, ale klidně můžete ovlivnit vývoj rockové hudby v daném století (Martin Steinbach)

Neúplatní

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Pokud nějaký film vidím podruhé, začínám hledat menší chyby, nedotažené detaily, trhliny v ději či nějakou naprostou pitomost. Neúplatní naštěstí nejsou tento případ. Napodruhé jsou 30. léta daleko přitažlivější a režie ještě dokonalejší. Úvod s břitvou, kufřík, nepovedená akce, setkání na mostě, přísaha, baseballová pálka, přestřelka na schodech, výtah, Malone aneb kamera v akci, konec na střeše… De Palma nám vůbec nedopřeje se nadechnout. Co sakra dodat? Connery na vrcholu, De Niro ve formě, De Palma ve formě, Costner a Garcia ve svých prvních a lepších rolích plus skvostná hudba od Morriconeho s nadpozemským úhlavním motivem.

Obvyklí podezřelí

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Výborně natočený neo-noir, který na jedné straně staví na žánrových stereotypech a na straně druhé je narušuje, aby nakonec vznikl perfektně vyvážený celek. Snímek Bryana Singera patří k nejslavnějším případům nespolehlivého vyprávění a je možné ho bez nejmenších pochyb zařadit mezi novodobou klasiku.

Olověná vesta

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Rok po Četě vtrhla do kin další kritika války ve Vietnamu. Stanley Kubrick se ve své verzi zaměřil spíše na duševní pocity amerických vojáků a jejich proměnu v průběhu války. Z emotivně vypjatých idealistů a naivek se proměnili ve vraždící stroje imunní vůči neštěstí kolem nich. Vše sledujeme z pohledu vojína s přezdívkou Vtipálek. Díky němu máme možnost vidět, kam se zastánce humanismu a pacifismu může kvůli svému okolí až dostat. Sonda do lidského nitra a změny uvažování je velice sugestivním manifestem proti násilí. (Daniel Birgus)

Osvícení

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Jack Nicholson a Stanley Kubrick. Jak to mohlo asi dopadnout, že? No báječně. Perfektní psychologický snímek o romanopisci, který vezme svou rodinu a ubytuje se na samotě v horském hotelu, kde dělá správce, aby tu dokončil svůj další román. Jeho předchůdce nedopadl vůbec dobře. Ze samoty zešílel a zabil celou svoji rodinu. Autor si z toho nic nedělá. Ale jen do té doby, než se u něj začnou projevovat podobné příznaky… (Lukáš Vaněk)

Pán prstenů

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Před tento film snad ani nemusíme psát číslici jedna, jelikož vedle Titaniku je právě třetí pokračování Pána prstenů nejvíce oceňovaným filmem všech dob. Na své konto si připsal jedenáct Oscarů, i když však pomineme tento fakt, nadupané Jacksonovo fantasy dobrodružství nemá snad ani v novodobých filmech stále patřičnou konkurenci. Epické, strastiplné i srdcervoucí scény se v střídají jedna s druhou jako dějové linie, které však nakonec vyústí ve velkolepé společné finále, které nikomu nedá jen tak spát. (Jan Marek)

Pomáda

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Kdo nezná Pomádu jako by nežil. Filmový muzikál z roku 1978 doslova obletěl celý svět a zapsal své písně do srdcí několika generací. Sandy (Olivia Newton-John) a Danny (John Travolta) strávili romantické léto na pláži, pak se ale vrátili ke svým středoškolským životům. Sandy se s rodinou přestěhuje a začne školní rok v nové škole. Jaké je ale její překvapení, když zde potká zrovna Dannyho. Kromě chytlavých refrénů je film plný i skvělých tanečníků v čele s Travoltou. (Káťa Sabelová)

Requiem za sen

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Emočně silný film o mezilidských vztazích úzce spjatý s drogovou problematikou. Aronofsky je skutečně talentovaný režisér a tento snímek jen dokazuje jeho kvalit. Temné, drsné, citově napěchované, ale přesto nějak vnitřně atypicky hřejivé. Experimentální kamera a skvělá hudba jen umocňují sugestivní příběh o matce závislé na prášcích a páru závislých na všemožných drogách. Snad nikde nezažijete úzkostlivý a děsivý pohled na tak banální věc, jakou je lednička. Celý film má vzrůstající kvalitu a celá „Winter“ pasáž je dechberoucí, přičemž závěrečná, geniálně sestříhaná scéna za doprovodu ostrých houslových smyčců, je sestřelující. (Radek Neuman)

Sedm

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Špičková režie a skvělé herecké výkony doprovázejí geniální scénář. V tomhle filmu se sešlo všechno, co mám rád od tématiky sériových vrahů po pomrkávání na noirovou atmosféru. Viděno nejméně desetkrát. (Radek Neuman)

Schindlerův seznam

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Oscarový snímek režiséra Stephena Spielberga patří mezi klenoty světové kinematografie, k čemuž přispěl lvím dílem právě Neeson, jenž ztvárnil roli továrníka Schindlera. Pravdivý příběh o muži, který se stal legendou, přibližuje morální dilema muže, který byl sám členem NSDAP, ale příčilo se mu jednání, jakého se dostávalo Židům za druhé světové války v Polsku. Aby zabránil bezpráví, rozhodl se Oskar Schindler obětovat veškerý majetek a před koncetračím táborem zachránit více než tisíc lidí. Neesonovi ve filmu sekundují Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Andrzej Seweryn či Caroline Goodall. (Lenka Hrůzová)

Temný rytíř

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Film plný paradoxů. Šel jsem na nového Nolana a uprostřed filmu jsem se přistihl, jak se jen třesu na další scénu s Jokerem. Heath Ledger vážně pro tuto roli umřel a jsou to právě pasáže s ním, které jsou na novém Batmanovi nejlepší. Temný rytíř ihned zařazuje od Batman začíná vyšší rychlostní stupeň, rozehrává velmi důmyslnou dějovou linii (6 veledůležitých postav pro příběh) a mačká ze sebe to nejlepší z nového milénia. (Radek Neuman)

Trosečník

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Klasika tohoto žánru. Chuck Nolan, inženýr doručovací služby FedEx, žije hektickým životem, při němž si jen stěží dokáže najít čas na svou přítelkyni Kelly. Jeho dosavadní život se obrátí vzhůru nohama poté, co letadlo, jímž cestoval, havarovalo uprostřed Tichého oceánu. Sice tragédii zvládne přežít, ocitne se ale na opuštěném ostrově. Stráví zde dlouhé čtyři roky, během nichž se jeho jediným „přítelem“ stane volejbalový míč Wilson. Režisér Robert Zemeckis i v Trosečníkovi vsadil na Toma Hankse, jejich první společný film Forest Gump okouzlil diváky na celém světě a získal šest Oscarů. (Michaela Pavlisová)

Tucet špinavců

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Film, který se dá brát jako předek Sebevražedného oddílu. Parta odsouzených zločinců je povolána, aby za vlast položila život v převelice těžké misi, jejíž splnění je nejisté. Charles Bronson známý ze Sedmi statečných či Tenkrát na západě, Telly „Kojak“ Savalas a koncept postavený na skupině antihrdinů, který byl ve své době velice neobvyklý. Tito zločinci jsou nebezpeční, ale šarm a charisma jim nemůžete upřít. (Daniel Birgus)

Vykoupení z věznice Shawshank

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Podle mnohých kritiků i fanoušků nejlepší film všech dob, jakkoliv je samozřejmě tato pozice ryze subjektivní. Morgan Freeman jako Red, „Ir“, který nalezne přátelství v drsném prostředí shawshanské věznice v osobě Andyho Duffersona v podání Tima Robbinse. Mezi oběma herci to dokonale funguje, od prvního momentu, kdy Andy přijde za Redem s neobvyklou prosbou až po poslední scénu po útrapách potkavších se přátel. Další neproměněná oscarová nominace pro Freemana. Vykoupení mělo to smůlu, že ve stejném roce přišel Forrest Gump… (Štěpán Šanda)

Zelená míle

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Snímky podle předlohy Stephena Kinga nedopadají špatně. Nejinak tomu je v případě Zelené míle, která vznikla pod taktovkou režiséra Franka Darabonta (Vykoupení z věznice Shawshank). V jistém domově s pečovatelskou službou se postarší Paul Edgecomb dojme při sledování starého filmu a začne pečovatelce vyprávět šedesát let starý příběh, který ještě nikdy nikomu neřekl. Příběh mladého Paula, dozorce ve věznici pro těžké zločince, ze které není cest zpět. Vypráví ze vzpomínek bystrého pozorovatele o všem, co v takovém prostředí zažil, viděl, s kým se setkal… (Barbora Dršková)

Život Briana

Nejkultovnější filmy na Netflixu

Klasika komediální skupiny Monty Pytohn, která vůbec neztratila lesk ani po tolika letech. Příběh Briana, který se narodil na stejném místě a ve stejný den jako Ježíš Kristus, pobaví především absurdním, ironickým a neortodoxním humorem. Hlavní hrdina je často zaměňován svým okolím s Mesiášem a díky tomu se dočkáme řady bizarních situací, jak jsme u Monty Pythonů zvyklí. Diskuzi na téma „A co vlastně Římané pro nás udělali?“ nebo závěrečnou optimistickou písničku Always Look on the Bright Side of Life si budete i po letech s úsměvem na tváři pamatovat. (Daniel Birgus)

Pro kompletní nabídku filmů na Netflixu doporučujeme přepnout svůj účet do angličtiny a titulky si případně stáhnout externě.

Pokračuj na nejlepší české filmy na Netflixu, případně nejlepší komedie a horory této služby. Vybrali jsme rovněž nejlepší sci-fi.