Nejlepší české filmy na Netflixu

nejlepší české filmy na netflixu

České filmy na Netflixu přibývají jako houby po dešti. Uvedeny zde byly nestárnoucí české klasiky a z Netflixu se rázem stalo místo, které žije českým filmem. Vybrali jsme nejlepší české filmy na Netflixu podle aktuální nabídky.

Adéla ještě nevečeřela

Nejlepší americký detektiv Nick Carter přijíždí do stověžaté, secesní Prahy, aby vyřešil zapeklitý kriminální případ – a aby zažil lásku a ochutnal místní pivo. Parodie na brakové detektivní příběhy svedla Oldřicha Lipského dohromady se scenáristou Jiřím Brdečkou a výtvarníkem Janem Švankmajerem.

Anděl Páně

Je časné ráno, v předvečer Štědrého dne, a celé nebe se chystá na velkolepé oslavy Ježíškových narozenin. Panna Marie (Klára Issová) se svatou Veronikou (Veronika Žilková) pečou hory cukroví, Tři králové chystají dort a sbor andílků nacvičuje koledy. Jen jeden anděl jakoby tu byl navíc a jakoby se každému jen pletl pod nohy – Petronel (Ivan Trojan), paličatý nešika a přetrhdílo. Na co sáhne, to zkazí, ale přitom nikdy nepřizná svoji chybu.

Babí léto

Tragikomický příběh mladého pětasedmdesátníka, věčného snílka, pábitele a recesisty (V. Brodský), který na rozdíl od své milované, ustarané maželky (S. Zázvorková), se odmítá smířit s údělem rezignujícího stáří a žije svůj život jako nikdy nekončící výzvu, v níž každý den se pro něho stává báječnou příležitostí k novému dobrodružství. Spolu se svým věrným a oddaným kamarádem z operety přenáší divadelní role do života a splňuje si tak své nesplněné sny. Vystupuje jako emeritní člen Metropolitní operety, který kupuje zámky, jako revizor, horolezec a dobrodinec.

Dědictví aneb Kurvahošigutntág

Bohuš je rázovitý vesnický chlapík, který žije sám v rozpadající se chalupě. Pracuje jako dřevař, většinu času však se svými kumpány tráví popíjením slivovice a zahálčivým povalováním v trávě. Jeho poklidný a vcelku spokojený život se změní v okamžiku, kdy se objeví elegantní advokát Ulrich, který překvapenému Bohušovi oznámí, že zdědil obrovský majetek.

Hoří, má panenko

Autorem námětu a scénáře je známá a osvědčená trojka Miloš Forman, Jaroslav Papoušek a Ivan Passer. Modelový průzkum českého maloměšťáctví ve vypouklém zrcadle zvýrazňujícím hospodské vztahy, prázdné hlavy, dlouhé prsty a plytké svědomí, se odehrává na pozadí hasičského bálu. V karikování a pranýřování české národní povahy jsou režisér Forman a kameraman Miroslav Ondříček doslova nelítostní. Komedie se brzy mění v tragickou frašku s citem pro detail, gesto a dialog.

Kolja

Laskavá komedie o muži, který se domníval, že už nemůže být hůře a netušil, že právě prožívá nejkrásnější chvíle svého života. Františkovi už prošedivěly vousy. Kolja ještě nedosáhl školního věku a setkali se díky tragikomické životní situaci. Ti dva zůstali nakonec sami.Starý mládenec a kluk, kteří si navzájem nerozumějí a to ve všech směrech. Čeká je dlouhá a složitá cesta za úsměvem a láskou…

Lásky jedné plavovlásky

Hrdinkou filmu Lásky jedné plavovlásky je mladičká blondýnka Andula. Žije na internátě v malém středočeském městečku, kde na jednoho muže připadá deset žen – a většina je stejně ženatých. Andula touží, stejně jako většina jejich kamarádek, po trošce prosté lidské lásky. Je nezkušená, snadno uvěří slibům a lichotkám. Prožije trapný večer ve společnosti tří obstarožních záložáků a téměř podlehne jednomu z nich – Vacovskému. Až se konečně objeví ten pravý – mladý klavírista Milda. Když s ním stráví noc, je přesvědčena, že právě on je ten pravý. Vypraví se za svou láskou do Prahy. Když se seznámí s chlapcovými rodiči, zjistí, že vše je jinak…

Musíme si pomáhat

Cynicky řečeno, „mít svého Žida ve skříni“, znamenalo za protektorátu slušné alibi pro poválečné časy. Jak se jich ale s tím Židem dožít, to už byla jiná věc. Válečná tragikomedie relativizuje černobílé dělení na hrdiny a zbabělce, rozkrývá relativitu lidských činů v mezních situacích a vybízí ke konfrontaci se současností.

Na samotě u lesa

Autoři komedie Na samotě u lesa, Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, humornou formou popisují různé typy tzv. chalupářů. Většinu postav napsali přímo pro jejich představitele, mezi nimiž vyniká především Josef Kemr v roli dědy Komárka. Manželé Lavičkovi, půvabně ztvárnění Danielou Kolářovou a Zdeňkem Svěrákem, jsou sváděni touhou po získání chalupy dědy Komárka, kterou však majitel, jak se zdá, jen tak neopustí. Vše nakonec vyřeší jejich děti, které si starého Komárka zamilují a začnou ho považovat za svého skutečného dědu.

Občanský průkaz

Dospívání za nejtužších časů normalizace mezi léty 1974-1977. Parta čtyř spolužáků z devítiletky ještě netuší, jak bezohledně zasáhne do života všech včetně jejich rodičů a učitelů systém založený na fízlování a udávání. Mozaika humorných i bizarních epizod, při nichž nakonec úsměv tuhne na rtech.

Obecná škola

Jan Svěrák vás v úsměvné, nostalgické vzpomínce zve do báječných poválečných let, kdy země voněla čerstvě nabytou svobodou, kluci chodili tátům pro pivo a pedagogická kvalifikace „odbojář a partyzán“ dokázala zastínit i tradici Jana Ámose Komenského. Svérázný učitel Igor Hnízdo převzal na sklonku roku 1945 třídu rozjívených desetiletých raubířů, kteří svou učitelku dokázali přivést do blázince. Svým novým svěřencům dal jasně najevo, že se nehodlá stát jejich další obětí a všem krásným ženám v okolí, že by se mohly stát oběťmi jeho šarmu.

Ostře sledované vlaky

Celovečerní černobílý debut Jiřího Menzela získal v roce 1968 Oscara za nejlepší zahraniční film. To však rozhodně není ten jediný důvod, proč se mu letos dostalo speciální péče restaurátorů. Protektorátní drama obohacené hrabalovským humorem neztrácí na smutném kouzlu ani téměř půl století od vzniku.

Postřižiny

Ačkoli je námět ikonické české komedie inspirované novelou Bohumila Hrabala je tradičně považován za definici češství, sklidil film nečekaně velký ohlas jak na domácí půdě, tak i v zahraničí. Snímek líčí příběh idylického manželství Maryšky, půvabné paní správcové a Francina, zaměstnance místního pivovaru. Když přijede na návštěvu bujarý a hlučný Francinův bratr Pepin, poklidná atmosféra maloměsta je ta tam a do pohybu se dává sled komických situací.

Pelíšky

Příběhy jedné historické generace – stárnoucích rodičů, dospívající mládeže a malých dětí. Děj je zasazen do konce šedesátých let – podzim 67 až léto 68 s krátkým epilogem přesahujícím do let sedmdesátých. Pražská vilová čtvrť Hanspaulka, jemná poetika a humorná nadsázka jsou charakteristické pro mozaikové vyprávění paralelních životních osudů tří generací mužů a žen ve zvláštním období našich dějin v roce 1968.

Samotáři

Sedm mladých lidí prožívá v průběhu několika dní události, které radikálně ovlivní jejich budoucí život. Rozhlasový moderátor malého pražského rádia Petr se rozchází se svou dlouholetou přítelkyní Hankou. Tu chce získat pro sebe neurotický doktor Ondřej, který dívku už léta pronásleduje svou vtíravou pozorností. Ondřejova manželka Lenka si však odmítá připustit, že by otec jejích dětí mohl zradit jejich úhledný maloměšťácký život. Do osudů obou dvojic zasáhnou i křehká makedonská barmanka Vesna hledající v Čechách ztraceného otce, cynický manipulátor Robert a oddaný milovník marihuany Jakub. Kontrast k osudům osamělých mladých lidí, kteří se více či méně úspěšně pokoušejí vyznat sami v sobě, tvoří Hančini usedlí rodiče a skupinka japonských turistů toužících poznat „typickou“ českou rodinu…

Slavnosti sněženek

Nezapomenutelný spor dvou mysliveckých spolků nad zastřeleným kancem. Povídka je vlastně portrétní miniaturou sousedů, s nimiž Bohumil Hrabal žil uprostřed chatové oblasti v Kersku nedaleko Prahy. Většina literárních postav má svůj reálný a živý předobraz. S neopakovatelným vypravěčským stylem spisovatele a skvělou profesionální technikou režiséra se před vašima očima rozvíjí nostalgická, ale především hluboce lidská freska žánrových příběhů lidí a lidiček žijících v Polabí. Znovu ožívají pan Franc, Leli, rodina hostinského z Hájenky a nezapomenutelný příběh sporu dvou mysliveckých jednot nad zastřeleným kancem. Ve filmu se snoubí poetično s realistickým popisem, stylizovaná nadsázka s humornou drobnokresbou, události veselé s událostmi smutnými.

S tebou mě baví svět

Komedie o rodinné dovolené v malebné beskydské chalupě, kde se tři přátelé starají o šest malých dětí. Muži jsou přesvědčeni, že právě jejich výchovné metody jsou mnohem lepší než pedagogické působení matek. Když ale manželky přijedou „na kontrolu“, dojde v rodinách na čas k vážným sporům…

Starci na chmelu

Muzikál o mladých milencích na chmelové brigádě ukazuje v rytmu hudby šedesátých let nevinnost a nejistotu hlavních představitelů. Těm do života zasahují vypočítavý spolužák i podezřívaví dospělí. Film především oslavuje mládí a lásku, v náznacích ale také ukazuje kritiku režimu a společnosti.

Spalovač mrtvol

Filmový horor, jehož „jízdním řádem smrti“ je symbolická divákova cesta z pouťového domu hrůzy až na práh genocid 20. století. Při jeho sledování tuhne krev v žilách, ozývá se však i osvobozující smích, bez něhož by věčný příběh fascinace silou a mocí nebylo možné v tak sugestivní podobě snad ani přežít.

Tmavomodrý svět

Jan Svěrák vás ve válečném dramatu připoutá do kabiny stíhačky a přistane po stominutovém vzrušujícím letu. Vzhůru do tmavomodrého nebe startovali z anglických polních letišť českoslovenští váleční piloti, kteří chtěli svým dílem přispět k porážce fašistického Německa. Válečná léta nebyla pouze časem vzdušných soubojů. Byla i dobou pro lásku a kamarádství. Drama vojáků, jejichž boj válkou neskončil.

Vesničko má středisková

Mentálně opožděný družstevní závozník Otík Rákosník způsobuje svému řidiči Pávkovi jeden malér za druhým. Pávek je chápavý a trpělivý, ale jen do jisté snesitelné míry. A ta se naplní, když Pávek kvůli Otíkovi při couvání zbourá betonový sloupek jednoho pražského chalupáře. V té době zrovna Otík dostane nabídku, aby svou chalupu vyměnil za byt v Praze. Chudák chlapec netuší, že na jeho domek si brousí zuby vlivný pražský ředitel. Než by měl ale od Pávka přestoupit k cholerickému vzteklounovi Turkovi, to se raději přestěhuje do velkoměsta…

Ve stínu

Kapitán Hakl vyšetřuje zdánlivě obyčejné vloupání do klenotnictví, záhy ale zjistí, že stojí proti složitému politickému komplotu. Odhalí slabosti protivníků, anebo podlehne těm vlastním? Velkoryse pojatý dobový snímek o tom, jak každá doba potřebuje hrdiny, získal letos devět Českých lvů a pět Cen české filmové kritiky.

Vrchní, prchni

Podle scénáře Zdeňka Svěráka natočil jeho umělecký souputník Ladislav Smoljak dnes již klasickou komedii o vynalézavém knihkupci Vránovi, z něhož příležitost udělá zloděje. Kdo by nechtěl poopravit svůj životaběh a trochu si přilepšit? Vedle cimrmanovského humoru je tu i dost místa pro posmutnělé povzdechnutí nad sympatickým podvodníčkem.

Všichni dobří rodáci

Lyrická kronika moravské vesnice v pohnutém období 1945 až 1968. Na pozadí historického vývoje líčí osudy „sedmi ka­marádů a Veselé vdovy“. Stěžejní motiv tvoří životní odysea zbožného sedláka Františka, který se odmítá podřídit násilné kolektivizaci, je vězněn a nakonec se pod tlakem okolností a vlastní odpovědnosti ujme vedení upadajícího zeměděl­ského družstva. Opus magnum Vojtěcha Jasného.

Želary

Želary jsou příběhem o střetu dvou rozdílných světů, dvou různých lidských povah. Jsou příběhem o zvláštním vztahu, ze strachu, obav a nedůvěry, dokonce i z odporu vyrostlé silné osudové lásky. Lásky tmelené společným úsilím přežít. Želary jsou rovněž vyprávěním o nádherném kusu země, kde se vše odvíjí v souladu s přírodou a jejími často krutými, pravěkými zákony, jimž se člověk musí přizpůsobit, ctít je a vycházet z nich ve svém počínání. V neposlední řadě jsou Želary i dramatickým příběhem plným nečekaných osudových zvratů, odehrávajících se na Bohem zapomenutém místě, v jakémsi oku uragánu uprostřed válkou zkoušené Evropy.

Pokračuj na získání Netflixu zdarma | nebo hledání nejlepších filmů na Netflixu