Nejlepší sci-fi na Netflixu

nejlepší sci-fi na Netflixu

Dobrých sci-fi filmů není nikdy dost. Na Netflixu je naštěstí z čeho vybírat. Tohle jsou nejlepší sci-fi na Netflixu podle aktuální nabídky.

Nejlepší sci-fi na Netflixu právě teď

2001: Vesmírná odysea

Nejlepší sci-fi na Netflixu: 2001: Vesmírná odysea

Filosofická filmová opera. Přesně takto bývá označován sci-fi snímek z roku 1968 od vizionáře Stanleyho Kubricka. Ten společně s Arthurem C. Clarkem napsal scénář podle Clarkovy povídky o evoluci a smyslu existence života. 2001: Vesmírná odysea rozhodně není snímek pro každého a pokud jej chcete pochopit, vyplatí se na toto průlomové sci-fi dílo podívat nejméně dvakrát. (Lukáš Vaněk)

Blízká setkání třetího druhu

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Blízká setkání třetího druhu

Raná tvorba Stevena Spielberga, kde se chytře pracuje s nejrůznějšími případy UFO. Podivná světla na obloze, záhadná mizení bombardérů během druhé světové války a další záhady. Skvělá práce s divákovou představivostí a důkaz, že se vlastně nejvíce bojíme neznámého. Ne nadarmo je toto dílo považováno za jedno nejlepších v žánru. (Daniel Birgus)

Duna

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Duna

Sci-fi film Duna, natočený podle knižní předlohy amerického spisovatele Franka Herberta… Novela, odehrávající se v daleké budoucnosti na pouštní planetě Arrakis má jednoduše velký potenciál. Potenciál, který se podle mnoha fanoušků i kritiků legendárnímu režiséru Davidu Lynchovi v osmdesátých letech zdaleka nepodařilo naplnit, a to i přes kultovní status snímku. Přesto má tento počin známého režiséra rozhodně co předat i v dnešní době a vůbec se nejedná o špatný film. (Tomáš Lesk)

Gravitace

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Gravitace

Dlouhých sedm let čekali fanoušci mexického režiséra Alfonsa Cuaróna na jeho další snímek. Po několikaleté postprodukci jim nakonec naservíroval sci-fi drama Gravitace, ve kterém excelovala Sandra Bullock, jejíž postava zažívá velmi těžké chvíle. Po nehodě na oběžné dráze Země se ocitla ve vesmíru úplně sama s velmi malou nadějí na záchranu. Bolest, kterou v sobě skrývá, však překoná a rozhodne se, že se pokusí vrátit domů. Vizuální pecka si odnesla sedm Oscarů. Cuarón si odnesl dvě – za režii a střih. (Lukáš Vaněk)

Interstellar

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Interstellar

Rozhodně nejde o film převratný, a to ani z hlediska narativního, ani co do technologického zpracování. To bychom ale pak nemohli milovat většinu filmů, které kinematografii naruby nepřevrátily, ale přesto přinesly něco, co každý tvůrce a film neumí. Nemám ve zvyku plýtvat superlativy, ale člověk – a zvláště pak publicista – musí občas udělat výjimku, když to za to stojí. Interstellar se rozhodně nezavděčí všem a ne všichni jej ocení, ale kdo ho přijme bez pocitu nutnosti hledat na něm střípky pochybností, stane se pro něj Monou Lisou, stejně, jako se stal pro mě. (Jaroslav Thraumb)

Kostka

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Kostka

Šestice cizinců s různých kulturních prostředí a s různými zaměstnáními se probudí v tajemné věznici. Ta je celé složená z cel ve tvaru kostek. Aby se dostali ven, musí pro sebe neznámí lidé spolupracovat a hlavně si důvěřovat. S rostoucím napětím a stále novými vyvstávajícími otázkami není vězení tím jediným, co přináší stres do života protagonistů. Vznikají mezi nimi konflikty, které však musí stranou, aby se všichni mohli dostat bezpečně z tajemného bludiště. Kostka byla ve své době něčím podobným jako Záhada Blair Witch nebo Paranormal Activity. (Daniel Birgus)

Looper

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Looper

Snímek, ve kterém si hlavní role v podobě starší a mladší verze téže postavy zahráli Bruce Willis a Joseph Gordon-Levitt. Titulní postava se živí jako Looper, nájemný zabiják, lišící se od toho klasického tím, že jeho klienti pochází z budoucnosti. Jak se zachová hlavní hrdina, žijící si do té chvíle bezstarostným životem, když se mu před hlavní octne jeho starší já? Zabije sám sebe v budoucnosti? To se dozvíte ve výtečném akčním sci fi od Riana Johnsona, momentálně milovaného a nenáviděného tvůrce osmé epizody Star Wars. (Tomáš Lesk)

Mars útočí

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Mars útočí

Bizarnost Tima Burtona sledující podivné obyvatele Marsu, kteří se jednoho dne rozhodli, že zničí lidstvo. Hvězdami oplývající komedie boduje typicky burtonovskou ulítlostí, a ikonickými kultovními postavami. Když už konec světa, tak ať je to alespoň s úsměvem na rtech. (Daniel Birgus)

Matrix

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Matrix

Představa, že svět je iluzí naší mysli, není vůbec nová a rozhodně není z pera Wachowských. Ale svědomitost, s níž se Wachowští do tohoto díla pustili, síla jednotlivých scén, nevyzpytatelnost postav a hloubka, kterou myšlence iluzorních světů vnukli, je jedinečná. (Jaroslav Thraumb)

Mechanický pomeranč

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Mechanický pomeranč

Osobně se domnívám, že Mechanický pomeranč je Kubrickovo vrcholné dílo, a to i navzdory Vesmírné odysee, už jen proto, že je zásadně surrealističtější a emocionálnější; na druhou stranu však stále váhám, zda více oceňuji originalitu, punkovost, teatrálnost a hédonismus Kubrickovi vlastní, a nebo zda bojuji s pocitem, že jde o povrchní, prvoplánové a ideově ploché overrated pseudodílo. Myslím, že A Clockwork Orange je součástí globálního kubrickovského konceptuálního umění (mezi Lolitou a Eyes Wide Shut), a že se na něm režisér vyřádil dosyta a se vší upřímností, což z něj dělá vskutku inspirativní kus filmové historie, avšak s velkými narativními nedostatky, které mu nemusíme, ale můžeme odpustit. (Jaroslav Thraumb)

Muži v černém

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Muži v černém

Dělat tuhle práci chce nejen chladnokrevné IQ a bleskové reflexy, ale také zatraceně dobrý žaludek. Když se totiž do neposlušné potvůrky z vesmíru střelí speciální pistolí, změní se ve zlomku sekundy v odporný sliz, který zaneřádí okolí v okruhu několika metrů. Originální akční sci-fi, ve kterém skvěle zafungovala chemie Willa Smithe a Tommy Lee Jonese v rolích agentů super tajné vládní agentury, která chrání Zemi před nebezpečnými vetřelci z vesmíru. Další kultovní záležitost, která se dočkala dvou pokračování s Willem Smithem a spin-offu s Chrisem Hemsworthem. (Roman Toupal)

Muž z oceli

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Muž z oceli

Díky kvalitnímu scénáři Snyder solidně zvládl samotný zrod Supermana a emoční stránku filmu (určitě i díky pár radám od Nolana), ale nejvíce vládne v akčních sekvencích. Jednotlivé akční scény jsou digitálně skvěle zvládnuté a tam, kde je digitál až moc vidět, si Snyder pomohl šikovným střihem. Při scénách Supermanova letu často používá zoom nebo použije detail na Clarkův obličej. Snyder si také dal pozor na přehlednost. Střih v akčních sekvencích je sice rychlý, ale všechno je víceméně přehledné, i když Superman lítá skrze budovy nebo probíhá vzdušný souboj. Ovšem největší akční boom přichází v poslední půl hodině, kde se Snyder totálně utrhne ze řetězu a využívá každý dolar rozpočtu na obrovskou destrukci Metropolis. Upřímně to, co si režisér troufl ve finále, mnohonásobně převyšuje akční závěr Avengers o několik tříd. (Roman Toupal)

Na hraně zítřka

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Na hraně zítřka

Kvalita filmu je dána samozřejmě i skvělým castingem hlavní herecké dvojice. Tom Cruise má čuch na dobré role a v tomto případě se opět trefil do černého. Dokázal precizně zahrát sraba postupně se měnícího na hrdinu, který jako jediný dokáže ukončit válku. Na hraně zítřka je poctivé akční sci-fi, které boduje kvalitním scénářem, prací s očekáváním diváka a dvojicí Cruise a Blunt. Až na slabší finále je to skvělý zážitek, který byste si neměli nechat ujít. (Roman Toupal)

Návrat do budoucnosti (kompletní trilogie)

Nejlepší sci-fi na Netflixu: Návrat do budoucnosti

V letech 1985 až 1990 vznikala tato originální trilogie o cestování v čase pod režijním umem Roberta Zemeckise a producentským dohledem Stevena Spielberga. Vtipné a opravdu velmi chytré tři díly, ve kterých se sympatický středoškolák Marty McFly a roztržitý génius dr. Emmet Brown vydávají nejprve do minulosti (50. léta 20. století), poté do roku 2015, následně do alternativní současnosti a v poslední části rovnou na divoký západ. Dodnes považuji Návraty do budoucnosti jako to vůbec nejlepší, co Robert Zemeckis kdy natočil (zdravím Forresta Gumpa). Až se jednou nějakým strojem času vydáte do minulosti, dejte si pozor, ať se do vás nezamiluje vaše vlastní matka, ale klidně můžete ovlivnit vývoj rockové hudby v daném století (Martin Steinbach)

Osudový dotek

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Osudový dotek

Film, který se svezl na úspěchu Donnieho Darka a který rozpracovává zajímavou myšlenku o manipulativním osudu a co všechno málo stačí k tomu ovlinit budoucnost. Natočilo se několik alternativních konců, ten originální však nádherně ukázal bezradnost nad osudem a sílu pravé lásky. Škoda, že autorská dvojice Bress-Gruber už podobný úspěch nikdy nezopakovala a budoucnost bohužel nenasvědčuje, že by tomu bylo jinak. (Radek Neuman)

Pátý element

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Pátý element

Snímek Luca Bessona je další z řady kultovních a srdcových záležitostí, jíž uběhlá léta neubírají nic z onoho příhodného kouzla. Pátý element se odehrává v New Yorku v 23. století. Země má být co nevidět zničena obří ohnivou koulí, jež se na ni řítí. Tento kolos může zastavit jedině Pátý element. Jde o Nejvyšší existenci, propojující čtyři základní Elementy – vzduch, vodu, oheň a Zemi, které pouze společně, jako jediná Moc, mohou zastavit blížící se Zlo… Do víru dění je nechtěně vržen bývalý agent tajné služby (Bruce Willis) a spolu s neznámou krásnou mimozemšťankou (Mila Jovovich), musí čelit strašnému Zorgovi (Gary Oldman)… (Tomáš Lesk)

Počátek

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Počátek

Chris „rád si pohrávám s časovými rovinami“ Nolan rozpracoval do hloubky téma tak, jak se to zatím nikomu nepodařilo. Filmů o snech, kde se dějí pohádkové a fantasmagorické věci, jsou mraky. Zkoušel se ale dívat na sen někdo z té nejpragmatičtější stránky? Kradení mysli při spánku, extrakce, projekce, architekt, totem… originálně pojatá myšlenka spolu s inteligentně navrženým scénářem spolu skloubí výjimečný zážitek. Napoprvé je Inception zjevem, který JE NEMOŽNÉ plně vstřebat. Napodruhé už plně uvědomitelný zážitek, kde se divák pořádně nabaží detailů a začnou na něho vyskakovat zajímavé otázky. (Radek Neuman)

Potomci lidí

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Potomci lidí

Alfonso Cuarón zde ukázal pěkně drsný a pesimistický pohled na budoucnost. V roce 2027 se svět žene do záhuby, jelikož se již téměř dvě dekády nenarodilo žádné dítě. Díky totalitnímu způsobu státního zřízení je Velká Británie jediným místem, kde společnost alespoň trochu funguje. V tomto chaosu a absenci svobody žije Theo (Clive Owen), který shodou různých náhod dostane za úkol přepravit mladou těhotnou dívku. Její přežití je pro dobro lidstva klíčové. Režisér stvořil velmi intenzivní podívanou, která uchvátí každého především tím, že nic nepřikrášluje. Naturalismus, autenticita a všudepřítomná úzkost. (Daniel Birgus)

Spider-Man

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Spider-Man

…a zrodil se hit. Raimi odvedl kus pořádné práce a vytvořil přesně takového hrdinu, který přiláká do kin velkou škálu osazenstva. Barevné, zábavné, milé, romantické. Záporák není nějaká extratřída a je vidět, že na akci se šetřilo (výbuchy, finále), ale jako origin to působí velmi dobře. Velké plus za J.K. Simmonse! (Radek Neuman)

Spider-Man 2

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Spider-Man 2

Příjemné dvě hoďky pohlédnutí na létajícího človíčka mezi mrakodrapy. Akčnější než jednička, vtipnější než jednička a trikově vyspělejší než jednička. Vlastně je to celé lepší než jednička a Alfred Molina je neskutečně cool záporák. Všechny ingredience z jedničky jsou zachovány a umocněny a dvířka pro třetí díl krásně otevřena. Houslistka a úvodní titulky ve znamení prvního dílu, respekt! (Radek Neuman)

Spider-Man: Homecoming

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Spider-Man: Homecoming

První sólovku Spider-Mana v rámci MCU bych v porovnání s předchozími filmy s pavoučím lezcem kvalitativně zařadil těsně za druhý Raimiho film, jemuž zub času nevzal prakticky nic. Jedná se tak o jeden z vůbec nejlepších Spideyho filmů, který ale všechny ostatní předčí v jednom, a tím je charakter Petera Parkera. Pryč je ubulený mladík Tobeyho Maquirea nebo Garfieldův oprsklý frajírek. Tom Holland se pro roli skutečně snad narodil. Jeho pojetí legendárního kamaráda ze sousedství je naprosto věrné předloze. Je nadprůměrně inteligentní, skromný a při soubojích nezavře pusu. (Tomáš Lesk)

Správci osudu

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Správci osudu

Velmi originální romance, která jde za hranice americké obyčejnosti a vytváří trochu jiný rozměr decentního sci-fi žánru držícího si úroveň a eleganci. Matt Damon tradičně předvádí parádní herectví. Jestli mě něco trochu mrzí, pak je to sušší závěr, než který bych čekal, ale to se dá odpustit a možná je i dobře, že si tvůrci se závěrem víc nepohráli; ne vždy totiž překombinované konce dělají dobrotu. Škoda jen, že nám neukázali velkého šéfa. Dobrá práce. (Jaroslav Thraumb)

Star Trek

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Star Trek

Všechny ty špičaté uši a krabatá čela jsem před projekcí upřímně nesnášel a Abramsovi se povedlo to, v co jsem nikdy nedoufal. Začal jsem respektovat značku Star Trek. Ale abych byl z toho natolik u vytržení, jako u M:I:III, to se říct nedá. Třeba v tom hrála roli ona averze nebo totální neznalost souvislostí, kdy jedinou záchranou byl, je a vždycky bude Spock. Jeho charakter a motivy jsou tu nejsvětlejším bodem, společně s další významnou postavou – J.T. Kirkem, jehož si vychutnal Chris Pine. Obecně posádka lodi Enterprise je sympaťák vedle sympaťáka a celé je to zabaleno do moderního hávu a srší to vtipem. Velmi příjemný moderní facelift. (Radek Neuman)

Pokračovat na Nejlepší komedie na Netflixu

Star Trek: Do temnoty

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Star Trek: Do temnoty

Svižný a opravdu napínavý film, který je radost sledovat na velkém plátně. Abrams je talentovaný režisér, o čemž nás už mnohokrát přesvědčil, a jeho verze Treku je podmanivá a je snadné se nechat zlákat, daleko těžší je sestavit nějaké argumenty, proč není druhý díl tak dobrý jako díl první. Ale i přes všechno negativní, co jsem napsal, si do kina zajdu podruhé a moc rád. Poprvé mi však u Abramsova filmu vadil způsob, jakým na sebe vrství motivy a prokládá hlavní zápletku velkým množství „pod-zápletek“. (Dan Krátký)

Světová válka Z

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Světová válka Z

Brad Pitt v tak trochu jiném boji se zombie apokalypsou… Film o světové válce se zombiemi (odtud název). Jeho hrdina je zde odborníkem na vyhrocené krizové situace s bohatými schopnostmi a znalostmi ohledem jejich řešení. Tyto schopnosti mu tak přijdou jedině vhod v okamžiku, kdy světem začne cloumat obrovská virová epidemie. Ta pokud nebude zastavena, zajistí že už nebude koho zachraňovat. Je tedy nutné najít zdroj nákazy, což je vzhledem k okolnostem možná i obtížnější, než hledat onu příslovečnou jehlu v kupce sena… (Tomáš Lesk)

Transformers

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Transformers

U tohoto filmu došlo k zajímavému spojení. Bayovi totiž pomáhala při práci na filmu jedna režisérská legenda, Steven Spielberg. Nutno říci, že film o hračkách z osmdesátých let budil trochu rozpaky. Ovšem pouze do doby, než přišel do kin. Publikum po celém světě dostalo bombastický blockbuster, který ani se stopáží 144 minut nestíhá nudit. Jakým se dvě znepřátelené rasy robotů staly hitem vypovídá statistika tržeb. Při rozpočtu 150 miliónů dolarů utržily celosvětově 709 miliónů dolarů. Už se tak mohlo pokukovat po pokračování. (Štěpán Šanda)

V jako Vendeta

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: V jako Vendeta

Film, který popularizoval masky Guye Fawkse a udělal z nich symbol boje proti utlačujícím režimům. Adaptace grafické novely Alana Moora sleduje tyranizující režim nastolený ve Velké Británii, který je inspirovaný samotným Orwellovým 1984. Všichni odpůrci režimu či jen lehce nonkomformní jedinci jsou perzekuováni. Proti okovům poutajícím svobodu a bránící jí v rozletu bojuje tajemný V, jehož slova se stanou mantrou pro všechny demokraticky smýšlející obyvatele krutého režimu. (Dan Krátký)

Watchmen

Nejlepší sci-fi filmy na Netflixu: Watchmen

Komplexní. To je slovo, které lze použít po zhlédnutí 215minutového kolosu, který v celé své kráse ctí originální komiks a neuhýbá žádným směrem. Notně okleštěnou kinoverzi si vydupali Warneři a zhatili tak několik podzápletek a silnějších motivací, které do celku v ultimátní edici náramně zapadli včetně naprosto vynechaných „Příběhů Černé lodě“. (Radek Neuman)

Jaká jsou nejlepší sci-fi na Netflixu podle Vás?