Supervized: Když jsou superhrdinové v důchodu

Nejstarší hrdinové světa mají před sebou ještě jedno, poslední dobrodružství. V indie komedii Supervized se hrstka bývalých superhrdinů v důchodovém věku rozhodne opustit speciálně upravený domov (super)důchodců a zase jednou napáchat nějaké to dobro. První trailer je zde…

Filmy o superhrdinech jsou v neustávajícím kurzu už více než dekádu. MCU ji nedávno oslavilo a brzy odstartuje svou již čtvrtou fázi. Avengers: Endgame jsou momentálně druhým nejvýdělečnějším filmem všech dob (a hodlají si sáhnout na zlato) a celý ten rozjetý vlak nehodlá zastavovat. Nejen Marvel vládne světu filmových blockbusterů. Ale o tom se jistě není třeba více rozepisovat.

Takováto popularita určitého žánrového odvětví pak pochopitelně skýtá prostor k všelikým experimentům a testování hranic. Důkazem budiž nedávno uvedený Syn temnoty, v němž si tvůrci v čele s producentem Jamesem Gunnem vyzkoušeli vzít příběh Supermana trošku z jiného úhlu, a vložit mocného mimozemšťana do hororových kulis, v nichž chlapec z oceli rozhodně nefunguje jako kladná postava.

Supervized zase hodlá vstoupit do vod záměrně béčkové, dospělé situační komedie parodující žánr samotný (zlehka do nich v minulosti zabrousil už třeba Hancock s Willem Smithem, který se ale v druhé polovině ze zábavné komedie překlopil v tradiční superhrdinský film), a berou si na paškál motiv, který bývá brán spíše vážně – to jest stárnutí superhrdinů. Jak ostatně dokazuje třeba Logan, ve kterém bylo rozhodně k úsměvům daleko. Otázkou samozřejmě zůstává, nakolik budou mít tvůrci odvahu ony zmiňované mantinely testovat, nebo dokonce překročit, když i takový černohumorný a dosti nekorektní Deadpool se v mnoha ohledech (zvláště vezmeme-li v potaz hlavní dějové motivy) dá stále považovat za tradiční superhrdinský film? Těžko říci, nicméně stojí za zmínku, že i tento počin bude mít erkový rating.

Nu, tolik k jistým spřízněným motivům filmu. Rozepisovat se, kam až superhrdinský žánr zasáhl je zbytečné – jednak proto, že na to zde není prostor, a jednak proto, že už jsme to tady na webu v poměrně rozsáhlé sérii článků udělali. Tak dost již slov a podívejme se na trailer, v němž skupina hrdinů, očividně odrážející slavné protějšky z řad (nejen, ale zejména) DC v čele s archetypy Wonder Woman a Supermana, čelí nejen hrozbě v podobě ošetřovatelky, absorbující jejich schopnosti, ale i vrtochům vlastního stáří…

Supervized bude uveden v červenci 2019. Bohužel nemá tuzemské datum premiéry. V hlavních rolích se představí Tom Berenger, Beau Bridges, Fionnula Flanagan a Louis Gossett Jr. Postu režiséra se zhostil Steve Barron (Ostrov pokladů). O scénář se postarali Andy Briggs a John Niven (Kill Your Friends).